ГоловнаПублікаціїГазопостачанняЖКГ на крилах приємних подій

ЖКГ на крилах приємних подій

Попри непорозуміння і прикрощі, які часто випадають на долю українського ЖКГ, варто зазначити, що минулий тиждень для галузі став сповненим більше приємних подій. «Україна Комунальна» пропонує прослідкувати відповідну динаміку у щотижневому огляді новин.

Минулий тиждень у галузі житлово-комунального господарства розпочався зі смакування чергового непорозуміння у газовій сфері. Зокрема, почали ширитися повідомлення про те, що «Газпром» блокує постачання газу німецьким газотрейдером RWE через територію Словаччини, відмовляючись узгодити заявку на транспортування газу в Україну.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості нашої країни не заперечують вини «Газпрому» у складеній ситуації, втім, експерти переконані, що проблема зовсім в іншому. Так, Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький частково підтвердив інформацію про те, що «Газпром» блокує постачання газу в Україну зі Словаччини.

У свою чергу головний виконавчий директор RWE Стефан Юдиш зазначив, що, така можливість у «Газпрому» є відповідно до контракту з «Нафтогазом» від 19 січня 2009 року, яким передбачено право російського газового монополіста виконувати функції оператора української ГТС на відповідному відрізку до кордонів ЄС.

Однак, на переконання українського експерта з енергетичних питань Володимира Саприкіна, проблема реверсних поставок газу в Україну через Словаччину полягає не в українсько-російських газових контрактах, а у самій Словаччині, та її відносинах із «Газпромом».

«У контракті немає якихось особливостей, що не можна прокачувати газ у зворотному напрямку. Це питання до Словаччини. У Словаччини були проблеми, вона довго не погоджувалася на прокачування. Це питання відносин між «Газпромом» та компаніями-партнерами. Потрібно ще над цим питанням працювати, оскільки це найбільш потенційно потужний напрям для реверсного постачання газу до України», - зазначив пан Саприкін.

Як член Енергетичного співтовариства, Україна ратифікувала так званий другий енергопакет, згідно з яким транспортування, торгівлю і видобуток нафти та газу не може здійснювати одна компанія. Саме у цьому ключі, і потрібно шукати вирішення проблеми, переконує народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.

Читайте також: «Газпром» не може вплинути на реверс газу з ЄС

Втім, не обійшлося і без приємних новин. Зокрема, стало відомо, що ВАТ «Газпром» надасть НАК «Нафтогазу України» аванс за транзит газу в розмірі 1 млрд дол. Ці кошти призначені для придбання українською компанією у «Газпрому» природного газу і закачування його в ПСГ (підземні сховища газу) України.

Нагадаємо, своєчасна реалізація планів щодо заповнення газом ПСГ необхідна для виконання «Нафтогазу України» своїх зобов'язань щодо безперебійного транзиту російського газу до Європи в зимовий період.

Загальна сума авансових платежів за транзит газу з початку 2012 року складає 5,15 млрд дол. За попередніми розрахунками, залишку цієї суми достатньо для оплати транзиту російського газу по території України до початку 2015 року.

Також варто зазначити, що ВАТ «Газпром» не звертатиметься до суду з вимогою від НАК «Нафтогаз України» грошей за невибраний за умовами take-or-pay газ і за минулий, і за поточний рік, розуміючи, що тому нічим платити. За переконаннями експертів, цьогоріч російська сторона виставить Україні не менші претензії за недобір газу, ніж минулого року, втім, у «Газпрому» немає ніяких важелів, для того щоб змусити Україну платити, тому у судовому позові немає сенсу.

«Якщо буде політична воля, то претензії будуть стягнуті, якщо ж не буде такої політичної волі, то про претензії забудуть», - пояснює президент московського Фонду регіональних стратегічних досліджень Марина Лужикова.

Окрім цього, стало відомо, що компанія Chevron має намір інвестувати 25 млрд дол. у розробку і видобуток газу сланцевих порід на Олеській площі.

За словами радника Міністра екології та природних ресурсів Володимира Ігнащенко, це на порядок більше, ніж залучили Львівщина й Івано-Франківщина іноземних інвестицій більш ніж за 20 років незалежності країни. Таким чином, залежно від сценарію, щорічний видобуток вуглеводів складе близько 8-10 мільярдів кубометрів газу.

Не пасе задніх і Міненерго. Зокрема, у відомстві мають намір збільшити потужності українських ПСГ з 32 до 50 млрд куб. м газу. і, відповідно, побудувати нові ПСГ у Харківській та Полтавській областях.

За словами Прем'єр-міністра Миколи Азарова, за оптимістичним сценарієм НАК «Нафтогаз України» в 2015 році зможе видобувати більше 21 млрд кубометрів газу. Тому вже зараз Прем’єр-міністр доручив Віце-прем’єр-міністру Юрію Бойку розпочати розробку концепції континентального проекту з розвитку мережі українських підземних сховищ газу і модернізації вітчизняної газотранспортної системи.

На думку Миколи Азарова, українські підземні сховища газу і ГТС здатні зіграти ключову роль у стратегічній стабільності європейського енергетичного ринку.

«Це великий багаторічний проект, складний як в технічному, так і в політичному відношенні. Треба починати його практичну розробку. З урахуванням, в першу чергу, національної енергетичної стратегії», - наголошує посадовець.

Читайте також: Власний газовидобуток будь-якою ціною

При цьому варто зазначити, що «Нафтогаз» досі залишається без фінансового плану на 2013 рік. Кабінет Міністрів не зміг його прийняти через відсутність узгодження з Міністерством фінансів, Мін'юстом та Міністерством доходів і зборів.

Серед інших приємностей виділимо, цього тижня Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), заявила про те, що з 1 липня знижує граничні ціни на газ для бюджетних організацій і промислових споживачів на 1,4%, або на 50 грн/тис. куб м до 3,459 тис. грн/тис. куб м. Відповідні постанови №753 та №752 було прийнято НКРЕ на засіданні 27 червня.

Примітно, що останній раз комісія переглядала тарифи для промспоживачів у грудні 2011 року, підвищивши їх на 3,8% з 1 січня 2012 року.

Тариф зазначено без ПДВ, збору до затвердженого тарифу на газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання газу за регульованим тарифом.

Також слід зазначити, що НКРЕ вперше за останні 7 років вирішила підвищити у 4,4 рази тарифи «Укртрансгазу» на закачування та відбір газу з підземних сховищ (ПСГ) - з 7,5 грн до 32,9 за 1 тис. куб м (без ПДВ). Крім того, комісія підвищила у 2,5 рази тариф «Укртрансгазу» на зберігання газу – з 18 грн до 46,2 грн за 1 тис. куб м  (також без урахування ПДВ).

 
Коментарі (0)