ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГТарифи ЖКГ в європейських умовах

Тарифи ЖКГ в європейських умовах

Напередодні можливого підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, в Україні не вщухають дискусії, пов'язані з тим, наскільки країна зможе відповідати євростандартам і виконати економічні і енергетичні вимоги.

Останні безпосередньо торкнутися галузі ЖКГ, оскільки вимагатимуть від держави економічного обґрунтування тарифів на комунальні послуги, і як наслідок - їх підвищення, а також лібералізації ринків природного газу та електроенергії. Разом з тим, питання про те, чи зросте якість послуг ЖКГ після підвищення їх вартості залишається відкритим. В основі європейського ринку житлових послуг і послуг природних монополій закладені інші принципи. Розберемося, як платять за «комуналку» європейці.

Німеччина

В Німеччині не існує такого поняття, як квартирна плата. Скоріше, всі надані населенню послуги і платежі споживачів можна умовно розділити на три групи. І перша з них - це плата за послуги домоуправління, тобто послуги приватних управляючих компаній, які займаються обслуговуванням та утриманням житлових будинків. В обов'язки будинкоуправління входить забезпечення мешканців комунальними послугами, збір платежів, проведення капітальних та поточних ремонтів будівлі, а так само місць громадського користування. Вартість послуг будинкоуправління в середньому становить від 60 до 100 євро. Друга категорія послуг - безпосередньо комунальні послуги (холодне та гаряче водопостачання, опалення тощо) сплачуються за тарифами, встановленими для побутових споживачів щорічно. У кінці року здійснюється перерахунок фактично використаних комунальних послуг згідно з показами лічильників. Якщо, виходячи з отриманих даних, було витрачено більший обсяг комунальних послуг, споживач доплачує різницю, яка утворилася. Якщо ж рівень споживання ресурсів був меншим - відповідно перерахунок відбувається на користь споживача. В середньому вартість комунальних послуг в перерахунку на квадратний метр становить 4-5 євро. Крім того, німці регулярно перераховують платежі в так звані ощадні каси або ремонтні фонди. Ці відрахування за рішенням мешканців управителі будинку витрачають на капітальні потреби: ремонт фасадів, заміну ліфтів, створення дитячих майданчиків і т.д. Розмір внесків варіюється в діапазоні 30-50 євро на місяць.

Франція

У Франції поняття житлово-комунальних послуг зводиться лише до житлових послуг. Французи платять за утримання будинків, прибудинкових територій, місць загального користування (під'їздів, газонів, басейнів, ліфтів). Середній місячний платіж за ці послуги складає 100-120 євро. Збори мешканців самостійно вирішує хто буде надавати ці послуги, коли проводити капітальний ремонт, скільки це буде коштувати і т.д. За послуги природних монополій, а саме: за електроенергію, газ і водопостачання, французи розраховуються у відповідності з приладами обліку. Теплова енергія не подається централізовано - в будинках встановлені системи індивідуального або автономного опалення. Кіловат електроенергії коштує майже 0,15 євро, кубометр природного газу - 0,1 євро, а кубометр холодної води - близько 3 євро. Індивідуальні платежі на обслуговування та утримання будинків складають 250-300 євро. У Франції також популярна система авансових платежів, яка дозволяє індивідуально розрахувати ліміт, який кожен домовласник може сплачувати щорічно. Таким чином, держава стимулює населення до енергозбереження та економії споживання ресурсів. У разі, якщо споживачу вдасться заощадити, і не вичерпати ліміт, то держава повертає споживачу переплачені ними кошти за більш високим тарифом.

Польща

На оплату житла поляк витрачає приблизно одну десяту від своїх доходів. Комунальна сфера в Польщі побудована за європейською моделлю. Є постачальники послуг, з якими укладають договори спільноти. Приміром, є компанії - постачальники електроенергії, які пропонують різні тарифи. З ними укладають договори спільноти або кооперативи.

Читайте також: ЖКГ не тримає газовий удар

В цілому квартира в 100 квадратних метрів обходитися полякам у 180-500 євро. Плата за квартиру розбивається на дві частини. Перша - це внесок в ремонтний фонд, він становить приблизно 0,4 євро за квадратний метр. Цей фонд використовується для великого ремонту, наприклад, перестелити дах і т. п. Друга частина - оплата за експлуатацію. Сюди входить плата за воду, за вивезення сміття, за охорону і т. д. Ще одна загальноєвропейська особливість: відсутність окремих рахунків за гарячу воду. Кожен багатоквартирний будинок має свій власний котел, що працює найчастіше на електриці, так що замість послуг централізованого гарячого водопостачання жителі просто доплачують за електроенергію. Також варто пам'ятати, що в Євросоюзі за використання води платять двічі - безпосередньо за подачу холодної води за лічильником, і за стоки. Вся вода, що надійшла в квартиру, автоматично вважається використаною. І не важливо, що мешканець житла її випив, вирішив зберегти в баку або полив квіти - за стоки доведеться платити в повному обсязі.

Бельгія

У цій країні найбільші комунальні витрати - на газ. Адже і підігрів води і опалення - газове. Як правило, газовим котлом і лічильниками газу обладнана кожна квартира. На всі опалювальні та сантехнічні прилади встановлені спеціальні клапани, що перекривають подачу газу або регулюють нагрівання. Газ - задоволення не з дешевих. Тому бельгійці намагаються його економити.

Розтрати електрики також фіксують лічильники. Але система зняття параметрів і оплати інша. Компанія-провайдер обчислює середню суму щомісячного платежу, виходячи із споживання газу й електрики за попередній рік. Вартість річного споживання ділять на 12 місяців, і протягом року стягують однакову суму. Провайдер знімає показники з лічильників раз на рік, після чого виробляє перерахунок та розсилку уточнених даних.

За такою ж схемою розраховуються платежі за споживання води, вивезення сміття та утримання будівлі. Наприклад, в місяць власнику невеликої квартири площею до 60 квадратних метрів в Брюсселі газ і електрику в середньому обходиться в 120 євро. Середній рахунок за воду на сім'ю з чотирьох осіб - 100 євро. Крім цього, існує ряд одноразових річних платежів. Так, 50 євро місто стягує з кожного проживаючого на його території. Є податок на нерухомість: залежно від місця розташування та розмірів будинку, сума, звісно, варіюється. Але, в середньому, за що окремо стоїть будинок, сім'я платить 250 євро.

Читайте також: Тарифи ЖКГ у законодавчій грі

За законом кожен житель країни зобов'язаний застрахувати свою обитель від пожежі. У рік це 150-200 євро. Як правило, сюди додаються 75 євро сімейного страхування 500 євро обов'язкового страхування життя (у разі іпотечного кредиту). Таким чином, щорічно кожен мешканець Брюсселя в якості комунальних платежів витрачає близько 2500-3000 євро, не рахуючи витрат на телефон, інтернет та інші обов'язкові витрати.

Італія

В Італії дорогі комунальні послуги. За електропостачання мешканці вносять абонентну плату, яка, незалежно від того, проживає платник в квартирі або в будинку, становить 115 євро в рік. Водопостачання обходиться середньому італійцеві в 187 євро щорічно, ще 103 євро доводиться віддавати за вивезення сміття.

У цій країні керуючі компанії не прижилися. Якщо мешканці не хочуть самостійно займатися розрахунком і внесенням оплати за ЖКГ, вони звертаються до місцеве агентство з нерухомості, яке, до речі, може навіть і доглянути за будинком у відсутність господарів. 

З використанням матеріалів "Свободна преса" та "Дзеркало тижня"

 
Коментарі (0)