ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаПідсумки тижня: житлові вершки на фоні теплоенергетичної катавасії

Підсумки тижня: житлові вершки на фоні теплоенергетичної катавасії

Подієву ситуацію у сфері ЖКГ тижня, що минає, можна порівняти хіба з пальцем на спусковому гачку. І зараз ми його спустимо. Адже у багатьох аспектах було досягнуто пікових моментів, своєрідних точок кипіння.

Тримати руку на пульсі?! – означає лише одне – жити, проходити свій відрізок часу спостерігачем за часошляхами інших, ніби снайпером залягати у найбільш панорамній точці і… тримати пальця на спусковому гачку. Людина, котра володіє інформацією, володіє світом, - хтось колись правильно підмітив.

У цьому ключі, подієву ситуацію у сфері ЖКГ тижня, що минає, можна порівняти саме з пальцем на спусковому гачку.  І зараз ми його спустимо. Адже, у багатьох аспектах було досягнуто  пікових моментів, своєрідних точок кипіння.

Зокрема, актуальними були питання благоустрою (ремонту доріг, тротуарів, оновлення парків, реконструкцій і утеплення фасадів будинків, планових робіт на прибудинкових територіях), продовжувався розгляд ситуації навколо водопостачання різних регіонів країни та якості питної води у них, набирали обертів повідомлення стосовно реалізації жилової програми «Доступне житло».  На останьому дозволимо собі лірично зупинитися.

Попри масові регіональні звітові сигнали про кількість зголошених на отримання здешевленого житла  і кількість наданих квадратних метрів, варто виокремити той факт, що у п’ятницю, 3 серпня, Мінрегіон подав інформацію стосовно збільшення опосередкованої вартості будівництва житла в Україні. Станом на  1 липня 2012 року вона становить 5142 грн/кв. м., в той час, коли раніше трималася на рівні 4696 грн/кв. м.

Також цього дня не можливо було оминути кошерної заяви прем’єр-міністра Миколи Азарова стосовно того, що на наступний рік запрацює амбітна програма «100 тис. квартир на рік» - програма індустріального будівництва доступного житла.

Як саме реалізовуватиметься ця програма зі слів посадовця поки невідомо, але за його розрахунками «значно дешевше побудувати новий будинок і знести існуючий, який вичерпав ресурс, ніж займатися «підлатуванням».

Читайте також: Третина майже «доступного житла»

Такі от вони, вершки зі сфери будівництва і доступності житла, але справжній бум спричинив зовсім інший напрям ЖКГ. Першість за подієвістю і вагомістю інформації отримала теплоенергетика. Мабуть, це не дивно, оскільки саме ця гілка української економіки найбільш проблемна і затратна.

Так, у понеділок, 30 липня, стало відомо, що на українських атомних станціях працює лише 11 з 15 енергоблоків, у решті – проходять ремонтні роботи. Нічого катастрофічного – роботи планові, проте незначні зміни в електропостачанні відчули мешканці Запоріжжя, Хмельницька та Миколаєва.

Цього ж дня Український союз промисловців і підприємців та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, виявивши безліч прогалин, вирішили спільно попрацювати над вдосконаленням діючої Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж.  Адже через невідповідність Методики потребам сьогодення утворюються ризики скорочення на підприємствах оперативного персоналу з обслуговування підстанцій та обсягів регламентних ремонтних робіт, зменшення обсягів закупки матеріалів та обладнання, що може призвести до порушення безпеки експлуатації електроустановок, зниження надійності електропостачання.

У вівторок, 31 липня, всі обговорювали ухвалу Верховної  Ради закону, який спрямованний на забезпечення фінансування проектів заміщення природного газу вітчизняним вугіллям.

Нагадаємо, внаслідок впровадження використання на об'єктах теплоенергетики технологій водовугільного палива та будівництва заводів по виготовленню синтетичного газу планується досягти зменшення споживання імпортного природного газу в обсязі більше 3 млрд куб. м; економію валютних коштів щорічно в середньому до 1,5 млрд дол.; зменшення бюджетних видатків до 150 млн грн на рік через відсутність необхідності відшкодування вартості ціни газу на виробництво теплової енергії для населення.

На середу, 1 серпня, припала левова частка подій. Зокрема, у Сумах констатували, що за результатами загальноміського моніторингу відділу екології і енергозбереження протягом І півріччя 2012 року були впроваджені заходи з енергозбереження загальною вартістю 4,6 млн грн. А це, безумовно, призведе в майбутньому до перегляду ситуації у інших регіонах.

Читайте також: Енергоефективність в кредитних руках

Цього ж дня фахівці ПАТ «Київенерго» та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) спростили договірні відносини у галузі електропостачання ОСББ.

А саме, сторони узгодили оновлену форму Додатку №2 «Порядок розрахунків» до договору про постачання електричної енергії в місця загального користування.  

Нагадаємо, «Київенерго» та ОСББ мають намір лобіювати створення єдиних правил гри на ринку житлово-комунальних послуг.

Також 1 серпня у приміщенні ФДМУ відбувся конкурс з продажу пакета акцій ПАТ «Миколаївгаз», переможцем якого визнано ПрАТ «Газтек» (м. Київ). Товариством було запропоновано за 25% акцій «Миколаївгазу» 18 млн 970 тис. грн.

А У криму рятували магістральний газопровід Бахчисарай-Ялта, який опинився зоні ризику через спалах пожежі на території Ялтинського горнолісового природного заповідника. На щастя, стихійне лихо було локалізоване на відстані 200 м від маршруту проходження газопроводу.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості цієї среди прийняло рішення реорганізувати «дочку» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз Україна» компанію «Газ Україна» в Публічне акціонерне товариство «Синтез-Газ Україна».

А прем’єр-міністр Микола Азаров висловив занепокоєння стосовно стану водопостачання, оскільки останнім часом надходило багато скарг від населення, зокрема, що планові перевірки гідравлічних та теплових мереж не проходять вчасно і гарячого водопостачання немає місяцями, часом від самого закінчення опалювального сезону і до початку нового.

Посадовець наголосив: «Якщо люди не отримають вчасно передбачених комунальних послуг, за які вони, до речі, добросовісно платять, то буде вжито найсуворіших заходів».

Читайте також: Відсутність гарячої води - ознака літа

Четверг, 2 серпня, став своєрідною зупинкою, переведенням подиху від надмірної теплоенергетичної активності середи до не менш динамічної п’ятниці.

Так, у п’ятницю, 3 серпня, заступник міністра закордонних справ України Андрій Олефіров, перехопивши ініціативу у прем’єра, заявив, що найближчим часом Україна проведе ще два тендери на видобуток сланцевого газу на своїй території.

Мовляв, в травні Київ вже вибрав іноземних партнерів у видобутку сланцевого газу (на Олеському родовищі на заході країни ним став Chevron, а на Юзівському, на сході – Shell) і не збирається на цьому зупинятися.

Цього ж дня Харківську ТЕЦ-5 НАК «Нафтогаз України» відключив від газопостачання у зв'язку із заборгованістю за спожитий газ.

Нагадаємо, наразі заборгованість ТЕЦ-5 перед НАК «Нафтогаз України» складає близько 360 млн грн.

А На Херсонщині ПАТ «ЕК Херсонобленерго» заявив, що хоче побудувати 3 геліостанції: під Херсоном (орієнтовна потужність 6 мВт), в Новотроїцькому та Генічеському районах області (32,5 та 75мВт відповідно).

Питання дозволу будівництва винесене на найближчу сесію облради.
Нагадаємо, за інформацією ОДА, на сьогодні в області реалізуються проекти будівництва 11 сонячних електростанцій, тому цілком можливо, що українці таки матимуть ще кілька додаткових електроджерел.

Також до п‘ятничних повідомлень додалася новина, що на Черкащині енергетична інвестиційна компанія закінчила гірничо-підготовчі роботи на Мокрокалигірському родовищі бурого вугілля.

Офіційне відкриття розрізу заплановано на середину вересня цього року, проте вже сьогодні звучать заяви, що черкаське вугілля може стати своєрідним замінником газу для багатьох жителів регіону, оскільки буде більш доступним за газопостачання.

Читайте також: ТРУБне задубіння

Останній постіл пролунав у суботу, 4 червня, коли стало відомо, що Держпідприємство «НАЕК  «Енергоатом», яке є оператором усіх діючих атомних станцій, має намір залучити у «Укргазбанку» кредит на суму 70 млн грн.

З огляду на усю цю сигнально-ракетну катавасію, ніби роботи рятувальних загонів під час пошуку потерпілих краху корабля, можна з упевненістю прогнозувати, що це ще не закінчення і українські посадовці, разом з теплоенергетиками розкладатимуть не один паливно-енергетичний розклад, прораховуватимуть не один хід і висуватимуть не одну амбітну заяву.

Тримайте руку на пульсі, адже не хто зна, а найбільш вірогідно, від цього залежитиме ваше подальше життя і благополуччя.

 
Коментарі (0)