ГоловнаПублікаціїАналітика Бізнес та ЖКГ: непереборна смуга перешкод

Бізнес та ЖКГ: непереборна смуга перешкод

ЖКГ - велике поле діяльності для малого і середнього бізнесу, але для того, щоб почати свою справу, підприємцям потрібна підтримка міської влади, а також подолати перешкоди, розставлені системою роботи в галузі.

Чому бізнесу потрібна сфера ЖКГ?

Що становить собою сучасне ЖКГ? Це застарілі технології та обладнання, велика витратність виробництва тепла та води, неефективні системи їх транспортування до споживачів. Криза галузі стала очевидною для всіх. Фінансове забезпечення утримання міського господарства в його нинішньому вигляді непосильно як для споживачів житлово-комунальних послуг, так і для державного та місцевих бюджетів.

Чому бізнес повинен йти в ЖКГ? У чому вигода? Зазначимо, що у сфері ЖКГ зосереджено більше 20% всіх основних фондів. На частку ЖКГ припадає 30% загального обсягу енергоспоживання. 40% підприємств мають приватну і змішану форми власності на ринку послуг ЖКГ.
 
Житлово-комунальне господарство називають однією з найстабільніших галузей бізнесу, оскільки послуги, які надаються населенню, завжди користуються попитом. Мабуть, це має стати головним стимулом для підприємницької активності. Виходить, що сфері ЖКГ ніяк не обійтися без приватних інвестицій. У той же час для підприємців житлово-комунальне господарство країни надзвичайно привабливе. Стало бути, ці сфери приречені на діалог.
 
Визначаючи коло проблем, які постають перед нами, необхідно, по-перше, відповісти на питання: чому ЖКГ непривабливе для малого бізнесу? Виділимо дві великі групи проблем: перша - містить труднощі самої галузі. Це ті проблеми, які доведеться взяти на себе підприємцю. Друга група відображає проблеми, які виникають у самого підприємця на практиці - це головні бар'єри на шляху реформування ЖКГ.

1. Проблеми галузі ЖКГ

За оцінками експертів, однією з головних причин такої ситуації є недостатнє фінансування сфери ЖКГ. В останні роки недофінансування житлово-комунального господарства склало близько 40% обсягу необхідних коштів, що посилюється великим обсягом накопиченої заборгованості в житлово-комунальній сфері. Заборгованість у житлово-комунальній сфері є джерелом ланцюжка неплатежів, який охоплює практично всі галузі економіки і перетворюється на джерело загроз для соціально-економічного розвитку України.
Недостатність бюджетного фінансування житлово-комунального комплексу з метою реалізації адресних програм капітального ремонту та розвитку призвело до різкого збільшення зносу основних фондів. Технічний стан комунальної інфраструктури характеризується, по-перше, високим рівнем зносу, по-друге, високою аварійністю, по-третє, низьким коефіцієнтом корисної дії потужностей і, нарешті, великими втратами енергоносіїв. Так близько 50% тепломереж відслужили свій термін і потребують заміни, тільки 10% водопровідних мереж зношені менш ніж на 50 відсотків, внаслідок чого втрати води в мережах оцінюються майже в 35% добового споживання.
 
Існуюча непривабливість комплексу міського господарства для приватних інвестицій обумовлена невиконанням бюджетних зобов'язань і відсутністю ефективних і прозорих процедур формування і зміни тарифів. Тим часом більшість проектів модернізації житлового фонду та комунальної інфраструктури, транспортної сфери потенційно є комерційно вигідними. Створення умов для припливу приватних інвестицій могло б кардинально змінити фінансове становище галузі.
 
Отже, ЖКГ, при всій стабільності, лякає сучасного підприємця з наступних причин: велика «витратність» виробництва; висока вартість капітального будівництва; довгий термін окупності інвестиційних проектів; нестабільність тарифної політики; недостатня прозорість фінансових потоків; ризики втрати інвестицій від непрогнозованою політики регіональних властей.
 
Такі проблеми виникають перед приватним інвестором, який вирішив увійти в комунальний бізнес. Тобто це проблеми, які існують у сфері давно, проблеми, вирішення яких бізнесмен має взяти на себе. Все це свідчить про наявність системної кризи в міському господарстві і про міжгалузевий характер виникаючих проблем.

2. Проблеми бізнесу в сфері ЖКГ

Недостатня кількість замовників
 
Мабуть, це основна проблема, яка стоїть перед бізнесом у сфері ЖКГ. В Україні майже 240 тис. багатоквартирних будинків, і лише в більше 15 тис. з них створені житлові кондомініуми - об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Активно працюють з малим бізнесом не більше третини з них.
 
Законодавча чехарда
 
В Україні близько 200 нормативно-правових актів, з яких більше 20 законів, регулюють правовідносини у сфері ЖКГ. Відповідно, не вдається уникнути дубляжу багатьох норм і складнощів бюрократичних процедур.
 
Відсутність прийнятних умов кредитування
 
Збитковим підприємствам ЖКГ, найчастіше, нема чим гарантувати повернення кредиту банкам або міжнародним фінансовим інститутам. Тому зобов'язання по позиці доводиться брати на себе державі. Однак у держбюджеті немає достатньої кількості коштів, щоб профінансувати реформу галузі під держгарантії. Нагадаємо, нещодавно Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ заявило про те, що відомство спільно з Європейським інвестиційним банком розробили програму кредитування підприємств водопостачання та комунальної енергетики. Кредити планують залучати на термін - до 25 років, при цьому, пільговий період виплати тіла кредиту складе до 6 років. Мінімальна сума кредиту на проект модернізації - від 5 млн євро під 3% річних. Пан Темник також повідомив, що витрати на підготовку технічної документації включаються в загальну суму кредиту. Крім того, кредит надається під державні гарантії, тому не вимагає застави. Одержувачем кредиту може виступати як підприємство, так і міськвиконком.
 
Корупція і непрозорість тендерних процедур
 
«Україна Комунальна» вже писала і про тіньову закупівлю лічильників, і про закупівлі у одного учасника дорого обладнання для комунальних підприємств. Також малому бізнесу, наприклад, складно дати гарантійні зобов'язання (одна з умов тендеру) по вкладенню коштів у капітальний ремонт будинків або підприємств ЖКГ. Тобто, цілком очевидно, що умови конкурсу свідомо сформульовані таким чином, що в ньому можуть брати участь тільки певні підприємства, або керуючі компанії забудовників. 
 
Коментарі (2)
Софи Кремен1
23 Квітня 2013 p. 17:09
Ох уж ,эта зависть Мария !!!
Иван Смольный1
24 Квітня 2013 p. 00:05
Панове! Про який бізнес мова? Всі без виключення підприємства сфери ЖКГ - комерційні, незалежно від форми власності. Цілю їх діяльності є отримання прибутку. Вся сфера ЖКГ - жорстко контролюється місцевими та міжрегіональними олігархічно-бюрократичними угрупуваннями. Як то кажуть - чужі тут не ходять. Як я вже не раз писав ЖКГ, це золота жила для тих, хто на ньому сидить. Стабільний, внутрішній ринок споживання з мільярдними оборотами, прямим доступом до держбюджету і фактично безправними споживачами. Мрія для капіталіста. Незалежний бізнес у цьому болоті не виживе ніколи. Бо доступ до тіл споживачів та фінансових потоків, які ці тіла генерують, та бюджетного фінансування отримують тільки СВОЇ. Простого рецепту оздоровлення галузі немає. ЖКГ невід'ємна частина тіла держави і характерно відражає її загальний економічно-політичний стан. Вважаю, що зміни у ЖКГ відбудуться тільки разом зі змінами і усій країні.