ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 40

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 40

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
питання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Скажіть будь ласка, у мене після смерті батьків залишилась приватизована квартира,яка стоїть зачинена 8 років в ній ніхто не проживає, договору з жеком не має, але нещодавно за цією адресою прийшла квитанція на оплату за вивіз сміття та прибудинкову територію з трьома нулями за всі 8 років.Чи повинна я сплачувати за послуги, якими я не користувалась. Які мої дії?

Відповідь експерта

Якщо Ви отримали цю квартиру у спадок, оформили її офіційно, тобто у Вас є на руках свідоцтво про прийняття спадщини та технічний паспорт на квартиру, де зазначено, що Ви є власницею цієї квартири в порядку спадкування, то Ви повинні звернутися з усіма цими документами до всіх комунальних служб міста та переоформити особові рахунки померлих батьків на своє імя, оскільки Ви як спадкоємець несете тягар утримання спадкового майна.  

Очевидно, що в комунальному підприємстві, що здійснює надання послуг з утримання будинків та прибудинкової території даних про смерть Ваших батьків та про те, що Ви тепер є власницею квартири не має, тому і квитанція прийшла з трьома нулями. Звичайно, що борг за 8 років Ви не повинні сплачувати. Це є зобов’язанням Ваших померлих батьків, яке припинилося з настанням їхньої смерті. А от з того періоду, коли Ви успадкували цю квартиру, оформили на неї право власності – Ви вже повинні сплачувати за надані послуги, адже тепер Ви я к власник згідно ст. 322 Цивільного кодексу України несете тягар утримання майна (квартири) і повинні сплачувати за комунальні послуги. Раджу Вам вирішити питання про момент виникнення у Вас зобов’язання по сплаті за надані послуги та сплатити заборгованість, але в межах трирічного строку позовної давності.

Запитання 2. Гість

Чи має право власник кімнати в комунальній квартирі зареєструвати сторонніх осіб на своій площі без згоди інших співвласників квартири?

Відповідь експерта

Згідно Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» для реєстрації особа подає: письмову заяву; паспортний документ; квитанцію про сплату державного мита або документ про звільнення від його сплати; два примірники талона зняття з реєстрації. Забороняється вимагати для реєстрації місця проживання подання особою інших документів.

Однак, слід звернути увагу, що Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження зразків документів, необхідних для реєстрації місця проживання в Україні» затверджено зразок відповідної заяви, в якій передбачена графа «Згода власника/співвласників житла або їх уповноважених органів, наймача та членів його сім'ї на реєстрацію місця проживання заявника у разі відсутності документів, зазначених як підстава для реєстрації». Підставою для реєстрації місця проживання заявника за зазначеною адресою є ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди) або інші документи. Отже, в цій графі одна із вищенаведених осіб (залежно від ситуації) повинна поставити свій підпис, таким чином дати свою згоду на реєстрацію.

Так, якщо у Вашому Свідоцтві про право власності на квартиру вказано, що Ви є співвласником на праві спільної сумісної власності, то в такому випадку необхідна згода іншого співвласника (ів). У разі, коли квартира поділена на частини, і Ви є власником саме окремої частини (даний факт також підтверджується у свідоцтві про право власності), то в такому випадку Ви є одноособовим власником своєї окремої частини і згода власника іншої частини непотрібна.

Запитання 3. Гість

Я живу сама на 4-му поверсі 4-х поверхового будинку. В січні цього року почав протікати дах так, що стали підставляти посуд. Звернулася зі скаргою в ВУЖКГ та в с / раду. Там тільки розвели руками. Через кілька днів виділили матеріал на ремонт даху, але за роботу повинна платити (1500грн) чомусь я. Я віддала гроші в руки ремонтника даху без будь-яких документів. Я так завжди буду платити одна?

Відповідь експерта

З Вашого боку доволі ризиковано було віддати чималі гроші (1500 грн.) просто до рук працівника ремонтної бригади, адже я так розумію, що це була Ваша оплата за роботу по ремонту даху та покрівлі, оскільки сільрада за бюджетні кошти придбала матеріали. Потрібно було внести ці кошти або на рахунок ПУЖКГ через банківську установу, або взяти з працівника ремонтної бригади відповідну розписку. Наступного разу раджу Вам убезпечити себе та провести оплату послуг офіційно.

Запитання 3. Гість

Якщо в квартирі ніхто не прописаний і відсутні прилади обліку споживання (крім лічильника електро) яким чином нараховується плата за комунальні послуги?

Відповідь експерта

Якщо ця квартира є Вашою приватною власністю, то згідно ст. 151 Житлового кодексу Ви  зобов'язані забезпечувати його схоронність, провадити за  свій  рахунок  поточний  і  капітальний  ремонт,  утримувати в порядку придомову територію навіть якщо в цій квартирі ніхто не зареєстрований. Такий обов’язок виникає також зі змісту ст. 322 Цивільного кодексу України, згідно якої власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить.

Тож у відповідності до цих норм Ви як власник цієї квартири, хай навіть не зареєстрований, є споживачем комунальних послуг до того моменту, поки Ви від них письмово не відмовились. Чинне законодавство дозволяє Вам написати письмово заяву у водоканал і відмовитися від послуг з водопостачання та водовідведення, після розгляду відповідної заяви водопровідні вводи в квартиру будуть опломбовані та нарахування припиниться. Складніше з теплом і з прибиранням при домової території. Від централізованого теплопостачання відмовитися не можливо технічно, оскільки ПОРЯДОК відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання  гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання (ПКМУ № 4 від 22.11.2005 року) дозволяє від’єднуватися тільки цілими будинками.

Те саме з послугами по утриманню будинку та прибудинкової території, які надаються незалежно від того, чи має місце факт проживання Вас в даній квартирі ( сміття вивозиться, двір прибирається.

Відповідно до п. 21 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої  води і водовідведення (ПКМУ № 630 від 21.07.2005 року) у  разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на  вводах  у  багатоквартирний  будинок  засобів  обліку  води  і теплової енергії плата за надані  послуги  справляється  згідно  з установленими нормативами (нормами) споживання: з централізованого  постачання  холодної  та  гарячої  води і водовідведення  -  з  розрахунку  на  одну  особу  та  на  ведення особистого підсобного господарства; з централізованого  опалення  -  з  розрахунку за 1 кв.  метр (куб.  метр) опалюваної площі (об'єму) квартири (будинку садибного типу)   та   додатково  за  перевищення  розрахункової  потужності приладів опалення (радіаторів) згідно із законодавством.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)