ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 74

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 74

Кожен з нас щодня ризикує потрапити у проблемну житлово-комунальну ситуацію. Як не залишитися з носом? - роз'яснить «Україна Комунальна».
вопрос
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:

Наша квартира з жовтня місяця не опалюється, проте приходять рахунки, що ми споживаємо теплоенергію. Як правильно вчинити в такий ситуації?

Відповідь експерта:

По-перше, необхідно викликати представника теплоенерго, і скласти акт про відсутність приладів споживання теплової енергії у квартирі. Це необхідно зробити для того, щоб з цим актом звернутися в теплоенерго з письмовою заявою про здійснення перерахунку за ненадані послуги. Після цього, необхідно звернутися із з’явою до теплоенерго та ЖЕКу із проханням видати технічні умови на підключення до мереж централізованого теплопостачання, виготовити проект та погодити його з усіма інстанціями. Після здійснення врізки теплоенерго повинно буде відкрити новий особовий рахунок, на якому не буде обліковуватися заборгованість.
 
Питання 2:
 
Скажіть, будь-ласка, за чий рахунок комунальна організація повинна сплачувати оренду земельної ділянки, на якій знаходиться житловий будинок, якщо його вартість не закладена в тарифі на житлово-комунальні послуги?
 
Відповідь експерта:
 
Якщо в питанні мається на увазі плата за землю, то виконавчий комітет органу місцевого самоврядування має право звільнити комунальне підприємство від такої плати згідно Податкового кодексу України та Закону України «Про плату за землю». Стосовно правомірності включення такої плати до витрат - п. 31 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджений постановою КМУ №869 від 01.06.2011 року надає право виконавцю включити до розрахунку витрати пов’язані з утриманням основних засобів. 
 
Питання 3:
 
У моїй квартирі не працює сушарка для рушників, у результаті складання акта-претензії в ПРЕЖО, працівники організації склали акт, в якому послались на заміну сталевого змійовика в квартирі нижче, а також на те, що в сусідній квартирі – взагалі такої сушарки немає. ПРЕЖО видали припис відновити опалення. В який термін це повинно бути виконано?
 
Відповідь експерта:
 
Строк на виконання приписів ПРЕЖО встановлюється самими працівниками цього підприємства, і мають бути зазначені в приписі. Ви маєте право оскаржити бездіяльність ПРЕЖО в судовому порядку: таке право Вам надано ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».
 
Питання 4:
 
Чи правомірно відмовляють в опломбуванні лічильника на воду при наявності заборгованості за користування водою?
 
Відповідь експерта:
 
П. 15 постанови КМУ №630 від 21.07.2005 року жодним чином не ставить в залежність здійснення опломбування, демонтажу, монтажу лічильника води і наявності заборгованості за спожиті послуги. Однак, своєчасна та повна оплата комунальних послуг є обов’язком споживача згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги».
 
Питання 5:
 
Чи є різниця у сплаті рахунків за квартиру (комунальні послуги) винаймачем/власником, яка не є приватизованою, і яка приватизована?
 
Відповідь експерта:
 
Наймачі житлових приміщень, що знаходяться у комунальній власності , або наймачі гуртожитків, так само, як і власники квартир сплачують не плату за квартиру, а за послуги по утриманню будинків і споруд та прибудинкової території виконавцеві таких послуг. Плата за такі послуги розраховується на підставі тарифу, затвердженого органами місцевого самоврядування. Калькуляційною одиницею є один квадратний метр загальної площі, що перебуває у власності або наймі фізичної чи юридичної особи. 
 
Питання 6:
 
Мешкаю у 10-ти квартирному будинку. Підвал та горище приватизував (викупив) чоловік, який здає в оренду підвальне приміщення під нічний клуб. Наразі ми домоглися того, аби їх вигнати але скоро прийдуть «інші». На рахунок горища, то він вже розпроданий різним людям. Звернувшись в ЖЕК мені сказали, що будівельні роботи на горищі, які проводять нові власники, вони зупинити не можуть, і для цього нам треба звертатись в ДАБК щодо заборони будівельних робіт. Чи дійсно ЖЕК немає відношення до цієї ситуації?
 
Відповідь експерта:
 
Якщо ЖЕК є просто виконавцем послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкової території, то він дійсно не уповноважений здійснювати контроль за будівництвом. Мешканці будинку можуть направити колективне звернення в ДАБК, або виконавчий орган місцевого самоврядування за місцем знаходження будинку. 
 
Питання 7:
 
Чи має ЖЕК без рішення міської ради і згоди мешканців заварити сміттєпроводи в будинку?
 
Відповідь експерта:
 
Правилами утримання житлових будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Державного комітету з питань житлово - комунального господарства від 17.05.2005 N 76 п. 5.4 визначено порядок утримання сміттєпроводу експлуатуючою організацією та його використання мешканцями. При цьому, жодний з нормативно - правових актів України не дає право ЖЕКу заварювати сміттєпровід.
 
Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)