ГоловнаПублікаціїБлагоустрійУсі дороги ведуть в кишеню українців

Усі дороги ведуть в кишеню українців

Незадовільний стан автомобільних доріг змушує посадовців шукати інші джерела фінансування на їх ремонт. Але нічого краще ніж кошти українців та кредитів ще не вигадали.

«Вже наступного року всю Україну із Заходу на Схід і з Півдня на Північ можна буде проїхати автошляхами, які повністю відповідають європейським вимогам», - таку гучну обіцянку дав на останньому засіданні уряду Прем’єр-міністр країни Микола Азаров. А Міністерство інфраструктури, тим часом, пішло ще далі: розробило Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку автомобільних доріг загального користування на 2013-2018 роки. За наступну п’ятирічку планується відремонтувати та збудувати тисячі кілометрів доріг. Наскільки реальні ці плани, а головне – за чий рахунок втілюватимуться вони у життя?     

Аби здійснилися мрії Прем’єра, доведеться чимало попрацювати. Судіть самі: мережа автомобільних доріг загального користування в Україні має протяжність понад 169 тис. км. Та нині менш ніж 2% з них можна вважати справді якісними сучасними дорогами. А близько половини шляхів навіть не відповідають базовим критеріям. «В Україні лише 2,6 тисяч кілометрів доріг першої категорії – таких, що мають обов’язкову розподільну смугу та дві-чотири смуги руху в одному напрямку. Що ж стосується інших автошляхів, то рівень їхньої якості занадто низький: лише 40% з них мають дорожню розмітку, від 40 до 50% не відповідають іншим базовим критеріям (твердість, рівність покриття)», - роз’яснює у своєму дослідженні транспортної інфраструктури український фонд «Ефективне управління».

Складне становище

Окрім незадовільного стану доріг, їх в Україні ще й не вистачає. За останні 10 років обсяги автопарку українців збільшились на понад 20%. А от фінансувалися дорожні роботи недостатньо. Лише на 14-34% від визначеної мінімально необхідної потреби. Через це – порушувались міжремонтні нормативні терміни, технічно не переоснащувалась дорожня галузь.

Та протягом останніх кількох років, ситуація змінилась. Протягом 2007-2011 років було побудовано та відремонтовано понад 4,2 тис. км. Каталізатором цього процесу стала підготовка до проведення фінальної частини чемпіонату з футболу «ЄВРО-2012». Лише за минулий рік українських автолюбителів дорожні служби порадували новенькими та відремонтованими 2 тис. км. З них майже 123 км – новозбудовані й ще 355 км – капітально відремонтовані. На це та постійні роботи з експлуатаційного утримання мережі автодоріг держава витратила понад 8 млрд грн.  

Читайте також: Транспортна революція. Перезавантаження

Чимало. Але, щоб відповідати сучасним вимогам – недостатньо. Для цього у країні необхідно щорічно ремонтувати 37,6 тис. км і будувати  400 км нових автошляхів,  порахували у фонді «Ефективне управління». Виходить, робити потрібно у рази більше, аніж було зроблено минулого року. Очевидно, й витрачати доведеться більше. Скільки саме – порахували у Мінінфраструктури, коли готували концепцію програми розвитку автодоріг на наступні 5 років. Прогнозовані обсяги видатків на виконання Програми складають понад 227 млрд грн. І це, між іншим, мінімально необхідні кошти. Тому остаточна сума може бути більшою. За це, зокрема, планується виконати ремонт 30,7 тис км доріг, у першу чергу на підходах до великих міст та на дорогах з найвищою інтенсивністю руху. А також побудувати та реконструювати ще 2,2 тисячі км. Усе – за сучасними європейськими стандартами і навіть з відповідною дорожньою інфраструктурою.

Крім того, не варто забувати й про погашення зобов’язань за кредитами. На наступні роки на їх виплату потрібно буде спрямувати понад 37 млрд у національній валюті. Таким чином, загальна мінімальна вартість Програми по ліквідації бездоріжжя становить понад 265 млрд грн!

Три варіанти від уряду

А звідки ж взяти такі гроші? Варіантів у розробників програми є аж три. Перший передбачає залучення коштів як бюджетних, так і кредитних. А за можливості, навіть грантових чи ж від концесіонерів. От тільки в успіх цього варіанту чиновники вірять неохоче. Мовляв, надто великі ризики пов’язані із коштами концесіонерів.

Другий варіант – більш утопічний – передбачає фінансування дорожнього господарства за рахунок переважно приватних інвесторів. Таким шляхом пішла, приміром, Франція. У 90 роках минулого сторіччя там побудували мережу доріг, протяжністю понад 7 тис. км, утримання яких відбувається за рахунок плати за користування. Україні ж поки що цей варіант – не варіант. Навіть суто теоретично нині можуть бути платними лише 1% доріг.   

Державним мужам більш до душі третій варіант фінансування – за рахунок споживачів. Коли кошти переважно залучаються із державного бюджету, міжнародних фінансових організацій та кредитів, взятих під державну гарантію. Це, мовляв, найоптимальніше рішення. Найбільша його перевага – стабільність джерела фінансування. От тільки бюджет – це «джерело» хоч і стабільне, але слабке. Нестачу державного фінансування доводиться перекривати залученням кредитних коштів. Далі – замкнене коло: сьогодні із бюджету беремо мільярди, щоб розплатитися з банками за вчорашній кредит. Паралельно із цим беремо у банків нову позику.

Читайте також: Треба чесно визнати, що бюджет - це наслідок...

Якщо проаналізувати звіт Державної служби автомобільних доріг України про виконання бюджету за минулий рік, виходить, що на погашення зобов’язань за кредитами «Укравтодор» витратив майже третину свого фінансування – понад 4 млрд грн. Та це було вчора. А сьогодні Україна вже домовилась про позику на 450 млн дол. на ремонт дороги Київ-Харків-Довжанський.

Проте це – тільки одна сторона медалі. Є й інша: ефективність використання коштів. Право ремонтувати чи будувати дороги учасники ринку виборюють на торгах. Так само, як і право поставляти необхідні будматеріали. Для компаній такі «замовлення» (підряди «Укравтодору») - ласий шматок. За неофіційними даними гравців ринку, гарантія перемоги у тендері, або ж так звані «відкати», складають від 20% до 50% суми закупівлі.

Ще частина коштів «губиться» вже під час самих ремонтних робіт. Крадіжки матеріалів чи ж банальне недотримання технологій будівництва – грішки, знайомі багатьом дорожникам. Та є ще одна національна особливість наших дорожніх робіт: бажання не стільки будувати, як ремонтувати. Експерти, на правах анонімності, пояснюють це тим, що під час ремонту, особливо ямкового, легше маніпулювати фінансами. До того ж, чим більше ям – тим більше із бюджету буде виділено грошей. Мовляв, якби потрібно було шукати інвесторів чи ж відповідати перед ними за якість своєї роботи, і звітувати за кожну копійку – працювали б дорожники сумлінніше.   

Тим часом, українці, за чий рахунок, в основному і будуються дороги, запевняють: потрібно уже найближчим часом значно посилювати відповідальність ремонтників та будівельників за якість їхніх робіт. Щоб вони не тільки бюджетні кошти «освоювали», а й справді гарні дороги будували. 

 
Коментарі (1)
Андрій Осадчий1
15 Серпня 2012 p. 10:54
Дві біди України та Росії зустрілися... http://demotivation.me/975fmituv8k5pic.html