ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 53

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 53

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
запитання
Новини по темі

 У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами. 

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Підкажіть, будь ласка, як вплинути на галасливих сусідів, коли вже вмовляння і прохання не допомагають?

Відповідь експерта

Написати заяву в міліцію або у виконком міської ради. Згідно зі ст. 182 Кодексу про адміністративні правопорушення, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян — суб’єктів господарської діяльності — від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, Правила користування приміщеннями житлових будинків (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2006 р. N 45) говорять про те, що у приміщеннях житлових будинків заборонено: голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму з двадцять другої до восьмої години; проводити у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні цілодобово ремонтні роботи, що супроводжуються шумом. Власник, наймач (орендар) приміщення, в якому передбачається проведення ремонтних робіт, зобов'язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та  будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Рівень шуму, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм.

Запитання 2. Гість

Допоможіть, будь ласка, визначити до кого та на підставі яких документів звертатись, у разі якщо ЖЕК не реагує на прохання змінити обладнання на дитячому майданчику біля будинку, оскільки воно стало непридатним для гри дітей?

Відповідь експерта

Якщо дитячий майданчик знаходиться в межах прибудинкової території, яку обслуговує ЖЕК як виконавець послуги з утримання будинку та прибудинкової території, то звичайно що ЖЕК повинен утримувати і дитячий майданчик.

Читайте також: За що ми платимо комунальникам?

Але ремонтувати його лише ЖЕК може лише в межах 5% від кошторису витрат на його ремонт. Інші кошти повинні виділяти місцеві ради. Під час передвиборчої кампанії раджу Вам скористатися нагодою та звернутися до кандидата в депутати по Вашому округу.

Запитання 3. Гість

У період серпневих злив помітив, що зі стелі балкону капає вода і заливає мій балкон. Пояснить, будь ласка, чи відноситься балкон до квартири, і хто повинен відповідати за проведення ремонту на ньому згідно заподіяної шкоди: ЖЕК чи власник квартири, що знаходиться наді мною?

Відповідь експерта

Визначення загальної площі квартир надано в  Інструкції з ведення господарського обліку в сільських, селищних та міських радах. Згідно ст. 7.4.6. до графи «Загальна площа» включаються: площа всіх приміщень будинку/квартири (за винятком вхідних тамбурів в одноквартирних будинках), площа житлових кімнат (загальної кімнати і спалень) та підсобних приміщень (кухні, передпокою, ванної або душової, убудованих шаф); площа опалювальних придатних для проживання протягом року мансард та мезонінів; площа літніх приміщень: лоджій, балконів, веранд, терас і холодних комор. Таким чином, за залиття повинен відповідати власник квартири, яка знаходиться над Вашим балконом.

Запитання 4. Гість

Підкажіть, будь ласка, як змусити споживача, який проживає в неприватизованій п'ятикімнатній квартирі з неповнолітніми дітьми, сплачувати за житлово-комунальні послуги? Заборгованність за послуги ЖЕКу складають понад 18 тис. грн, за послуги тепломережі понад 30 тис. грн. Міським судом задовольняються позови про стягнення заборгованості. Державні виконавці повертають виконавчі листи стягувачу, мотивуюючи, що: офіційно не працює, пенсію не отрмує, іншої власності та майна, на яке може бути стягнення не має. Що можна зробити в такий ситуації?

Відповідь експерта

Нажаль, доводиться констатувати, що законодавство України недосконале, а іноді й безсиле по відношенню до таких боржників. Окрім вжитих комунальними підприємствами описаних Вами заходів чинним законодавством України інших заходів впливу не передбачено. При наявності  малолітніх дітей на утриманні боржника - його не виселять з квартири.

Читайте також: Житлово-комунальні війни

Щоправда, зі сторони газовиків, електроенергетиків можливо припинення надання послуг, а от з водопостачанням та теплопостачанням - це практично неможливо. На свій страх та ризик комунальники могли б застосувати пристрій типу «Спрут» – для відключення каналізації, можливо коли фекальні води підуть в квартиру боржника він зрозуміє, що потрібно сплачувати за послуги.

Запитання 5. Гість

Скажіть, будь ласка, чи може холодна вода та послуги з водовідведення коштувати 12 грн за кубічний метр, якщо селище знаходиться на відстані 500 метрів від водосховища?

Відповідь експерта

Слід зазначити, що згідно з положеннями Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад зокрема належить встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг), транспортні та інші послуги.

Читайте також: Уряд компенсуватиме собівартість води

Тому, якщо Ви вважаєте, що тариф на водопостачання завищений, Ви маєте право оскаржити рішення органу місцевого самоврядування про встановлення тарифу в окружному адміністративному суді. При цьому Ви повинні пам’ятати, що кожен, хто подає позов, має його обґрунтувати, і не своїми міркуваннями, а доказами, офіційними висновками контролюючих органів про завищеність тарифу.

Запитання 6. Гість

Як приватизувати земельну ділянку під будинками, в яких створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, якщо вона знаходиться на балансі селищної ради?

Відповідь експерта

Питання проблемне і чітко законодавчо не вирішене. ОСББ має звертатися до спеціалізованої землевпорядної організації для виготовлення технічної документації з землеустрою, заради складання документа, який засвідчує право на земельну ділянку. Але, згідно Земельного Кодексу України, у разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку, відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування об'єднанню власників. Чекаємо на новий закон про ОСББ!

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (2)
Олександра
21 Жовтня 2012 p. 09:54
Уточнююче запитання до експерта з приводу галасливих сусідів: яким саме чином необхідно зафіксувати факт порушення санітарних норм, адже не факт, що шум буде й саме в той момент, коли міліція прибуде на перевірку заяви?
Андрій Осадчий1
22 Жовтня 2012 p. 16:31
Олександро, згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення міліція в будь-якому випадку зобов'язана скласти протокол, навіть з Ваших слів без галасу сусідів, оформити адмін протокол, відібрати пояснення у сусідів та свідків і вже потім прийняти рішення чи притягати до відповідальності сусідів