ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 62

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 62

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1. Гість

У щитовій, де знаходився електролічильник, сталася пожежа, - усе згоріло. Був викликаний наряд МНС, складено акт про збитки. Комісія знайшла щонайменше 5 порушень у розподільчій шафі електроенергії. Скажіть, будь ласка, хто має відшкодовувати збитки і на чиєму балансі перебуває майно (зокрема лічильники електроенергії), яке знаходиться у щитовій на площадках поверхів будинків, які перебувають на балансі у ЖЕКа?

Відповідь експерта

Оскільки ЖЕК є балансоутримувачем багатоповерхового будинку, то він є балансоутримувачем і шафи електроенергії, які він зобов’язаний утримувати в робочому належному стані. Відтак, якщо в судовому порядку буде доведена халатність працівників ЖЕКу – саме він повинен відшкодувати завдані збитки згідно ст.1166 ЦКУ. Однак при  цьому доведеться отримати копію договору між ЖЕКом та обленерго про розмежування відповідальності щодо утримання мереж та об’єктів енергоспоживання.

Питання 2. Гість

Міськводоканал прислав нам припис про зняття і надання лічильників обліку води на перевірку. Порядок подання громадянами лічильників тепла, газу, води на періодичну повірку та оплати за роботи, пов'язані з такою повіркою, встановлюється Кабінетом міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з тепло-, газо-і водопостачання (ч. 3 ст. 28 Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність»). У нашому випадку міськводоканал відмовляється виконувати цю роботу, ми вимушені за власні кошти проводити перевірку. Підкажіть, будь ласка, де ми можемо оскаржити неправомірні вимоги міськводоканала?

Відповідь експерта

Якщо Ви вважаєте, що діями Водоканалу Ваші права як споживача порушені – то Ви можете по-перше, звернутися з відповідною скаргою до територіального органу інспекції у справах захисту прав споживачів або оскаржити дії Водоканалу безпосередньо в суді за місцем Вашого проживання.

Питання 3. Гість

Наша сім'я придбала квартиру з гаражем, який знаходиться на прибудинковій території. У колишнього господаря було рішення виконкому і дозвіл на установку металевого гаража, а також квитанції про оплату податку на землю. Як можна оформити на наше ім'я цю ділянку або взяти в оренду на довгий час? Чи можна розглядати гараж як МАФ?

Відповідь експерта

Після прийняття в лютому 2011 року закону «Про регулювання містобудівної діяльності» правовий статус МАФ змінився. Відповідно до вищезазначеного закону, МАФ - це невелика споруда декоративного, допоміжного або іншого призначення. Тому звичну абревіатуру МАФ тепер замінює визначення «тимчасова споруда». У таких об'єктах підприємці можуть займатися роздрібною торгівлею, надавати будь-які послуги або організовувати точки громадського харчування. Встановлювати НД у всіх населених пунктах потрібно відповідно до наказу Мінрегіонбуду №244 «Про затвердження порядку розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності». Спочатку підприємцю потрібно у місцевій адміністрації отримати позитивне рішення про відповідність місця розташування НД будівельним нормам. Потім оформити в місцевих органах містобудування та архітектури єдиний дозвільний документ - паспорт прив'язки НД.

Таким чином, оскільки гараж не використовується для здійснення підприємницької діяльності, він не може бути визнаний МАФом, або відтепер НД.

Для переоформлення земельної ділянки під гараж Вам необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування із відповідною заявою і згідно ст. 118 Земельного кодексу України в місячний термін якщо не буде ніяких перешкод ділянку та гараж рішенням виконавчого комітету переоформлять на Вас.

Питання 4. Гість

За 22 роки у будинку жодного разу не проводився капітальний ремонт. ЖЕК його робити відмовляється посилаючись на те, що такого поняття вже не існує, кажуть робити самим за свій рахунок з наступним перерахунком за кварплату. Чи так це?

Відповідь експерта

У випадку, якщо ЖЕК є балансоутримувачем Вашого будинку та є виконавцем послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, відповідно до Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу №150 від 10.08.2004 року, він зобов’язаний здійснювати часткову заміну мереж холодного водопостачання, але не більше 5% від загальної довжини (поточний ремонт). Що стосується повної заміни трубопроводу  - капітального ремонту, то фінансування такого ремонту здійснюють виключно органи місцевого самоврядування в межах наявних коштів в міському бюджеті.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)