Тарифи не дають зігрітися

Україна вчасно розпочала опалювальний сезон. Проте підприємствам теплової енергетиці важко отримувати дозволи на поставку природного газу. Їм заважають борги, які сформувалися через різницю в тарифах

Українські підприємства теплової енергетики встигли вчасно завершити підготовку до опалювального сезону, незважаючи на складне економічне стан галузі та високий рівень зношеності теплових мереж. Однак до 15 жовтня погодні умови дозволили місцевій владі включити опалення у житловому фонді лише в 11 областях. Втім, ефективній роботі сектора комунального теплопостачання можуть перешкоджати складні процедури отримання лімітів на природний газ, а також виплати підприємствам компенсації різниці в тарифах.

Про те, що Україна вчасно розпочала опалювальний сезон вчора заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк під час засідання Міжвідомчої групи з питань підготовки до забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2012-2013 років. За його словами, регіони повністю готові до проведення опалювального періоду. «Усі системи теплопостачання працюють у штатному режимі. Але, безумовно, необхідно робити ще більше, оскільки ми розуміємо, що мережі у нас амортизовані більш, ніж на 50%. Наше завдання - забезпечити негайну подачу тепла, як тільки температурні показники досягнуть відповідних значень», - підкреслив глава відомства.

Читайте також:Україна офіційно відкрила опалювальний сезон

Незважаючи на стовідсоткову готовність теплопостачальних підприємств розпочати подачу теплової енергії, погодні умови змушують їх відкласти початок сезону. За даними Мінрегіону, на 15 жовтня опалення подається в багатоквартирний фонд лише в 11 областях, а в бюджетні установи (лікарні, школи, дитячі сади) - у 22 регіонах країни. За прогнозами Українського гідрометеорологічного центру МНС, опалювальний сезон може розпочатися не раніше 23 жовтня. Протягом поточного тижня середньодобова температура по країні складе 14-19 градусів Цельсія, а в південних областях і в Криму в денний час доби може досягати 25-27 градусів Цельсія.

Невелика відстрочка дозволить регіонам зосередитися на вирішенні проблем, пов'язаних з постачанням підприємствам теплової енергетики традиційних енергоносіїв - природного газу. Як відомо, НАК «Нафтогаз України» щорічно встановлює для теплокомуненерго ліміти, тобто так звану квоту споживання природного газу. Для отримання газових лімітів, які по суті є дозволом на відпустку і поставку ресурсу, теплопостачальні підприємства підписують з НАК прямі договори. Найважливішою умовою, при якому підприємство може отримати ліміти, є відсутність заборгованості за спожитий у попередній опалювальний сезон природний газ.

Утім, одержувати ліміти на споживання блакитного палива теплокомуненерго досить складно. За словами директора департаменту економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Світлани Старцевой, рівень розрахунків теплоенергетиків за природний газ становить всього 62%. «На сьогодні заборгованість підприємств галузі перед «Нафтогаз-України» становить 6,8 млрд грн. При цьому також варто враховувати борги теплової енергетики за попередні опалювальні періоди, які становлять близько 12,6 млрд грн», - зазначила вона вчора вході засідання Міжвідомчої групи.

Читайте також: Тарифна несправедливість

Однією з причин неплатежів теплопостачальних підприємств традиційно є дебіторська заборгованість. При цьому, основними неплатниками є непобутових споживачів. «Загальна дебіторська заборгованість знизилася на 1,1 млрд грн. Населення поліпшило свої розрахунки за теплопостачання на 21% і повернуло підприємствам 4,4 млрд грн. Разом з тим, боржниками залишаються бюджетні установи та комерційні споживачі. Борг останніх становить 1 млрд грн», - зазначила пані Старцева.

Зростання кредиторської заборгованості теплопостачальних підприємств сприяє і різниця в тарифах. Вона формується за рахунок того, що в тарифі на теплову енергію для населення закладається ціна газу рівня 2008 року - 686 грн, а за поставку газу ТКЕ повинні платити 1309 грн за тис. кубометрів (без ПДВ і транспортних витрат). За словами пані Старцевой, кредиторська заборгованість підприємств галузі на 1 вересня становила 9 млрд грн.

Компенсація тарифної різниці передбачена постановою Кабінету Міністрів № 517. На 2012 рік на ці цілі передбачено 6,97 млрд грн. «Вже проведено субвенцію на суму 2,7 млрд грн, а 2 жовтня було затверджено ще 1,2 млрд грн виплат відшкодування тарифної різниці», - підкреслила чиновник.

Разом з тим, регіони скаржаться на складну процедуру отримання цих виплат. Зокрема, про те, що тарифна різниця виплачується не в повному обсязі, а лише на 70-80% відзначають в Донецькій, Луганській областях і Криму. Крім того, місцева влада повідомила представникам Міжвідомчої групи, що Держказначейство не сприяє оперативному перерахуванню цих коштів.

Читайте також: Комунальна кара для боржників

Заспокоїв чиновників і комунальників на місцях директор департаменту економічного планування і бюджетних розрахунків НАК «Нафтогаз України» Юрій Колбушкін. За його словами, незважаючи на існуючу заборгованість та складні умови на сьогодні 950 з усіх 992 теплопостачальних підприємств уклали договори з НАК про надання лімітів на газ. Чиновник також заявив, що уряд розробив механізм більш оперативного відшкодування тарифної різниці. «Уряд підготував постанову, згідно з яким ви повинні будете територіально оформити заборгованість за станом на 1 жовтня, - звернувся він до представників галузі. - Після цього ви будете передавати інформацію в Мінфін, у Мінрегіон і НАК, а ми будемо мінусувати цю заборгованість за рахунок субвенції». При цьому Анатолій Близнюк підкреслив, що підприємствам галузі доведеться доводити, що заборгованість сформувалася саме через різницю в тарифах.

 
Коментарі (0)