ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Підсумки тижня: Старт опалювального сезону посеред невизначеної визначеності тарифів

Підсумки тижня: Старт опалювального сезону посеред невизначеної визначеності тарифів

Тиждень, що минає, запам’ятався одним із тих, коли людина у будь-що намагається панічно повернути літо, якщо не на свої вулиці, то хоча б у оселі. Безумовно, основну оборону реанімації тепла довелося тримати житлово-комунальній сфері.

Вітер хрипкими балетками опалого листя проводжає останнє тепло, негожі сірі ранки і частий дощ за вікном холодять руки… Мабуть, саме тому тиждень, що минає, запам’ятався одним із тих, коли людина у будь-що намагається панічно повернути літо, якщо не на свої вулиці, то хоча б у оселі. Безумовно, основну оборону реанімації тепла довелося тримати житлово-комунальній сфері.Таким чином, цього тижня були актуальними два питання: старт опалювального сезону та адекватність цін на природній газ для населення.

«Україна готова до опалювального періоду», – констатував  міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк напередодні.

Як повідомляла «У.К.» раніше, у цілому на 1 жовтня комплексно підготовлено з видачею паспортів готовності більш ніж 207 тис. будинків (99,9% запланованого обсягу). Повністю підготовлені до роботи взимку 23,7 тис. котелень (100%), замінено усі заплановані котли, а капітальні ремонти виконані на 99,9% плану. Виконано план заміни зношених мереж. Готовність центральних теплопунктів місцевих рад в середньому по країні досягає 99,2%. Повністю завершені ремонти покрівель, будинкових мереж водо- та теплопостачання. Завершено підготовку до зимової експлуатації об’єктів соціально-культурного призначення. Підготовлені водопровідні мережі (1624 км), каналізаційні мережі (447 км), водопровідні (234 одиниці) та каналізаційні очисні споруди (799 одиниць). Рівень готовності дорожньо-мостового господарства до зими досягає в середньому 96-97% по країні.

Так, вже в понеділок, 8 жовтня, середньодобова температура повітря у багатьох регіонах України сягнула +8ºС, внаслідок чого теплопостачальні компанії семи областей почали подавати за заявками тепло до об’єктів соціальної сфери. Для прикладу, у Києві першими зігріли дитячий будинок «Малятко» і пологовий будинок №1, а у Львові - Будинок дитини №1, лікарню «Охмадит», реабілітаційний центр «Левеня» та госпіталь інвалідів війни.

Та попри ці приємності у цей же день «У.К.» стало відомо, що українці не вірять у повну готовність своїх міст до опалювального сезону, а відтак – у вчасність теплих батарей.

За результатими опитування, яке проводило інформаційне агенство, більшість респондентів (50%) не впевнені у готовності свого міста до зимових холодів. Так, 34% з них вважають, що готовність до опалювального сезону у містах України висока лише зі слів посадовців, ще 16% переконані досвідом, що доведеться, як і минулої зими, вмикати електрообігрівачі.

Читайте також: Українці не вірять в готовність до опалювального сезону - опитування

У вівторок, 9 жовтня, столицею ширилися повідомлення, що масове підключення об'єктів соціальної інфраструктури та житлових будинків до опалення розпочнеться з 10 жовтня, в той час, як деякі регіони, наприклад Запоріжжя, АР Крим лише сигналізували про завершення підготовки до опалювального періоду.

Такий перебіг подій у середу, 10 жовтня, спонукав прем’єр-міністра Миколу Азарова на засіданні Кабміну зобов’язати міністерства та відомства відповідальніше готуватися до осінньо-зимового періоду.
«Кілька міністерств і відомств вже звітували на наших засіданнях, що підготовку до осінньо-зимового періоду майже завершено. Але я вже говорив, і підкреслюю ще раз: ніяких «майже» у нас бути не повинно. Не підготовку до холодів треба активізувати, а її завершення взагалі» - наголосив посадовець.

Як наслідок, у четверг, 11 жовтня, «Київенерго» поінформувало, що у столиці було підключено до централізованого опалення 2 тис. об‘єктів, а у п’ятницю, 12 жовтня, ця кількість зросла до 4 тис. Також в цей день масово почали пускати тепло в житлові об’єкти Львова, Житомира, Чернівців, Сум та Полтави.

У суботу, 13 жовтня, батареї стали теплими і у харків’ян.

Читайте також: Опалювальний сезон: все йде за планом

Ось такі вони перші готовності і старти, та бути технологічного налаштованими до опалювального періоду та пустити тепло – це лише пів справи, потрібно також знати, чого коштуватиме це тепло і за рахунок чого потрапить в українські оселі.

Таким чином, цього тижня досить часто піднімалося питання газопостачання, зокрема тарифів на газ.

Так, у понеділок, 8 жовтня, прем'єр-міністр Микола Азаров запевнив, що тарифи на газ для населення не будуть підвищуватись після виборів. Більше того, посадовець заявив, що уряд наразі також усіляко мізкує про те, як знизити тарифи для промисловості, адже «ціни для промисловості зашкалюють та ставлять нашу економіку, нашу металургію та всіх споживачів газу в неконкурентні умови».

А у вівторок, 9 жовтня, додав, що приєднання України до Митного союзу надасть можливість знизити ціну на російський газ до 160 дол за 1 тис. куб м, принаймні саме це нам пропонує російська сторона.

Микола Азаров також зазначив, що Україна не хоче обирати між Митним союзом і зоною вільної торгівлі з ЄС, а хоче працювати з усіма, зокрема і з країнами Азії.

Читайте також: Газова криза омине Україну

Середа, 10 жовтня, на якусь мить відвела посадовців від дискусій з приводу тарифів на газ та акцентувала увагу більше на доступності газопостачання в українські оселі. Відповідно є дві новини, за класикою жанру, - хороша та погана. Так, з хорошого, - у цей день була продовжена газифікація населених пунктів у Волинській області.

Нагадаємо, загалом з початку 2012 року було підведено газ до 127 населених пунктів України, газифіковано оселі 242 тис. мешканців.

З поганого, - припинено газопостачання 14 населених пунктів Рогатинського району Івано-Франківської області внаслідок усунення витоку газу на газопроводі «Київ - Західна Україна-2».

Також у цей день прем’єр-міністр Микола Азаров прозвітував щодо забезпечення енергетичної незалежності нашої держави. Так, посадовець підкреслив, що наразі робота всіх гілок влади сконцентрована на тому, аби зменшити споживання імпортного природного газу і нарощувати власний видобуток. Крім того, триває робота з енергозбереження та заміщення газу іншими видами палива на підприємствах комунальної енергетики і тощо.

Думаючи про енергетичну незалежність чи ні, але у четверг, 11 жовтня, Асоціація міст України попросила уряд списати заборгованість комунальних підприємств за газ та електроенергію перед енергопостачальниками, оскільки почастішали повідомлення з регіонів щодо відключення енергопостачальними компаніями енергоносіїв від об’єктів соціальної інфраструктури та водоканалів. Особливо, напередодні опалювального сезону.

Також у цього дня стало відомо, що ціна на газ для України в І кварталі 2013 року складе близько 432 дол за тис. куб м.

Читайте також: Український газ зросте в ціні

Нагадаємо, що в I кварталі поточного року ціна газу становила 416 дол/тис. куб.м, у II кварталі - виросла на 2,1% - до 425 дол/тис. куб. м, у третьому - на 0,23% - до 426 дол/тис. куб. м. Ціна російського газу для України в IV кварталі - 432 дол /тис. куб. м.

Проте до п’ятниці, 12 жовтня, Україна ще не узгодила з Росією заявку на обсяги закупівлі природного газу на наступний рік, - таку інформацію поширювали ЗМІ, посилаючись на заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Макуху.

У суботу, 13 жовтня, стало відомо, що уряд розраховує домогтися від МВФ можливості співвіднести питання підвищення тарифів з реформуванням енергетичної галузі в перспективі до п’яти років. Тобто підвищувати тарифи тоді, коли споживання газу населенням буде повністю перекриватися власним видобутком, адже питання виконання Україною зобов'язань перед МВФ щодо підвищення тарифів на газ для населення вже не стоїть так принципово і жорстко, як раніше, за словами міністра фінансів Юрія Колобова.

Таким чином, можна констатувати, що силами посадовців і комунальників тепло прийде в українські оселі таки вчасно, але чи у всі і чи на довго, а якщо надовго, то у що виллється в щомісячних платіжках, - сказати поки важко.

 
Коментарі (0)