ГоловнаКоментаріБудівництвоТретина майже «доступного житла»

Третина майже «доступного житла»

У зв’язку із соціальними ініціативами Президента, в рамках яких запроваджена програма 3% іпотечного кредитування житла, будівельники віддають третину забудови саме під категорію «доступне житло».

У зв’язку із соціальними ініціативами Президента, в рамках яких запроваджена програма 3% іпотечного кредитування житла, будівельники віддають третину забудови саме під категорію «доступне житло».  Про це в коментарі сказав перший заступник голови Ради директорів Конфедерації будівельників України Олександр Ротов.

«Після декларації соціальних ініціатив Президента, Мінрегіон буде дуже активно та конкретно займається питанням «доступного житла». Наразі ми хочемо визначитись із механізмами виплат, які банки будуть через це проходити і таке інше. Наша компанія так само якусь частину від забудови, десь 20-30% виділяє під категорію доступного житла. 

Читайте также: Іпотека поза законом

Тут є абсолютно різні варіанти: готується уся будівля під доступне житло, а якщо вже існуючий будинок є, то виділяється якась певна конкретна кількість квартир під цю програму. Тобто зараз ми відпрацьовуємо методику та схему як правильно та найбільш ефективно підійти до цього питання. Воно продекламоване, але є різні способи реалізації. Наразі програма 30/70 працює, а до Президентської іпотеки ми не так давно приступили і наразі ще визначаємось», - сказав Олександр Ротов. 

Точно визначені результати будуть оприлюднені не пізніше вересня – тоді й стане відомо, як саме на практичному рівні працюватиме «доступне житло». Разом із цим, не більш гострою на сьогодні є проблема енергоефективності українського житлового фонду, більш давні представники якого взагалі не мають відповідного коефіцієнта.

Читайте також: Будівельні казуси новобудов

«Усі новобудови обов’язково мають належний коефіцієнт енергоефективності, по іншому й бути не може. Зараз ні одна експертиза не введе об’єкт в експлуатацію, якщо він буде виконаний не за енергозберігаючими технологіями. А от «хрущовки» будували по іншим технологічним регламентам і наразі треба підійти до питання перебудови таких будинків, адже це є найбільш ефективним методом енергозбереження. Це методика, яку почали застосовувати у Німеччині після об'єднання обох її частин, - у країні теж були так звані «панельки», і у них постало питання: знести їх взагалі чи привести у належний стан. І вони вирішили піти другим шляхом – замінили вікна, зробили пінопластові кріплення, встановили енергозберігаючі комунікації та обігрів. І ми також, я думаю, підемо цим шляхом», - зазначив Олександр Ротов.

За матеріалами УНН

 
Коментарі (0)