ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГВибори включать українцям дороге світло

Вибори включать українцям дороге світло

На початку року уряд прийняв рішення не підвищувати тарифи ЖКГ. Однак до проведення парламентських виборів експерти прогнозували їх зростання приблизно на 40% вже в грудні. З'ясуємо на прикладі динаміки вартості електроенергії.

Прем'єр-міністр Микола Азаров ще на початку року заявив, що уряд прийняв принципове рішення не підвищувати тарифи на послуги ЖКГ і буде стежити за тим, щоб в регіонах місцева влада беззаперечно виконували цю вимогу. Він доручив Міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолію Близнюку направляти матеріали про необгрунтоване підвищення місцевою владою тарифів на житлово-комунальні послуги в правоохоронні органи.

Однак, до проведення парламентських виборів експерти прогнозували, що зростання тарифів на комунальні послуги варто очікувати з грудня поточного року або ж у січні 2013 приблизно на 40%. Таке зростання буде спровоковане не тільки вимогами Міжнародного валютного фонду про підвищення тарифів на послуги ЖКГ на 30-40%, але й зростанням вартості енергоносіїв, а також приватизацією контролюючих пакетів газорозподільних компаній.

Розглянемо, наскільки стабільні в Україні комунальні тарифи на прикладі динаміки вартості електроенергії. В кінці 2005 року влада почала поетапне приведення відпускних тарифів на електроенергію для населення до економічно обгрунтованого рівня, внаслідок чого з 1 травня 2006 року вони зросли на 25%, а з 1 вересня - ще на 25%. Однак потім процес був дещо призупинений, і останнє значне підвищення тарифів (на 15%) НКРЕ здійснила 1 квітня 2011 року (деякі зміни були прийняті в 2012-му у відношенні будинків з електроопаленням).

Читайте також: НКРЕ оптимізовує тарифи

Проте за півтора роки в електроенергетичній галузі відбулися значні як структурні, так і цінові зміни. Відзначимо, що в нашій країні функції виробництва, передачі та постачання електроенергії розділені. Вся електроенергія, що виробляється енергогенеруючими компаніями, продається на Оптовий ринок електроенергії (ОРЕ), а вже звідти реалізується енергопостачальним компаніям (обленерго), які в свою чергу продають її кінцевим споживачам, у тому числі населенню. Таким чином, в ОРЕ як би «змішуються» і порівняно дешева електроенергія ГЕС, і дуже дорога, вироблена вітровими і сонячними електростанціями.

Всі тарифи на електроенергію як для енергогенеруючих, так і енергопостачальних компаній встановлюються НКРЕ. Протягом аналізованого періоду вона кілька разів підвищувала тарифи практично для всіх виробників електроенергії, у результаті чого менш ніж за два роки прогнозована оптова ринкова ціна на електроенергію в ОРЕ зросла на 30%. Очевидно, що тенденція зростання цін від виробників електроенергії буде продовжуватися, особливо це стосується генеруючих компаній ТЕС та альтернативної електроенергетики.

Впливати на зростання вартості електроенергії буде і приватизація ДТЕК держпакетів акцій енергогенеруючих компаній ПАТ «Західенерго» (Львів), ПАТ «Дніпроенерго» (Запоріжжя) та ПАТ «Київенерго», яка в даний час володіє 70,94% акцій «Західенерго», 73,3 % - «Дніпроенерго» і 72,33% - «Київенерго». Крім того, холдингу належить 100% акцій генеруючих компаній ТОВ «Східенерго» і ТОВ «Вінд Пауер». В придбаних компаніях холдинг має намір реалізувати масштабні проекти з реконструкції та модернізації енергоблоків майже на 9 млрд грн, для чого залучаються значні позикові кошти. Погашення кредитів буде здійснюватися за рахунок інвестиційної складової до тарифу на електроенергію, що відпускається. В результаті розрив в цінах між «державною» електроенергією АЕС і «приватною» - ТЕС, які вже зараз різняться в 3 рази (у розвинених країнах не більше 30%), буде збільшуватися.

Читайте також: Українські електростанції омолоджуються

Як уже зазначалося, обленерго, які надають послуги з передачі електроенергії та її постачання безпосередньо споживачам, купують електроенергію в ОРЕ за оптовою ціною. Так як ростуть ціни від виробників, відповідно зростає і оптова ринкова ціна продажів. Якщо в минулому році вона становила 42,18 коп / кВт * год, то до вересня 2012 року вона зросла до більш ніж 50 коп / кВт * год.

Для продажу електроенергії кінцевим споживачам НКРЕ встановлює для обленерго роздрібні тарифи на передачу та постачання електроенергії, які також постійно зростають. Так, з 1 серпня НКРЕ ухвалила рішення скоригувати тарифи на передачу та постачання електроенергії для деяких енергопостачальних компаній у зв'язку із збільшенням витрат на закупівлю послуг та обладнання в ході виконання інвестиційних програм. За півтора року роздрібні тарифи на передачу і постачання електроенергії зросли в цілому для споживачів 1-го класу напруги (в т. ч. населення) з 57,47 коп / кВт * год - до 73,42 коп / кВт * год.

В країні триває перехресне субсидування побутових споживачів електроенергії за рахунок промислових. У такій ситуації знижується конкурентоспроможність вітчизняної промисловості на світовому ринку, особливо підприємств, де значну частку в собівартості продукції складає електроенергія. Решта ж закладає високу вартість електроенергії в собівартості продукції, що позначається на кінцевій ціні.

Таким чином, незважаючи на заяви влади про стабільність тарифів, ніхто не відміняв Стратегію економічних реформ на 2010-2014 роки, затверджену указом Президента у квітні минулого року. А вона передбачає поступове встановлення економічно обгрунтованих тарифів на електроенергію для побутових споживачів з наданням адресної допомоги бідним верствам населення. У цьому зв'язку, за нашим прогнозом, вже з початку наступного року тарифи на електроенергію будуть підвищені мінімум на 30%, а потім продовжиться поетапне підвищення з доведенням тарифів до розрахункового рівня НКРЕ - порядку 1,10 грн. / КВт * год.

 
Коментарі (2)
Михаил1
08 Листопада 2012 p. 10:48
Вот оно. Пора занимать очередь за субсидией
Владимир
10 Листопада 2012 p. 09:51
Погружение во тьму...1,10 за киловатт?Хорошие математики,на порядок считают,не мелочатся.При себестоимости в 0,10 копеек.И так-каждый руки потирает.Вот результат капитализации стратегических ресурсов державы.Бундестаг,кстати,на полном серьезе хочет рассмотреть вопрос о национализации своих ресурсов.Первая ласточка.Немцы поняли,что жить на отчисления капиталиста в виде налога бред полный.Вот на кого равняться надо.