ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаПідсумки тижня: Будівельні контрасти, погодні зміни та різкі рухи теплоенергетики

Підсумки тижня: Будівельні контрасти, погодні зміни та різкі рухи теплоенергетики

Минув ще один напружений тиждень, який наблизив нас до осені. Українцям довелося раптово з яскравих шортів і футболок стрибнути у кожухи і почати готуватися до зими. Та це були не єдині зміни.

Минув ще один напружений тиждень, який наблизив нас до осені. Наблизив настільки, що вже на самому його початку з яскравих шортів і футболок кожен житель країни стрибнув у кожух і почав готуватися до зими. Без гірких контрастів, погодніх змін і різких рухів на північ не обійшлося і у сфері ЖКГ.

Протягом усього тижня еменесники, працівники обленергів та жеків боролися зі стихійним тероризмом, який прийшов до нас далеко не з миром, а поривами вітру, шквалами, які зривали проводи і дахи, ламали дерева, дощами і градом. Жителі майже всіх регіонів починаючи з ночі вівторка, 14 серпня, і до суботи, 18 серпня, потерпали від браку електроенергії і не могли вийти на вулицю, бо подекуди через надмірні опади і застарілість систем вуличних і каналізаційних зливів доводилося пересуватися на човні. Не маєш човна, – пливи убрід. Найбільше постраждали Вінницька, Київська,  Хмельницька, Тернопільська, Волинська, Рівненська, Чернівецька, Івано-Франківська, Черкаська та Чернігівська області.

Регіони масово «кидалися» в прибирання та озеленення, продовжувалися ремонтні роботи на дорогах та прибудинкових територіях, урядові портали фіксували числені повідомлення з міських рад та обласних адміністрацій про стан президентської програми «Доступне житло» та «Питна вода України».

Та головним кисло-солодким, холодно-теплим, швидко-подіє-змінним та напруженим залишалося питання теплоенергетики.

Так, у понеділок, 13 серпня, львів’яни змогли зітхнути з полегшенням і бути більш-менш впевненими у своїй зимі, оскільки обидва львівські теплопостачальні підприємства – «Львівтеплоенерго» та «Залізничнетеплоенерго» - отримали ліцензії на виробництво теплової енергії на наступні 5 років.

Чого не скажеш про харків’ян, адже у їхньому регіоні цього дня скаржилися на масові порушення з газової безпеки, мовляв, останні встановлюють системи вентиляції у недозволених місцях, що спричиняє витоки чадного газу і ймовірність отруєння ним.  Відповідним службам було доручено виправити ситуацію, але ті кажуть, якщо харків’яни не йтимуть назустріч, відключатимуть газопостачання.

Читайте також: Газова галузь розлучається з монополією

Також цей день ознаменувався дозволом Кабінета Міністрів поставляти найбільшій нафтовидобувній компанії країни ВАТ «Укрнафта» в 2012 році 270 млн куб. м газу промисловості замість населення (зміни внесені урядовою постановою № 431 від 25 липня до «Прогнозного балансу надходження та розподілу газу на 2012 рік»). Що свідчить про певні позитивні зрушення в теплоенергетичній сфері країни.

У вівторок, 14 серпня, приємні несподіванки продовжилися: дочірня компанія «Укртрансгаз» за 6 місяців поточного року заощадила 162 млн куб. м природного газу, вартість якого складає 580 млн грн. При чому економія природного газу була можлива за рахунок використання електроприводних газоперекачувальних агрегатів (ЕГПА), на їх роботу було витрачено 332 млн грн, економічний ефект від використання склав 249 млн грн.

Цього ж дня Президент Віктор Янукович підписав Закон № 10337 від 12 квітня 2012 року «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» (щодо забезпечення надійного (безперебійного) постачання електричної енергії споживачам та інвестування в інфраструктуру)», ініціатором якого був Кабмін.

Середа, 15 серпня, стала визначною через визначення переможця у тендері на видобуток газу на ділянці Скіфська, що на шельфу Чорного моря. Ним стала ExxonMobil Exploration BV. Одразу після підписання угоди про розподіл продукції між урядом України та компаніями-переможцями, останні будуть зобов’язані перерахувати до бюджету 2,4 млрд грн. Планується вибувати до 5 млрд кубометрів на рік. Загальні запаси ділянки оцінюють у 250 млрд куб.м.

Також цього дня в Посольстві США в Україні відбулося підписання грантової угоди між ДК «Укргазвидобування» та Агенцією США з торгівлі та розвитку (USTDA) від імені уряду США про фінансування у розмірі 724 тис. дол.  проекту дослідження перспектив підвищення видобутку вуглеводнів на виснажених ділянках Котелевського газоконденсатного родовища (Полтавська та Харківська обл.).

Читайте також: Українське вугілля отримає шанс

У четверг, 16 серпня, НКРЕ дозволила реалізовувати за «зеленим» тарифом електроенергію, яка вироблятиметься Сиваською вітровою електростанцією (ВЕС), розташованою в Херсонській області.

А у, п’ятницю, 17 серпня, у Львівській області було розпочато розробку Програми виробництва та використання водовугільного палива – як одного із найперспективніших видів палива.

Цього ж дня у рамках національної стратегії забезпечення енергобезпеки України державне підприємство «Надра України» почало вести системну роботу для розвідки родовищ сланцевого газу. Результатом якої спільно з обласною владою стало залучення до Дніпропетровщини потужного інвестора. Капітальні вкладення в розвідку родовищ сланцевого газу на території Дніпропетровської області складатимуть 330 млн грн.

А у Запорізькій області закінчилася модернізація ТЕС, яка проводилась із застосуванням обладнання, виробленого на вітчизняних заводах. Роботи проводили українські підрядні, монтажні та пусконалагоджувальні організації, які готові супроводжувати проект і надалі. Це стало інвестуванням не лише в енергетичну галузь, але й у машинобудування, видобувну та інші галузі промисловості.

Субота, 18 серпня, видалася затишною і спокійною. Наразі, 19 серпня, затишшя триває.

Своєрідною родзинкою тижня було навколо будівельне питання. Так, у середу, 15 серпня, міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ підготувало законопроект, яким пропонує дозволити громадянам-інвесторам забирати об'єкти будівництва у забудовників, яких визнано банкрутами. Цей законопроект буде готовий до кінця року, а його подача до Верховної Ради планується на 2013 рік.

Читайте також: Будівельна галузь долає руїни

А у четверг, 16 серпня, Президент Віктор Янукович застосував право вето до закону № 10286 «Про технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна», який залишає за тільки за БТІ проводити техінвентаризації.

Серед конфузів тижня: численні повідомлення з регіонів про правопорушення з боку комунальників, - неправомірне підвищення тарифів на комунальні послуги, житлові махінації та їх привласнення, перевищення посадових повноважень. Так, зокрема,  у середу, 15 серпня, прокуратурою Деснянського району столиці порушено кримінальну справу стосовно посадовця ЖЕКу №302 КП «Житлорембудсервіс»,  а напередодні - стосовно паспортистки ЖЕКу №307 КП «Житлорембудсервіс».

З усього, висновок лише один: життя іде, змінюються пори року, уряд активно клопоче про покращення цього часоплину, усі відповідальні установи не менш активно ці покращення втілюють, але ми повинні постійно бути готовими до всього, як до погодніх вибриків, так і до зими теплої чи холодної, бо скільки б і що ми не покращували, перш за все на зміни потрібно налаштуватися внутрішньо.

 
Коментарі (0)