ГоловнаПублікаціїЖитлоЖЕК чи ОСББ: що обрати?

ЖЕК чи ОСББ: що обрати?

Ідея об'єднання власників квартир виглядала привабливо, адже вони могли самостійно та оперативно вирішувати багато питань. Але, з якої причини багато мешканців досі не віддали перевагу ОСББ перед «традиційними» ЖЕКами?

Після прийняття в листопаді 2001 року закону про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ) деякі ініціативні групи мешканців почали створювати ОСББ. Спочатку ідея об'єднання власників квартир виглядала привабливо, адже вони могли самостійно, без очікування допомоги з боку ЖЕКу, оперативно вирішувати багато питань. До того ж не виникало необхідності переплачувати за деякі послуги, що надаються житлово - експлуатаційними конторами. Але чи все так однозначно? І з якої причини багато мешканців досі не віддали перевагу ОСББ перед «традиційними» ЖЕКами?

Чому ОСББ

Останнім часом постійно збільшується кількість скарг на якість наданих ЖЕКами послуг. І на це є всі підстави, адже вартість плати за комунальні послуги постійно зростає, а позитивних змін у сфері житлового господарства не спостерігається. За твердженнями голови служби допомоги мера киянам, близько 80% дзвінків у їх call-центр надходить по причині аварійного стану житлово - комунального господарства. І хоча середня зарплата українців, за статистичними даними, за останні місяці трохи виросла, за зростанням вартості «комуналки» вона все ж не встигає.

Завдяки ЖЕКам люди часто змушені тижнями чекати підключення гарячої води, а в зимовий час - ще й нормального опалення, домагатися перерахунку оплати за комунальні послуги. Все це не додає оптимізму в майбутнє поліпшення стану комунального господарства. Як правило, мешканці - учасники ОСББ з проблемами такого характеру теж стикаються, але в рази рідше. Адже власники квартир у таких будинках самі зацікавлені в справному стані комунальних систем.

Читайте також: ОСББ – розмінна карта у грі можновладців

Безперечними перевагами ОСББ перед ЖЕКами слід визнати:

1. Можливість самостійно формувати видаткову і дохідну частину бюджету вдома. Зокрема, мешканці самі визначають штатну структуру ОСББ (правління, паспортист, бухгалтер, консьєржі і т.п.), укладають на найбільш прийнятних умовах господарські договори (про вивезення сміття, проведення капітального ремонту під'їзду і т.п.), а також мають реальну можливість контролювати якість надаваних послуг. Для порівняння, впливати на укладення договорів ЖЕКом з тими чи іншими постачальниками послуг мешканці можуть тільки побічно.

2. Голова ОСББ є повноцінним представником інтересів мешканців в органах державної влади та місцевого самоврядування. Саме тому Ви можете безпосередньо вирішувати з ним виникли проблеми з приводу благоустрою будинку. І якщо начальник ЖЕКу, який повинен допомогти у вирішенні Ваших житлових проблем, на протязі тижнів може бути відсутнім на робочому місці (по причині того, що Вас не хочуть до нього пускати), то керівник ОСББ цілком може виявитися Вашим сусідом.

3. Згідно норм чинного законодавства, колишній власник будинку при проведенні першого капітального ремонту новим власником зобов'язаний взяти участь у витратах такого ремонту. Іншими словами, є можливість частково сплачувати витрати за рахунок ЖЕКу.

4. ОСББ може приносити непоганий прибуток мешканцям, які спільним рішенням здають в оренду підвальні приміщення, мансарди (при їх наявності), земельні ділянки на прибудинковій території. Ці гроші можна і потрібно витрачати на подальший благоустрій будинку.

5. Створення ОСББ дає можливість брати участь у конкурсах проектів з благоустрою населеного пункту. Переможцям, як правило, виділяються гранти на ремонт та облаштування будинку (встановлення лічильників, лагодження даху і т.п.).

6. ОСББ отримує в користування прибудинкову територію. Тобто мешканці самі можуть вирішувати, зводити на ній МАФи, або облагородити її квіткової клумбою.

Чому ЖЕК

Крім ЖЕКів зразка радянського періоду існує ряд приватних ЖЕКів, а також житлово-експлуатаційні організації (ЖЕО), житлово - будівельні кооперативи (ЖБК), які з великим успіхом виконують покладені на них перед мешканцями зобов'язання. Особливо це стосується приватних ЖЕКів (в деякій мірі їх можна вважати прототипами ОСББ).

Читайте також: Житлово-комунальні війни

На балансі комунальних ЖЕКів вигідно перебувати мешканцям будинків, що мають велику заборгованість по квартплаті та оплаті за житлово-комунальні послуги. Як правило, відключення послуг боржникам відбувається при наявності великої заборгованості. Для порівняння, в ОСББ процедура відключення мешканців від опалення та водопостачання станеться в рази швидше. Пов'язано це з тим, що ЖЕКи не можуть дозволити собі тримати в штаті юриста, а також нести супутні витрати на розгляд справ по стягненню заборгованості, що виникла.

У той же час жителі будинків, що знаходяться на утриманні житлово - експлуатаційних контор, оплачують тільки квартплату і комунальні платежі. А власники квартир, які входять до ОСББ, часто несуть додаткові витрати на облаштування та облагородження території.

Підводячи підсумки, можемо стверджувати: якщо Ви зацікавлені в покращенні інфраструктури будинку, створенні облагородженої простору, можливості самостійно розпоряджатися прибудинковою територією, і готові за це додатково платити - перед вами пряма дорога до створення ОСББ. Що стосується ЖЕКів, то поки комунальна влада не проведе реформування системи житлово - комунального забезпечення, говорити про надійність цих структур не доводиться.

 
Коментарі (0)