ГоловнаПублікаціїАналітика Секрети температурного режиму

Секрети температурного режиму

Ситуація коли у квартирі холодно та незатишно є частою проблемою мешканців багатоквартирних будинків у зимовий період. «Україна Комунальна» розповідає як досягти максимально комфртного температурного режиму у власній оселі.

Якщо у квартирі холодно

У квартирі холодно та незатишно, вночі доводиться надягати теплу білизну, а вдень ходити по квартирі мало не в шапці і рукавицях. Виходити з нагрітої ванної кімнати в таких умовах й зовсім прирівнюється до тортур. Рано чи пізно така ситуація трапляється з мешканцями багатоквартирних будинків в зимовий період. У новобудовах проблеми з опаленням зустрічаються все частіше і частіше в зв'язку з тим, що одні намагаються швидше здати житло, а інші – якомога швидше в нього в'їхати.

Виграють ті, у кого облаштовані системи індивідуального опалення, вони самі вирішують, коли потрібно топити, а коли можна обійтися без обігрівання житлової площі. Решта ж змушені або тепліше одягатися, або відстоювати свої права, при цьому витрачаючи на це дуже багато часу, сил та нервів.

На що ми маємо право

Для початку, потрібно дізнатися якою повинна бути температура в системах опалення (батареях) та власне приміщенні згідно санітарних нормам, прописаних в державних стандартах.

З'ясовуємо, що в кутовій кімнаті нашої квартири повинна триматися температура в межах 20 градусів Цельсія, в інших житлових приміщеннях і на кухні 18 градусів Цельсія, у ванній кімнаті за правилами має бути в рази тепліше – 25 градусів Цельсія. Що стосується норм, які пред'являються до температури нежилих приміщень у будинку, наприклад, у ліфті або в підвалі, то навряд чи для когось ці параметри будуть настільки важливими, щоб ходити через них по інстанціях. Хоча, якщо підвал житлового будинку використовується для зберігання овочів і різноманітної їжі, то при низьких температурах запаси попросту замерзнуть і не будуть придатні для вживання. У ситуації, коли багато хто має сади і городи, такий результат подій – прикрий.

Читайте також: Боротьба за тепло

Аби уникнути цих неприємностей, потрібно слідувати тим же рекомендаціям, що і при низьких температурах в самій квартирі. Щоб дізнатися, наскільки гарячі батареї, використовують спеціальний прилад - пірометр, який дозволяє безконтактно заміряти температуру різних приладів. Такий прилад досить дорого коштує і якщо потрібно щоб зняті ним свідчення володіли юридичною силою, він повинен бути занесений до держреєстру. Однак зняття показань з опалювальних приладів нічого не прояснять. Адже попросту не існує точних цифр, що позначають температуру батарей. Та й зафіксувати їх було б проблематично, адже вода тече по батареях і остигає, доходячи до кінцевого користувача. Тому до уваги береться розрахунок, при якому досягається потрібна температура всередині житлового приміщення.

Є більш правильний варіант дій, правда, він теж не простий. В організаціях, що займаються опаленням, існує графік температур. Виходячи з нього, максимальна температура води, що входить в перший опалювальний прилад системи повинна дорівнювати 95 градусам Цельсія, а температура, яка виходить з останнього приладу має становити 70 градусів Цельсія. Тому звинувачення в тому, що батареї недостатньо гарячі, може бути висунуте лише в разі неспівпадання реальних температур із заявленими. Але оскільки є ймовірність, що стороннього не допустять до цієї «службової» інформації, справу про вимірювання температури батареї можна вважати закритою і оперувати виключно показниками градусника всередині квартири.

Та й навіть якщо батареї дуже гарячі, температура в приміщенні може бути менше норми, якщо не утеплені вікна або зовсім існують щілини в півтора сантиметра, якщо в будинку не запінені міжпанельні стики, якщо нещільно закриваються балконні двері або знаходяться в напіввідкритому стані для провітрювання.

Що робити

Аби домогтися виправлення ситуації з холодом у квартирі і повернути вартість недоотриманих послуг, домігшись перерахунку комунальних платежів, доведеться добряче потрудитися і слідувати приблизно такому плану:

1. Спочатку потрібно повідомити в аварійно-диспетчерську службу про порушення, тобто про те, що в квартирі холодно, що прилади опалення не працюють так, як слід. У відповідь вони повинні інформувати про причини, якщо такі є.

2. У термін до 12 годин, починаючи з години звернення до диспетчера, у разі ігнорування вашого звернення, потрібно починати рішучі дії.

3. Потрібно зафіксувати порушення, аби оперувати цими даними надалі. Для цього потрібно разом із сусідами скласти акт про неналежну якість послуги.

Читайте також: Як боротися з холодними батареями?

4. Запрошуємо сусідів, в їх присутності заміряємо температуру в приміщенні. Правильне показання виходить шляхом вимірювання температури на стінах усіх кімнат на відстані метра від зовнішньої стіни і півтора метра від підлоги. Зняті свідчення записуються в акті (можна у вільній формі). Присутні сусіди повинні підписатися під цим документом, вказуючи свої паспортні дані.

5. Другим кроком буде написання претензії до керуючої організації з вимогою усунути всі наявні порушення, в даному випадку, забезпечити належну температуру в квартирі. Причому, ви самі вправі вказати максимальний термін, протягом якого непорядки повинні бути усунені. Нормальним терміном в даному випадку буде 5 днів. Крім того, потрібно вимагати перерахунку комунальних платежів, оскільки послуги надавалися неякісно і відповідно, не підлягають оплаті.

6. Претензія та акт складається у двох примірниках (це взагалі повинно увійти у звичку, особливо у тих, хто не лінується відстоювати своє право) і віднести в керуючу компанію. Перший примірник з обов'язковою відміткою про прийом потрібно залишити у себе, другий – віддати.

Якщо протягом зазначеного вами часу, ситуація не була виправлена, то слід звернутися до районної прокуратури, в райадміністрацію і далі. Дуже часто після того, як ви дійдете до «верхів», комунальники починають надавати послуги в повному обсязі. Адже в принципі, чим довше вони будуть тягнути з виправленням ситуації, тим більше грошей повинні будуть вам повернути в результаті перерахунку

 
Коментарі (3)
Ігор0
11 Березня 2013 p. 09:42
Як уявляє автор статті температуру батареї в 95 0с в себе в квартирі. Для спеціалізованого сайта такі помилки неприпустимі. Перевіряйте інформацію яку друкуєте, а ще краще порозмірковуйте чи можливо це.
Михаил2
11 Березня 2013 p. 09:58
Какие ошибки, уважаемый? Написано же: максимальна температура води, що входить в перший опалювальний прилад системи повинна дорівнювати 95 градусам Цельсія, а температура, яка виходить з останнього приладу має становити 70 градусів Цельсія. Где вы здесь увидели температуру батарей 95 градусов?
SERGEY2
11 Березня 2013 p. 12:15
...максимальна температура води, що входить в перший опалювальний прилад системи повинна дорівнювати 95 градусам Цельсія, а температура, яка виходить з останнього приладу має становити 70 градусів Цельсія...- не факт , температура теплоносителя привязывается к внешней температуре (сокращенное обьяснение )