ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: Диво на колесах, іпотечний синдром і зоряно-смугастий газ

Підсумки тижня: Диво на колесах, іпотечний синдром і зоряно-смугастий газ

Нові потяги не без проблем прискорювались по країні із заходу на схід, у пільгового кредитування «доступного житла» з'явилися нові грані та приводи для роздумів, а за альтернативним газом для України поїхали за океан.

Минулий тиждень в сфері ЖКГ був доволі жвавим. 

Як і анонсувалося, в понеділок стартував, очікуваний усіма, продаж квитків на перші рейси Хюндай. Популярність і вміло розрекламовані «летючі корейці» стали, мало не хітом продажів УЗ в цей день, - більше 900 квитків було продано за перший день появи квитків в касах. Не зупинила майбутніх пасажирів навіть достатньо висока ціна проїзду, яка в середньому зросла в 3-4 рази. Втім, як запевнила прес-служба УЗ, пільговики, студенти і діти зможуть насолодитися поїздкою на новому швидкісному потязі вдвічі дешевше.

Читайте також: Укрзалізниця під питанням

Весь минулий тиждень пристрасті навколо «корейського дива» не вщухали. Віце-прем'єр Борис Колесников умовляв себе і громадськість, що вартість проїзду в Хюндай відповідає реальності. «Укрзалізниця», у свою чергу, обіцяла не позбавляти своїх пасажирів можливості подрімати в нічних поїздах, і покуштувати домашній «шолохмонес». Апофеозом «поліпшень» стало скасування нічного поїзда «Київ-Львів» - хвиля громадського обурення «підірвала» Інтернет, а у вечірні розмови на кухні додалася нова тема для голосінь. Керівництво УЗ пообіцяло розібратися з даним питанням. Під шумок влада пообіцяла здешевити, не підйомні для більшості співгромадян, ціни на Хюндай - вартість квитків повинна знизитися в середньому на 17%.

Вісті з іпотечних «полів» теж не змусили себе довго чекати. Щоб громадяни не встигли остаточно повірити в «доброчесність» дешевої іпотеки від Президента, глава Департаменту державних програм і розвитку житлового будівництва Мінрегіону Олександр Непомнящий поспішив розставити точки над «і» в цьому питанні. За його словами, з початку травня в рамках державної іпотечної програми, сім'я з трьох чоловік може претендувати на квартиру площею не більше 58 кв. м. Якщо площа квартири буде перевищувати 58 кв. м, то за додаткову площу доведеться платити самостійно без державної компенсації кредитних відсотків.

Втім, у механізмі дешевої іпотеки засумнівалися і деякі депутати. Так, у вівторок член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Віктор Матчук висловив думку про те, що ідея про дешеву іпотеку, ініційована Президентом України, приречена на провал якщо уряд терміново не ініціює прийняття спеціальної програми для її реалізації. Сьогодні видача пільгових кредитів на житло не прописана в жодному законі. Тому люди, які отримають дешеву іпотеку, виявляються перед загрозою, що їм доведеться самостійно оплачувати повну процентну ставку.

Читайте також: Ілюзорна іпотека

Тим не менш, Прем'єр Микола Азаров заявив, що уряд планує будувати доступне житло за новими технологіями , завдяки яким будівництво одного будинку займе 6-8 (!) місяців. Як говорять, чи довго, вміючи? Квадратура такого житла, зрозуміло, зменшиться в рази, але це не бентежить пана Прем'єра. Тим часом Мінрегіон збільшив кількість «доступних» квартир до 2 тисяч, про що, ймовірно, і доповість особисто Анатолій Близнюк на засіданні уряду 28 травня.

Додали «вогню» в одвічне «квартирне питання» і парламентарі, які так і не подолали вето Президента щодо законопроекту про ОСББ, поскаржившись, що документ містить внутрішні суперечності, які створюють ризики нерівноправного застосування норм закону.

Ще одна тема на минулому тижні не дозволяла розслабитися можновладцям – це альтернативний газ. Хоча «Газпром» всіма силами намагається побудувати «Південний потік» для поставок російського газу до Центральної і Південної Європи в обхід України, він ще не отримав дозволу на будівництво газопроводу через територію курорту федерального значення Анапа на Чорному морі. Що поробиш - навіть природа за нас. 

Читайте також: Почому нині ГТС?

У той же час в рамках диверсифікації джерел поставок енергоресурсів, Україна розглядає можливість імпорту зрідженого газу з США. Тим не менш, джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості повідомило, що в третьому кварталі цього року ціна газу для України становитиме 432 дол. за 1 тис. куб. м. Таким чином, газ, що постачається до України, подорожчає в третьому кварталі на 1,6% в порівнянні з першим кварталом поточного року, коли його ціна становила 425 дол. за 1 тис. куб. м.

 
Коментарі (0)