ГоловнаВибір редакціїЕлектроенергетикаУкраїнська енергетика - курс на незалежність

Українська енергетика - курс на незалежність

Експерти аналізують найважливіші події та досягнення України в енергетичній сфері за 2011 – 2012 роки.

На думку енергетичного експерта Дмитра Марунича, початок реверсних поставок газу в Україну стане додатковим аргументом у газових переговорах з Росією.

«Поки що обсяги невеликі, однак головне – це продемонстровані можливості. Також з'явився додатковий аргумент на переговорах з Росією. Є перспективи збільшити поставки через Угорщину та Словаччину», - вважає Дмитро Марунич.

Нагадаємо, що в жовтні 2012 року НАК «Нафтогаз України» та німецький газотрейдер RWE Supply & Trading підписали контракт про купівлю-продаж природного газу. Згідно з даним документом  обсяг поставок газу в Україну склав 56,7 млн ​​куб. м.

Незалежний експерт Володимир Саприкін до найважливіших подій дворіччя в енергетиці відносить вступ України до Енергетичного співтовариства та кардинальне зниження споживання газу у нашій країні.

«Нащупана ахіллесова п'ята наших російських партнерів, це стало основним важелем тиску на «Газпром»», - вважає пан Саприкін.

Читайте також: Україна та Росія шукають газове майбутнє

У січні-жовтні минулого року Україна скоротила споживання газу на 9,7% порівняно з аналогічним періодом 2011 року - до 41,2 млрд куб. м. За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості споживання газу в першому кварталі нинішнього року встановиться на рівні 38,1 млрд куб. м.

Незалежний експерт Валентин Землянський відмітив старт таких проектів як будівництво LNG-терміналу, нарощування бурового флоту, а також початок розвідки та розробки в Україні родовищ сланцевого газу.

Нагадаємо, що реалізація проекту LNG-термінал розпочалася у кінці листопада 2012 року. Незважаючи на підірваний авторитет, тільки на початковій стадії реалізації проект дав надзвичайно позитивні результати та перспективи. Досить згадати хоча б згоду Азейбарджану на поставку в Україну 2 млрд куб. м газу які поступово повинні досягти 5 млрд куб м.

Що стосується розробок родовищ сланцевого газу, запаси якого в Україні за оцінками експертів становлять 1,3 трлн куб. м., то слід зазначити що відповідні угоди з компаніями Shell і Chevron з приводу даних розробок вже готові.

Експерт Володимир Саприкін вважає, що надалі Міненерговугілля необхідно провести реформування енергетичного та газового секторів, а також вирішити давно назріле питання з енерготарифами, які не покривають собівартість енергоносіїв.

Читайте також: Лібералізація внутрішнього газового ринку дала перші результати

Дмитро Марунич серед ключових завдань назвав необхідність вирішення питання зі збитковими шахтами, а також продовження вигідних українсько-китайських проектів із заміщення газу вугіллям.

«Утримуючи тренд активної розробки Чорноморського шельфу, можна втричі збільшити видобуток до 2015 року. Величезні перспективи є в початих проектах з видобутку сланцевого газу та терміналі з приймання зрідженого газу. В електроенергетиці – це добудова 3-го та 4-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Закладена досить хороша основа, розвиток якої дозволить через 2-3 роки отримати потужний результат в енергетичному секторі», - вважає Дмитро Марунич.

В цілому експерти відзначають, що минулі два роки стали одними з найбільш успішних для розвитку української енергетичної сфери за всю історію незалежності.

За матеріалами: Дзеркало Тижня

 
Коментарі (0)