ГоловнаПублікаціїАналітика ЖКГ у вирі економічних перетворень

ЖКГ у вирі економічних перетворень

Чого чекати на ринку нерухомості, у що виллється підписання чергових «газових» угод, які зміни для ЖКГ готує уряд на законодавчому рівні, - усе це у щотижневому огляді новин «України Комунальної».

Попри загально непросту ситуацію в країні, інформаційним простором поширювалися не лише звідки з «фронтів», - тиждень став подієвим і для українського ЖКГ. Зокрема, деякі зміни сталися у житловій, газовій та законодавчій сфері.

Тиждень почався із заяви Голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леоніда Рисухіна. Посадовець повідомив, що цьогоріч українцям, які придбали житло на умовах Державної програми здешевлення вартості іпотечних кредитів, компенсують близько 60 млн грн. «Банк надає кредит, його середній розмір за цією програмою десь 300 тис. грн. А держава компенсує 13% від цієї суми, щорічно протягом 15 років. Тому в цьому році ми передбачаємо десь 60 млн буде виділено на компенсацію за договорами минулого року і цьогорічними, а на наступний рік це буде трохи більше», - пояснив Леонід Рисухін.

Поряд з цим на ринку нерухомості очікують зниження цін. На думку експертів, цьому процесу будуть сприяти як невисока платоспроможність населення, так і можливий прихід на будівельний ринок України компаній з країн Євросоюзу.

За словами президента Союзу фахівців з нерухомості Олександра Рубанова, зниження цін триватиме в найближчі 2-3 роки. Згоден з колегою і голова правління Ріелторської палати Віктор Несін, На його думку, вже наступного року квартири можуть подешевшати на 15%, проте можливий варіант, що ціни залишаться колишніми. У будь-якому випадку, підстав для зростання експерт не бачить.

Читайте також: Житлова пастка по-українськи

Примітно, за результатами дослідженнями ринку нерухомості по всіх регіонах країни, аналітики стверджують, що в Україні продається більше квартир, ніж здається в оренду. Зокрема, станом на кінець листопада 2013 року на продаж було виставлено понад 550 тис. квартир, з яких близько 450 тис. - пропозиції на вторинному ринку. Вакантних квартир для оренди налічується близько 400 тис. При цьому 300 тис. з них здаються на довгостроковій основі.

Водночас варто зауважити, за данними держстату, у період з січня по вересень поточного року в Україні прийнято в експлуатацію 6,5 млн кв. м загальної площі житла. Порівняно з минулим роком обсяг житлового будівництва зменшилися на 3,4%.

Щодо газової сфери, протягом тижня Україна отримала угоду від Словаччини про прокачування газу компанією «Юстрим».

«До нас надійшла угода, яку ми всі чекали. Це договір, який буде підписано найближчим часом. Вона надійшла від компанії «Юстрим» - Словаччина. Ця угода надає нам дозвіл на прокачування газу територією Словаччини», - зазначив Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

За словами фахівців, Україна може імпортувати зі Словаччини набагато більше газу, ніж заплановані 10 млрд куб. м на рік. Зокрема, експерт з енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Омельченко наголошує, що навіть 10 млрд куб. м на рік є значним обсягом, адже це становить близько 10% споживання газу в Україні.

Також протягом тижня була підписана угода про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах площ Абіха і Кавказька, ділянки Маячна та структури Субботіна у Чорному морі.

За словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, у першому пошуковому періоді компанії-інвестори вкладуть мінімум 350 млн дол., буде проведено 3D-зйомку та пробурено чотири свердловини. 

«У рамках проекту до кінця поточного десятиліття очікується збільшення щорічного видобутку нафти і газу на 2-3 млн. тонн умовного палива», - заявив Міністр.

Читайте також: Україна шукає додаткові маршрути для європейського газу

Окрім того, експерти наголошують, що Україна цілком може розраховувати на альтернативні шляхи отримання енергоресурсу, якщо не дійде згоди на переговорах щодо зниження ціни на російський газ. За словами члена наглядової ради Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука, держава поки що може розраховувати на диверсифікацію фактично з трьох джерел.

«Це європейський газ, який ми почали викуповувати шляхом реверсу на спотових ринках на біржах. Це - LNG-газ, який також може постачатися в Україну  за умови побудови LNG-терміналу і за умови укладення вигідного контракту щонайменше на 3-5 млрд куб м. І, безумовно, це сподівання, що частину газу ми можемо отримувати з Каспійського регіону –  тобто середньоазійський  газ: туркменський або азербайджанський», - зазначив він.

Зауважимо,  станом на кінець листопада Україна скоротила запаси газу в підземних сховищах до 17,6 мільярда кубометрів.

Серед іншого, на тижні Уряд вніс зміни до Порядку та умов надання у 2013 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, які вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню.

Нагадаємо, що змінами до держбюджету щодо погашення заборгованості за енергетичні ресурси (Закон України №710 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік») передбачено погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення в сумі 1,54 млрд грн, які можуть бути направлені на погашення заборгованості за спожиту електричну енергію та 370 млн грн – на погашення заборгованості за спожитий природний газ. А схвалена на цьому тижні постанова передбачає розподіл цих коштів.

Також уряд перерозподілив 80 млн грн, передбачених держбюджетом на пільги і субсидії населенню з оплати житлово-комунальних послуг та вивезення сміття на оплату праці працівників бюджетних установ Києва.  Водночас на ці цілі спрямують і 50 млн грн, передбачених на субвенції на виплату допомоги дітям-інвалідам та малозабезпеченим сім'ям.

 
Коментарі (0)