ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГ«Вибухова популярність» автономного газопостачання

«Вибухова популярність» автономного газопостачання

У Львові газовики розпочали ретельну перевірку помешкань городян міста на предмет самовільного встановлення приладів для подачі природного газу. За 2012 рік в області зафіксовано сім смертельних випадків при недотриманні правил безпеки з газовими колонкам

Працівники ПАТ «Львівгаз» виявили 317 приладів, які «львівські Кулібіни» несанкціоновано встановили протягом минулого року. Відтепер названі помешкання вимкнуті від постачання газу. А загалом, у Львівській області зафіксовано за 2012 рік сім смертельних випадків при недотриманні правил безпеки з газовими конвекторами, колонками, котлами.

Хвиля несанкціонованого втручання у газову мережу почалася в 2010 році - одразу, як зросли ціни на газ. Люди вдавалися до любих дій аби економити, часто навіть і ціною власного життя. Попередження, перевірки, штрафні санкції не приносили позитивних результатів працівникам газорозподільний компанії ПАТ «Львівгаз». Таким чином, у підприємства залишається єдиний спосіб змусити населення не втручатися в газову мережу: припинення подачі газу на самовільно встановлені прилади. «Для того, щоб відновити подачу газу, мешканцям необхідно звернутися до управління по експлуатації газового господарства з відповідною заявою. Після того, як фахівці перевірять прилади та технічну документацію, газ знову підключать», - роз’яснила «Україні Комунальній» прес-секретар «Львівгазу» Оксана Ростикус.

Як правило, все починається з ремонту квартири. Згодом власники помешкання самовільно вирішують встановити газовий прилад, при цьому, половина людей навіть не звертається до фахівців, а воліє власноруч різати трубу. Як зазначив в розмові з кореспондентом видання начальник прес-служби ГУ МНС у Львівській області Павло Василенко, щороку працівникам відомства доводиться мати справу з випадками, де стається вибух, або незначні пожежі внаслідок самовільного втручання в газову мережу. «Так, зокрема, на вулиці Пісковій, 21 стався вибух на третьому поверсі. Проте, винуватці трагедії мешкали на першому поверсі. Власник помешкання робив ремонт, самовільно обрізав газову трубу та не ізолював її. Газ став підніматися вентиляційними каналами догори і вибухнув. Добре, що не було людських жертв», - зазначив він.

Читайте також: Автономне опалення, до побачення!

Варто відмітити, що лишень працівники «Львівгазу» проводять перевірку газових мереж з метою виявлення самовільного встановлення газових приладів. Керівництво ЖЕКів не контролює даний процес, повідомив голова Личаківської райадмністрації Львівської міської ради Іван Лозинський повідомив, що тільки служба газу займається перевірками на предмет встановлення газових приладів. «У нашому районі, а це переважно старі будинки, де присутні пічки з газовим опаленням, цього року не виявлено жодного порушення. Можливо, і тому, що люди також уважно ставляться до безпеки власного помешкання, і будинку в цілому. Адже ремонт в одній квартирі не можливо приховати в багатоповерховому будинку», - зазначив представник райадміністрації.

До речі, людська прискіпливість в таких випадках часто стає «рятівною соломкою». Так, у Франківському районі, в дев’ятиповерховому житловому будинку, мешканець квартири, що розташована на першому поверсі, вирішив стати незалежним від єдиної газової мережі міста. Надумав він це зробити в зимовий період, тобто, коли опалювальний сезон щойно розпочався. Всі роботи виконав самостійно: обрізав трубу і встановив свій прилад. Небезпеку відчула сусідка, яка почула запах газу. Мешканці будинку зателефонували до «Львівгазу». На місце прибула група спеціалістів, які перекрили газовий вентиль в будинку і ліквідували небезпеку. «Будинок просто міг вибухнути в повітря. Добре, що негайно відреагували», - нарікали спеціалісти.

Проте, не все так добре завершується. Для чоловіка, який встановив самовільно у ванній кімнаті котел, життя обірвалося. При цьому, працівники «Львівгазу» перед трагедією виявили факт самовільного втручання, попередили про порушення, можливі наслідки і, зрозуміло, - наклали пломбу. Однак мешканець центральної частини Львова пломбу зрізав.

Влада області та міста систематично інформують населення щодо правил безпеки із газовими приладами. Головне управління ЖКГ Львівської облдержадміністрації, управління ЖКГ Львівської міської ради, ГУ МНС у Львівській області вважають своїм обов’язком нагадувати мешканцям, як користуватися газом. «Як правило, більшість трагічних випадків стаються у Львові. При цьому, основні причини залишаються незмінними. Зокрема, несвоєчасне проведення очистки димових вентиляційних каналів утримувачами будинків. Адже, очистку названих каналів необхідно проводити двічі на рік, - підкреслив начальник прес-служби ГУ МНС у Львівській області Павло Василенко. – Руйнація димоходів також призводить до нещасних випадків. Окрім цього, до списку слід занести відсутність витяжної вентиляції у приміщеннях кухонь та ванних кімнат, притоку свіжого повітря, де власне встановлені газові прилади».

Читайте також:  Таємниця голубого вогника

Незважаючи на чисельні перевірки та інформаційні попередження, деякі громадяни вперто продовжують жити за своїми правилами, ризикуючи власним життям, і життям оточуючих. На думку більшості депутатського корпусу Львівської міськради, введення жорстких санкцій для порушників принесе результат. «Наразі самим дієвим способом зупинити самовільне встановлення газових приладів залишається вимкнення даних помешкань від газу», - повідомив депутат міськради Ігор Гладиш.

Нагадаємо:

Самовільне втручання в газові, електричні та теплові мережі змушують місцеві та державні органи влади вживати крайніх заходів. Зокрема, кампанії по відключенню від газопостачання за несанкціоноване встановлення конвекторів та колонок, в листопаді минулого року пройшли в Кривому Розі, в жовтні – Дніпропетровську. Регулярних перевірок зазнають мешканці Києва, Харкова, Запоріжжя, Одеси, де самовільне встановлення газових приладів набуло масового характеру. Що стосується нагрівачів води – бойлерів – та індивідуальних систем опалення, то в січні поточного року, галузевий регулятор – Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг – запропонувала уряду законодавчо заборонити самовільне від’єднання від централізованого опалення. За це українцям погрожують штрафами в розмірі 1,7-2,5 тис. грн.

 
Коментарі (0)