ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 67

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 67

Кожен з нас щодня ризикує потрапити у проблемну житлово-комунальну ситуацію. Як не залишитися з носом? - роз'яснить «Україна Комунальна».
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1. Гість

Я з 5-річною дитиною проживаю у Шевченківському мікрорайоні (ЖЕК №26) м. Київа. Підкажіть, будь ласка, до кого ще можна звернутися з питання неналежної якості подачі гарячої води (температура води не відповідає нормам). Численні заявки до ЖЕКу №26 (протягом трьох місяців) до позитивних результатів не привели. Викликала представників Шевченківської тепломережі, вони за цей період склали 6 актів претензій з приводу якості наданих послуг тепломережі, у яких гаряча вода з крана не відповідає нормам. 1,5 місяці тому дзвонила із заявкою на номер 15-80 - результату немає.

Відповідь експерта

Ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що суперечки щодо задоволення претензій споживачів вирішуються  в суді. Згідно ст. 20 цього ж таки Закону №875-IV  споживач серед іншого також має право на  зменшення  розміру  плати  за надані послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі,  зниження їх  якості  в порядку, визначеному договором або законодавством. Відтак, згідно чинного законодавства ЖЕК №26 зобов’язаний здійснити перерахунок за неякісно надані послуги за всіма складеними претензіями. Якщо ж він цього не зробив, то Ви маєте право звернутися до суду із позовом про зобов’язання здійснити перерахунок та неякісно надані послуги та зобов’язати ЖЕК №26 в судовому порядку надавати Вам послуги належної якості.

Питання 2. Гість

Скажіть, будь ласка, як правильно розраховувати вартість спожитої холодної води? Сплачую по лічильнику, а в квитанції ще й вода на підігрів.

Відповідь експерта

Розрахунок вартості спожитих послуг з холодного та гарячого водопостачання залежить від конкретних правовідносин між місцевим водоканалом та тепломережею, в різних містах є свої особливості в залежності від того, чи купує тепломережа воду чи просто здійснює підігрів холодної води, яка є власністю водоканалу. Загальноприйнятою схемою є остання, тому сплачувати потрібно за холодну воду врахувавши показники лічильників холодної та гарячої води, а за підігрів води сплатити виходячи із показань лічильника гарячої води за встановленим тарифом.

Питання 3. Гість
У мене кутова квартира, скажіть будь ласка, яка повинна бути температура у квартирі в зимовий період (зараз +15 - +17 с), а також температура батарей (зараз +35 С)? Яким чином можна вплинути на домоуправління, на підставі яких законів?

Відповідь експерта

Відповідно до постанови КМУ №151 від 17.02.2010 року перерахунок за неякісно надані послуги з теплопостачання здійснюється у випадку, якщо температура в житловому приміщенні нижче за 18 градусів за Цельсієм. Якщо Вас не влаштовує якість надання послуг з теплопостачання Ви маєте право звернутися згідно ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до виконавця та викликати його представника для складання акту-претензії. Такий акт – претензія є підставою для здійснення перерахунку за неякісно надані послуги.

Питання 4. Гість

У селі, в районі новобудов, приватна особа за свої гроші провела ЛЕП. На яких умовах можна до цієї лінії підключитися, хто контролює приватну ЛЕП, встановлює тарифи і на скільки вони можуть бути більшими тарифів на електроенергію для населення в сільській місцевості від обленерго?

Відповідь експерта

Згідно Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» виробництво, постачання, транспортування електричної енергії є ліцензованим видом господарської діяльності. Тому приватна особа, яка збудувала ЛЕП і не має відповідної ліцензії не має права продавати електричну енергію іншим особам. ЛЕП – це приватна власність даної особи, але ця лінія повинна бути побудована за проектом та технічними умовами, які погоджуються обленерго. Підключитися до цієї ЛЕП можливо лише за згоди її власника, тобто фізичної особи, яка її побудувала.

Питання 5. Гість

Підкажіть, будь ласка, чи потрібна згода сусідів для прописки дружини в комунальній приватизованій квартирі?

Відповідь експерта

Якщо у Вашому Свідоцтві про право власності на квартиру вказано, що Ви є співвласником на праві спільної сумісної власності, то в такому випадку необхідна згода іншого співвласника (ів). У разі, коли квартира поділена на частини, і Ви є власником саме окремої частини (даний факт також підтверджується у свідоцтві про право власності), то в такому випадку Ви є одноособовим власником своєї окремої частини і згода власника іншої частини непотрібна.

Питання 6. Гість

Скажіть, будь ласка, чи є зміна напрямку відкриття вхідних дверей у квартиру (замість усередину назовні) переплануванням житлового приміщення і чи підпадає воно під дію статті 150 Адміністративного Кодексу України?

Відповідь експерта

Поняття переобладнання та перепланування визначені у Правилах утримання житлових будинків та прибудинкових територій. Переобладнання - улаштування в окремих квартирах багатоквартирних будинків індивідуального опалення та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів; влаштування і переустаткування туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів. Перепланування - до елементів перепланування жилих приміщень належать: перенесення і розбирання перегородок, перенесення і влаштування дверних прорізів, улаштування і переустаткування тамбурів, прибудова балконів на рівні перших поверхів багатоповерхових будинків. Враховуючи те, що зазначені Правила переважно регулюються відносини за участю суб'єктів, на балансі яких перебувають багатоквартирні жилі будинки, наведені визначення можуть стосуватись переобладнання та перепланування житла його приватним власником лише тією мірою, якою це не суперечить сутності даних відносин. Тобто, якщо зміна напрямку відкриття вхідних дверей не зашкодить ні Вашим сусідам, ні ЖЕКу – то можна сміливо це робити, але це тільки якщо квартира перебуває у Вашій приватній власності.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (1)
Sergiy1
14 Січня 2013 p. 15:39
Коли питання задаються про відповідальність за неякісно надані комунальні послуги- пропоную рекомендувати гостям, укладати договора на надання послуг з виконавцями таких послуг визначеними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Договора мають відповідати типовому затвердженому КМУ.