ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 39

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 39

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Чому нема ніякої реакції з боку влади та цієї організації на самоуправство «Чернігівводоканалу» який продовжує брати з людей гроші за повірку лічильників води. Незважаючи навіть на рішення суду одного з абонентів та прочитавши відповідь на питання хто має платити у вас на сайті?


Відповідь експерта

Нажаль, Україна – не Велика Британія і не Сполучені Штати Америки, де діє доктрина прецедентного права. Це там рішення суду у певній справі обов’язкове до застосування при вирішенні аналогічного спору. В Україні ж рішення суду – це індивідуальний акт, який обов’язковий лише для позивача і відповідача, на інші правовідносини він не діє. Таким, чином, якщо Ви вважаєте,  що «Чернігівводоканал» діє неправомірно – звертайтесь до суду із позовною заявою та доводьте свої вимоги.

Запитання 2. Гість

Вночі тріснув і відлетів лічильник, з чим це пов’язано? Що робити?

Відповідь експерта

Негайно повідомити про це місцевий Водоканал, вони повинні зняти лічильник та відремонтувати його. В іншому випадку штрафу та нарахування по нормативу не уникнути. Навіщо Вам зайві витрати ?

Запитання 3. Гість

Звертаємося до Вас з величезним проханням допомогти жителям м.Донецьк, що проживають по  вул. Полоцької, 16 Б, 2-го під'їзду вжити заходів щодо бездіяльності КП «Донський». У слідстві заміни каналізації, трактор зламав сходинки, в результаті чого вони «просіли» і утворилася велика тріщина між будинком і бетонним козирком. Також був зруйнований асфальт (який жителі уклали за особисті кошти). ЖЕК визнавав свою провину, і пообіцяв провести ремонт сходів, асфальту і заміну козирка.

Так,  ЖЕК встановив 2 додаткові опори під козирком і маяки, щоб стежити за змінами тріщини. Тріщина збільшується, маяки відпадають, а начальник ЖЕКу відповідає, що йому спочатку виділили козирок для нашого під'їзду, а тепер «відібрали», і вони зробити заміну аварійного козирка не можуть. Якась комісія вважає його не аварійним, проте ніякого письмового повідомлення про це немає. Ми звертаємося до Вас, тому що оплачуючи комунальні послуги щомісяця, ми маємо реальну щоденну загрозу над головою, зруйновані сходи з арматурою, зламаний асфальт і жахливий стан під'їзду?

Відповідь експерта

Звичайно, не дай Боже, щоб щось сталося, але відповідати будуть начальник ЖЕКу та майстер дільниці, які допустили недбалість при  виконанні ремонтних робіт. Для того, щоб відстояти свою правоту і убезпечити дітей рекомендую Вам писати скарги – в прокуратуру, обласну державну адміністрацію, Президенту, звернутись з позовом до суду – в рік виборів повинні почути!

Запитання 4. Гість

Хочу оформити договір з ТЗОВ «Новекс Комфорт». Маю підстави щодо зменшення запропонованого (насадженого) тарифу на квартплату у нашому будинку. До кого потрібно звернутися, щоб правильно оформити договір на участь у витратах на утримання будинку? Наш будинок побудований за власні кошти. У підвалах  - власні гаражі, горища нема,- мансардний поверх, а в переліку робіт вказано: прибирання підвалів та технічних поверхів, освітлення сходових кліток та підвалів, як можна вирахувати цю розцінку із тарифу?  Наш будинок рахується на балансі ТзОВ «Новекс Комфорт». Як можна вирахувати прибудинкову територію, і яка ціна на прибирання м2 прибудинкової території?

Відповідь експерта

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відносини  між  учасниками  договірних  відносин  у  сфері житлово-комунальних послуг  здійснюються  виключно  на  договірних засадах. Якщо у сторін є розбіжності стосовно істотних умов договору, зокрема щодо тарифу, при неможливості мирно вирішити розбіжності, всі питання укладання договору вирішуються в судовому порядку.


Запитання 5. Гість

Яка повинна бути зарплата у зварщикаа 5-го розряду, що працює на паровій вугільній котельні у Вінницькій області в ЖКГ, і тривалість відпустки?

Відповідь експерта

Зарплата встановлюється ГАЛУЗЕВОЮ УГОДОЮ між Міністерством з питань житлово-комунального господарства України, Всеукраїнським об'єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2010 - 2012 роки, а також колективним договором підприємства щодо додаткової відпустки - від 1 до 7 днів в залежності від умов колективного договору, але якщо просто газозварщик парової котельні – 6 днів відпустки, а саме, 24 дні основна відпустка і 6 днів додаткова.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (1)
Гудвин Бугров2
15 Липня 2012 p. 10:23
В дополнение к ответу на вопрос № 1. а) Решение суда, на которое ссылается "Гость" http://reyestr.court.gov.ua/Review/19481783 б) В Высшем административном Суде Украины, открыты 2 "касаційні провадження за касаційними скаргами", от КМУ и МЖКХ, на это решение суда. http://reyestr.court.gov.ua/Review/23851366 и http://reyestr.court.gov.ua/Review/24126188