ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаПідсумки тижня: Безкінечна сага газових питань і поточних справ

Підсумки тижня: Безкінечна сага газових питань і поточних справ

Передостанній відрізок листопада, немов останній шматок торту на розносі, став багато у чому розстановчим і вирішальним для ЖКГ. Зокрема, підкинутий жар у сферу теплоенергетики кількома тижнями раніше не міг не спричинити кипіння у навкологазових питаннях

Осінь добігає кінця: ще тиждень, - і закінчення сезону, мов фінальна стрічка якогось сакраментально серіалу, поставить крапку над усім, що сьогодні ще вирує і не передбачає завершення. Будемо сподіватися, що за аналогією неминуча участь вирішення усіх наболілих питань і багаторічних проблем спіткає і ЖКГ, а поки - залишається лише смакувати подіями тижня, що минає.

Передостанній відрізок листопада, немов останній шматок торту на розносі, став багато у чому розстановчим і вирішальним. Так, здешевлена іпотека, за данними Мінрегіону, отримала першість серед державних житлових програм; Кабінет Міністрів ухвалив рішення почати приватизацію ПАТ «Волиньобленерго»; Прем’єр-міністр Микола Азаров спростував інформацію про те, що пеня з населення за несвоєчасну сплату комунальних послуг може збільшитись до 300% від заборгованості; за повідомленням Держстату, у січні-жовтні ц.р. на 11%, порівняно з минулим роком, зменшилася кількість звернень за житлово-комунальними субсидіями, а кількість експортованої електроенергії у цей же період, за інформацією Міненерговугілля, збільшилася на 62%, тощо.

Поряд з цим у багатьох регіонах країни продовжувався ремонт доріг, тимчасово обмежувався рух, здавалися в експлуатацію будівлі, комунальники латали водопроводи, перевіряли тепломережі. Усю цю тягучість і гармонійність планових поточних комунальних справ псувало хіба лише обговорення, в народі названих, навкологазових питань. Безумовно, підкинутий жар у сферу теплоенергетики кількома тижнями, або навіть і місяцями раніше не міг не спричинити наразі найвижчої точки кипіння у розмірковуваннях з приводу видобутку, експорту, ціни природного газу і щонайрізноманітніших наслідків від прийняття тих чи інших доленосних рішень.

Так, у понеділок, 19 листопада, «Україні Комунальній» стало відомо зі слів Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка, що вже в наступному році Україна має амбітні плани «отримати першість з видобутку газу серед усіх країн Чорноморського регіону та видобувати газу більше, ніж усі вони разом узяті». Все це стане можливим, на думку посадовця, якщо Україна і надалі за допомогою надсучасного обладнання розроблятиме газові родовища на шельфі Чорного моря, а також родовища на суходолі, зокрема поклади нетрадиційного газу із залученням провідних нафтогазових компанії світу.

Читайте також: Українська енергетична незалежність - об'єктивна реальність

Також в новину вилилися державні сподівання, що газ з додаткових джерел (постачання газу з Європи у реверсному режимі та реалізація проекту LNG-терміналу) дозволить реально диверсифікувати шляхи постачання блакитного палива і зменшити залежність від дорогого російського газу. За словами Юрія Бойка, вартість газу, який Україна буде отримувати з Європи у реверсному режимі, може бути нижчою за вартість російського газу на 100 дол. США.

Окрім того несподіваним виявився і намір України взяти участь у реалізації проекту Південного газового коридору, через який каспійський газ постачатиметься до країн Європи. Міністр підкреслив, що уряд розглядає реалізацію Росією проекту «Південний потік» як проблему для української газотранспортної системи, але вживає заходи для можливого завантаження своєї ГТС каспійським газом.

Вівторок, 20 листопада, вніс у цю бочку грандіозних майбутніх газових перетворень ложку дьогтю. Зокрема надійшло повідомлення про те, що, на думку багатьох експертів, «Нафтогазу» можуть загрожувати штрафні санкції з боку «Газпрому» через недобір російського газу, проте російська компанія поки не поспішає приймати рішучих заходів, оскільки не має певності у відстоянні своєї позиції в арбітражних інстанціях.

У середу, 21 листопада, в Україні побутувало газове затишшя, за класикою жанру, перед зливою. Оскільки, вже в четверг, 22 листопада, у відповідь на тривожність вівторка, було поширено інформацію, що Україна також має всі підстави для звернення в Стокгольмський арбітражний суд щодо перегляду газових контрактів з Росією, проте не виявляє в цьому питанні політичної волі. Таким чином, хід газових українсько-російських переговорів залишався без помітного прогресу.

Читайте також: Україно-російська формула ціноутворення газу ще не виведена

Також цього дня стало відомо, що національний проект «LNG-термінал» проведе тендери на довгострокові кредити, необхідні для творення інфраструктури постачання скрапленого газу в Україну, а «Укртрансгаз» залучить у «Промінвестбанку» кредит у розмірі 41 млн дол.

Окрім цього Кабміном, було схвалено порядок створення страхового запасу газу. Згідно із цим документом, страховий запас буде створюватися газопостачальним підприємством в розмірі 10% договірних квартальних обсягів поставки газу споживачам за рахунок власних або залучених коштів, крім обсягів його використання на власні потреби.

П’ятниця, 23 листопада, констатувала початок конфлікту «Нафтогазу» з енергетичним держрегулятором. Зокрема, монополія подала позов до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Аналітики ринку переконані, що шанси виграти у НАК малі, проте судовий процес може допомогти переконати уряд у необхідності підвищення цін на газ для населення. Так, у позові міститься вимога компенсувати 4,6 млрд грн збитків, які монополія понесла через вимушені постачання газу населенню.

Цей день став також плацдармом для продовження гучних понеділкових заяв, адже Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко знову наголошував, що наступного року Україна обжене, цього разу, Румунію за обсягами видобутку газу на шельфах. До обгрунтування таких перспектив поряд з раніше названими додалася ще й реалізація проектів з видобутку нетрадиційних ресурсів газу, зокрема сланцевого, газу ущільнених колекторів, метану вугільних пластів.

У суботу, 24 листопада, розлетілася інформація про те, що претензії «Газпрому» до «Нафтогазу», за попередніми розрахунками, в нинішньому році можуть досягти 2,7 млрд дол у разі, якщо «Нафтогаз» імпортує лише 27 млрд куб. м газу, а не допустиму мінімальну кількість газу об’ємом 33,28 млрд. куб. м., тобто недобір може скласти 6,28 млрд. куб. м газу. Щодо можливих штрафів за недобір в наступному році, то при скороченні імпорту газу до 24,5 млрд куб м, штраф може скласти близько 3,8 млрд дол.

Читайте також:«Газпром» в очікуванні нових газових поворотів

Також цього дня стало відомо, що «Нафтогаз» оголосив тендер на розробку плану з реформування компанії. Слід зазначити, опісля реформування очікується що на ринок виведуть холдинг, до якого увійдуть окремі підприємства, відповідальні за видобуток, транспортування та зберігання природного газу.

Наразі немає чого додати, та хочеться сподіватися, що випущені цього тижня, мов птахи, обіцянки не будуть порожніми, усі прийняті рішення принесуть доладні плоди, незавершене завершиться вчасно, недолатане долатається зі світлом і водою, на наших вулицях більше не вводитимуть обмеження, а газові тривоги виявляться безпідставними і минуть благодатними змінами.

 
Коментарі (0)