ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГЖитлові субсидії перетворили у чергову корупційну схему

Житлові субсидії перетворили у чергову корупційну схему

Уряд постійно наголошує на успішно проведених реформах, зокрема у сфері житлово-комунального господарства. Однак, експерти дотримуються протилежної думки – реформ немає, а впроваджуються лише нові корупційні схеми.
У сфері житлово-комунального господарства України не проводиться ніяких реформ. Уряд навмисно завищує тарифи на комунальні послуги для подальшого введення системи субсидіювання – це чергова схема для відмивання бюджетних коштів. Таку думку висловив директор аналітично-дослідного центру «Інститут Міста» Олександр Сергієнко, передає «Главком».
 
Так, за словами експерта, підвищення тарифів на ЖКП в Україні було б виправдане лише у випадку економії природного газу, тепла чи електрики.
 
«Підвищення тарифів було б доцільно, якби воно вело до економії газу, тепла, електроенергії. А так виходить, що уряд виділяє 24 млрд на субсидії, а 50 млн на те, щоб поставити нові котли. А має бути все навпаки. Максимум виділити на енергоефективні технології, на нові котли, нові батареї, склопакети, утеплення фасадів. І головне – поставити лічильники. Щоб люди могли чітко розуміти що вони витратили, за що їм потрібно платити, і мали стимул заощаджувати», - пояснив пан Сергієнко.
 
Експерт наголосив, що всі гроші від різниці в тарифах осідають в чужих приватних кишенях.
 
 
«Замість всього цього просто сунули папірець у руки під назвою субсидія, а насправді всі ці гроші підуть в кишені тих самих олігархів. Які раніше отримували ось цю різницю тарифів, через яку «Київенерго» зараз відключило 2,5 тисячі будинків у Києві, а тепер вони просто різницю тарифів перейменували на субсидію. Тобто реальних реформ у секторі ЖКГ немає», - резюмував експерт.
 
Нагадаємо, раніше Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк наголошував, що підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні – це єдиний спосіб стимулювання розвитку енергоефективності та енергозбереження в Україні. Адже чим менше споживання енергоресурсів, тим менші рахунки.
 
«Енергоефективність надзвичайно важлива. Уряд вирішив підвищити тарифи ЖКГ. Це кращий варіант – швидко запустити програму енергоефективності. Чим менше людина споживає, тим менше будуть рахунку», – сказав він.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, новий порядок надання субсидій на комунальні послуги, який почав діяти з 1 травня, має багато невирішених питань. Наприклад, якщо ви купили меблі в розстрочку, то вам на півроку або рік відмовлять у отримання пільги.
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
11 Травня 2015 p. 19:28
Обережно, можливе шахрайство з боку держави! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Думаю, не випадково тепер для призначення субсидії не потрібно буде подавати довідки про доходи. Наприклад, людина знає свої доходи за 2014 рік, але одночасно ця людина не має документального підтвердження своїх доходів. Якщо ця людина працює у державній установі, то цій установі нічого не варто переробити зарплатні документи будь-якого працівника. Тобто,при перевірці правильності заповнення декларації за запитом фіскальної служби з місця роботи цієї людини можуть надійти відомості про суми, які значно вищі за ті, які насправді людині виплачувались. НЕ ДУМАЙТЕ, ЩО ТАКЕ НЕМОЖЛИВО!Особисто я неодноразово стикався з випадками підробок, виправлень, дописувань після підписання документів, замін документів і т.п., які робилися саме державними установами.
Коля Пухов
16 Травня 2015 p. 21:03
У 2010-2013 роках держава потурбувалася, щоб тисячі найбільш соціально незахищених працівників залишились без роботи у зв"язку з так званими "ліквідаціями" державних установ. А тепер держава піклується, щоб при нарахуванні субсидії цим позбавленим нею засобів існування людям був штучно , із стелі , приписаний щомісячний дохід к розмірі 1218 гривень. Людина звільнена з роботи з державної установи за п.1 ст.40 КЗпП за розпорядженням державних органів про "ліквідацію" цієї установи і не працевлаштована, тобто не має ніякого доходу саме з ініціативи держави. "Ліквідована " держустанова лише змінила код ЄДРПОУ, робоче місце звільненого працівника не скорочувалось. Рік перебування на обліку у центрі зайнятості не дав позитивного результату. Коли ця людина звертається по субсидію, то посадовці рахують, що вона має дохід на рівні прожиткового мінімуму, тобто 1218 грн. На усі доводи і докази, що вона не працює за розпорядженням державних органів ( тобто, фактично держава вирішила, щоб ця людина не працювала), можна почути роз"яснення посадовців, що це не має ніякого значення. Виходить, що держава фактично забрала у цієї людини засоби існування, але штучно приписує їх наявність. У якій ще країні можливий такий наглий обман?