ЖКГ вимагає контролю

Сфера ЖКГ давно потребує проведення кардинальних, а головне дієвих реформ, спрямованих на її поліпшення. Одним з таких «рятувальних кругів» для галузі може стати жорсткий контроль за видобутком та використанням енергоносіїв.

Якщо сьогодні підходити до реформування галузі ЖКГ, спираючись на досвід попередніх років, то це не дасть необхідного позитивного ефекту. Таку думку висловив голова комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Спірідон Кілінкаров, інформує газета «Голос України».

За словами пана Кілінкарова основними причинами критичного стану галузі є одночасно низький рівень доходів громадян та високі ціни на енергоносії.

«Коли оплата комунальних послуг буде відповідати рівню доходів населення, тоді й проблем у комунальній сфері буде набагато менше. Наша основна проблема сьогодні полягає у тому, що з одного боку, ми маємо низький рівень доходів громадян, а з іншого – високі ціни на енергоносії, що самим негативним чином відбивається на їх ціні», - переконаний посадовець.

Вирішення цієї проблеми, голова комітету бачить в ухваленні закону про основні принципи впровадження та функціонування Єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та сплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги.

Читайте також: ЖКГ одягло фінансове ярмо на українську шию

«Наш комітет вже розглянув у другому читанні цей проект закону. Маючи проблему з енергоносіями, ми повинні взяти під жорсткий контроль їх видобуток, транспортування, зберігання і т. д. Сьогодні такий моніторинг проводять Міністерство палива та енергетики і частково Держстат. Однак, дані, які дають ці відомства, не збігаються з тими цифрами, які маємо у своєму розпорядженні ми. Тому вважаємо, що енергоносії, які обходяться країні дуже дорого, повинні бути під жорстким контролем, і ми повинні їх максимально та ефективно використовувати», - розповів пан Кілінкаров.

За його словами, сьогодні ефективність використання енергетичних ресурсів в країні складає близько 40%. Як розповів чиновник, даний законопроект передбачає створення Єдиного центральний органу, який буде моніторити всі енергоресурси, що видобуваються всередині країни, чи імпортуються з інших країн. Що не мало важливо, робота такого органу передбачає контроль за транспортуванням та зберіганням енергоресурсів.

Примітно, що голова комітету переконаний щодо прийняття даного законопроекту парламентом.

«Упевнений, що парламент його прийме. По-перше, він вже розглянутий у першому читанні і підтриманий більшістю депутатів, які представляють різні політичні сили. По-друге, всі розуміють, що на ринку енергоресурсів потрібно наводити лад. Щоб змінити ситуацію, ми повинні прийняти цей закон», - заявив він.

Читайте також: Як лікувати енергетичну залежність?

Що стосується виділення коштів на реформування галузі, то чиновник переконаний, що це лише питання пріоритетності. Як приклад, пан Кілінкаров, приводить виділення значних інвестицій для будівництва масштабних інфраструктурних об'єктів в рамках підготовки до чемпіонату Євро-2012.

«Здавалося б, на сьогоднішній день для того, щоб повністю реформувати житлово-комунальне господарство необхідно близько 150 мільярдів гривень. Гроші начебто великі і виникає питання, де їх взяти. Але ж на проведення Євро держава знайшла 126 мільярдів. Побудовані об'єкти на 20-30-річну перспективу, витрачені колосальні фінансові ресурси і при цьому не отримано очікуваного ефекту», - зазначає голова комітету.

На його думку, ці кошти можна було б вкласти у комунальну сферу та забезпечити, зокрема, енергетичну безпеку, або ж провести модернізацію застарілих водопровідних мереж.

 
Коментарі (0)