ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2024-2025Опалювальний сезон: зміни, сумніви, перспективи

Опалювальний сезон: зміни, сумніви, перспективи

Пристрасті опалювального сезону, позитивні зрушення у газовій сфері, нововведення «Укрзалізниці» та законодавчі зміни, - «Україна Комунальна» пропонує огляд найактуальніших подій минулого тижня у галузі ЖКГ.

Майже у всіх куточках країни температурний режим дозволив розпочати опалювальний сезон завчасно. Так, станом на понеділок, 30 вересня, з 27 регіонів централізоване опалення було увімкнене у 14-ти (Вінницька, Волинська, Донецька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Чернігівська області та  міста Київ і Севастополь).

За данними Мінрегіону, тепло стрімко поширювалося дитячими садочками, лікарнями, школами, а з 1 жовтня у низці населених пунктів почали пускати тепло і у житлові будівлі. Зокрема, мова про Вінницьку, Донецьку, Львівську, Миколаївську, Полтавську, Рівненську, Сумську, Тернопільську, Хмельницьку, Чернігівську області.

Втім, не обійшлося і без прикрощів. На всеукраїнській селекторній нараді з регіонами, присвяченій початку опалювального сезону, Віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул повідомив про повну готовність галузі до початку осінньо-зимового періоду. Але журналістам не вдалося почути звіт облдержадміністрацій, оскільки пресу несподівано попросили піти після виступу Віце-прем'єра і голови Мінрегіону Геннадія Темника. Такі повороти змусили засумніватися у офіційній статистиці та словах відповідальних посадовців. Склалося враженя, що від населення щось приховується (Детальніше про це у  публікації «У.К.» - «Опалювальний сезон: Що приховує влада?»).

Прем’єр-міністр Микола Азаров поспішив розвіяти сумніви, наголосивши, що тепло повинно бути не на папері, а в оселях, школах, дитячих садках, лікарнях. А також додав, що до опалювального сезону енергетичних ресурсів заготовлено достатньо.

«Отже включати опалення можна у будь-який потрібний момент, - зазначив Прем’єр-міністр. - На цьому я наголошую і закликаю місцеві органи влади, звичайно, економити енергоресурси, але не зволікати з рішенням про подачу тепла, коли це дійсно доречно».

Читайте також: ЖКГ на старті опалювального сезону

Однак, таку спробу важко назвати вдалою, оскільки слідом пішли прогнози експертів енергетичної сфери, які зводилися до того, що цієї зими українці стануть свідками розвалу ЖКГ та енергетики, бо хоч і до опалювального періоду влада підійшла відповідально, борги та економічна необгрунтованість тарифів зведуть усе нанівець.

За словами генерального директора Центру дослідження енергетики Олександра Харченка, через відсутність у теплокомуненерго достатніх лімітів на газ існує ризик позапланових зривів постачання тепла.

«Дуже скоро «Нафтогаз України» буде змушений скористатися можливістю скоротити постачання газу для теплокомуненерго до «технологічного мінімуму споживання». А це призведе до того, що тепло в будинки українців доходити не буде», - підсумував він.

Варто зазначити, зі слів народного депутата, першого заступника голови Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Геннадія Зубка, у НАК «Нафтогазу» вже не вистачає власних ресурсів на всю зиму, при цьому інструмент у вигляді векселів його не влаштовує.

Як відголосок: вже наприкінці тижня над 7 тисячами споживачів тепла у 6 районах столиці нависла переспектива зостатися без гарячих батарей та води, оскільки за дорученням НАК «Нафтогаз України» управління магістральних газопроводів «Київтрансгаз» знизив тиск газу на ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 ПАТ «Київенерго».

За оперативною інформацією Мінрегіону наразі теплоносій подано 12,6 тис. дошкільним закладам (91,1%), 17,2 тис. школам (88,93%), 5,8 тис. лікарням (89,12%), 121,08 тис. житловим будинкам (69,35%).

Читайте також: ЖКГ не тримає газовий удар

Поряд із опалювальними пристрастями звернемо увагу також на те, що сталися зміни і у інших сферах ЖКГ. Зокрема, на газовому поприщі було заявлено, що наразі уряд готує конкурси з визначення інвесторів видобутку вуглеводнів ще на двох ділянках в Україні, - мілководному шельфі (Чорного моря) і на суходолі (площа Слобожанська). Паралельно, - Львівська облрада схвалила проект угоди про видобуток сланцевого газу на Олеській газовій площі.

Державна адміністрація залізничного транспорту України  з 1 жовтня 2013 року надала пасажирам можливість оформляти поїздку з однією пересадкою на одному бланку. Відтак пасажири залізничного транспорту при купівлі одного  квитка на поїздку з  пересадкою сплачуватимуть  вартість проїзду та один комісійний збір – 12,5 грн. Пропозиція актуальна на поїзди внутрішнього сполучення формуванням залізниць України.

Щодо законодавчої сфери, - на тижні Кабінет Міністрів затвердив проект постанови «Про внесення змін до Порядку накладення штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності».

Зауважимо, документ посилює механізм стягнення штрафів з порушників будівельних норм, правил та інших нормативних документів у будівництві. Відтепер при виявленні порушень інспектори Державної архітектурно-будівельної інспекції можуть відразу ж накладати штраф на недбайливого забудовника.

Нагадаємо,  раніше у разі виявлення порушень Держархбудінспекція спочатку вручала припис про усунення порушень. А штраф накладався лише у випадку, якщо порушення так і не було усунено.

 
Коментарі (0)