ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 73

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 73

Кожен з нас щодня ризикує потрапити у проблемну житлово-комунальну ситуацію. Як не залишитися з носом? - роз'яснить «Україна Комунальна».
питання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:

Підкажіть, будь ласка, що робити, якщо мій сусід без будь-якої згоди продовжив свою квартиру в загальному коридорі?

Відповідь експерта:

Якщо Ваші сусіди здійснили перепланування в квартирі, або здійснили добудову до квартири, таким чином збільшивши площу самої квартири, і Ви від цього зазнаєте незручностей – Ви маєте право звернутися до міського (районного) суду за місцем Вашого проживання із позовом про зобов’язання сусідів усунути перешкоди в доступі місць загального користування, та зобов’язати їх демонтувати прибудову.

Питання 2:

Скажіть, будь ласка, на підставі яких документів і законів змінюються тарифи з оплати за квартиру в ЖЕО? Які нормативні та законодавчі акти є підставою для щомісячних змін тарифів?

Відповідь експерта:

Згідно ст.31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) житлово-комунальних послуг і подають їх органам, уповноваженим  здійснювати встановлення тарифів. У Вашому випадку - це міська (районна) рада як колегіальний орган місцевого самоврядування. П.36 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території, який затверджено постановою КМУ№869 від 01 червня 2011 року виконавцям дозволено застосовувати механізм коригування тарифів на послуги, що запроваджується у разі, коли протягом строку дії таких тарифів змінюються ставки податків і зборів (обов'язкових платежів), рівень заробітної плати у виконавця відповідно до законодавства, Генеральної та галузевої угод, ціни (тарифи) на паливно-енергетичні та матеріальні ресурси.

Питання 3:

Я від'їжджаю на досить тривалий час за кордон. У зв'язку з цим хочу, щоб ЖЕК зменшив суму нарахування за утримання будинку. На що я можу розраховувати (тобто, які складові тарифу можуть бути зменшені) згідно законодавства? Які мені слід надати документи до ЖЕКу?

Відповідь експерта:

По-перше, звернутися до ЖЕКу із відповідною заявою, і додати до неї підтверджуючі документи (посвідчення про закордонне відрядження, трудову угоду з роботодавцем – іноземцем тощо). По-друге, якщо Ваша квартира перебуває в приватній власності, то Ви повинні як власник незалежно від факту проживання в квартирі сплатити повну суму нарахування, адже згідно ст. 322 саме Ви несете тягар утримання своєї власності.

Питання 4:

Якими нормативними документами регламентується розрахунок площі квартири 4-х поверхового будинку без ліфта в Сімферополі для оплати за квартиру в ЖЕО? Де, на якому сайті можна знайти ці документи? Мене цікавлять розрахунки в період з 1 січня 2001 року по 1 січня 2013 року?

Відповідь експерта:

Плата за утримання будинків і прибудинкових територій нараховується згідно Правил надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкової території входячи з загальної площі житлового приміщення (квартири або будинку присадибного типу). Так що єдиними документом є технічний паспорт на квартиру де чітко вказана загальна площа квартири.

Питання 5:

Підкажіть, будь ласка, який порядок затвердження норм утворення побутових відходів?

Відповідь експерта:

Згідно п. 3 наказу МінЖКГ України №7 від 10 січня 2006 року для визначення кількості твердих побутових відходів за джерелами утворення проводяться її натурні виміри у населеному пункті протягом чотирьох сезонів року. За результатами обстежень проводиться розрахунок середньорічних та середньодобових обсягів утворення твердих побутових відходів на кожну розрахункову одиницю. Середньорічні та середньодобові обсяги утворення твердих побутових відходів погоджуються та затверджуються органами місцевого самоврядування як норми утворення твердих побутових відходів. Норми утворення твердих побутових відходів використовуються під час укладання договорів на надання послуг із вивезення та утилізації твердих побутових відходів з метою визначення обсягів виробництва та реалізації цих послуг.Уточнення та перегляд норм утворення необхідно проводити один раз на 5 років.

Питання 6:

Чи можливо відмовитись від послуг центрального опалення в окремій квартирі багатоквартирного будинку?

Відповідь експерта:

Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом МінЖКГ України від 22 листопада2005 року №4 не передбачена можливість встановлення індивідуального опалення в окремій квартирі. Передбачена можливість відключення від ЦО тільки цілим будинком або під’їздом.

Питання 7:

Який порядок затвердження норм споживання води для підприємства, яке надає послуги водопостачання абонентам до 10 тис. осіб?

Відповідь експерта:

Згідно п.4 постанови КМУ №1107 від 25 серпня 2004 року. Нормативи питного водопостачання у конкретному населеному пункті розробляються та науково обґрунтовуються згідно з Методикою визначення нормативів питного водопостачання населення спеціалізованими науково-дослідними організаціями на замовлення місцевих адміністрацій або органів місцевого самоврядування та затверджуються  ними після погодження з місцевими органами виконавчої влади з питань охорони здоров'я, охорони навколишнього природного середовища та водного господарства.

Питання 8:

У нас ОСББ, чи можу я в себе в під'їзді поставити тамбур?

Відповідь експерта:

Згідно Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків» та Цивільного кодексу України питання розпорядження та користування майном, що є у загальному користуванні, до якого належить і під’їзд, вирішується тільки за згодою всіх співвласників майна, тобто всіх мешканців під’їзду.

Питання 9:

Квартира обрізана від ЦО. Труб немає. З 2003 року. Тепло іде в обхід квартири щозими розмерзалась система і тому обрізали. Є акти, що демонтував ЖЕК. Комісія дозволу не дала на установку ІО. Подалі до суду позов на рішення комісіі. Суд мовчить. Як бути?

Відповідь експерта:

Якщо Ви справді маєте на руках акти про відключення квартири від ЦО, і вони відповідають вимогам чинного законодавства, тобто не містять ознак самоуправства, то Ви маєте право звернутися до суду із позовною заявою про зобов’язання тепломережі скасувати нараховану Вам заборгованість за послуги, які Ви не споживали та не могли спожити внаслідок відсутності приладів споживання ЦО.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (1)
Иван Смольный
23 Лютого 2013 p. 15:03
Щодо питання № 6: "Чи можливо відмовитись від послуг центрального опалення в окремій квартирі багатоквартирного будинку?" Так можливо. Зверніться до місцевого виконкому з заявою на отримання дозволу на переобладнання. Скоріше усього Вам відмовлять. Але, законодавчо ця процедура (саме відключення) чітко не врегульована і Ви можете відключитися у самовільному порядку. Штраф за таке діяння до 119 грн. Проблема буде у тому, що організація яка надає Вам послуги з ЦО може й надалі здійснювати нарахування. В такому разі вже прийдеться поборотися. Або самому, або з юристом. Щодо питання №9 Подавати в суд на рішення комісії - це 99,9% програш, так як комісія на даний момент не має права видавати дозволи на відключення від ЦО (саме відключення а, не встановлення ІО). Тому порада така, спочатку встановіть ІО, а потім узаконюйте, якщо на те буде потреба. Але, якщо ІО газове, попередньо, обов'язково, офіційно, встановіть газовий лічильник (це не проблема)щоб вам не інкримінували крадіжку газу. Щодо перерахунків, то Пане експерт Вам вже відповів. Тільки доповню, чи було самоуправство чи не було, якщо є офіційні документи що підтверджують факт не отримання Вами послуг, то перерахунок має бути виконано. Інша справа, чи його виконають тепловики. На жаль у більшості випадків до цього їх приходиться примушувати.