ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 54

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 54

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами. 

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Доброго дня. Я проживаю в Сімферополі у 9-ти поверховому будинку (5 поверх), сусідка з 3-го поверху після проведення у себе в квартирі «євро» ремонту, за сприяння ЖЕКу встановила кран відключення холодної води у всього кухонного «стояка». Тепер мені доводиться користуватися ванним «стояком», оскільки та самовільно відключає холодну воду, під приводом того, що її квартиру постійно підтоплюють сусіди з 4-го поверху. В результаті, - квартири з 4 по 9 поверх знаходяться без холодної води. ЖЕК, в особі начальника, займає сторону сусідки з 3-го поверху. Скажіть, будь ласка, як можна вирішити цю проблему?  

Відповідь експерта

По-перше, потрібно дізнатися за допомогою прокуратури, чи законно Ваша сусідка здійснила перепланування внутрішніх мереж в свої квартирі, і чи видавалися на встановлення крану відключення холодної води технічні умови, та чи виготовлявся проект. По-друге, подати позов до сусідки з вимогою усунути перешкоди в користуванні холодною водою та зобов’язання відновити холодне водопостачання.

Запитання 2. Гість

Рішенням міської ради від 01.08.2012 року виконавцем послуг з утримання будинків та прибудинкової території визначено іншу компанію. Коли я прийшов укладати договір, я попросив надати копію рішення про затвердження тарифів. Мені надали рішення про затвердження таріфів 2008 року - де відсутня назва зазначеної компанії. Крім того, вже діє постанова КМУ 2011 року про затвердження тарифів. Питання: Чи має право компанія надавати послуги за тарифами, які розраховані на підставі постанови, котра втратила чинність? Чи маю я право не підписувати договір, доки не буде рішення про затвердження тарифів саме для цієї компаній і розроблені на підставі нової діючої постанови? Що я можу зробити в правовому полі?

Відповідь експерта

Якщо відсутнє спеціальне рішення міської ради про дозвіл нараховувати новому виконавцеві за надані послуги з утримання прибудинкової території за тарифами, які встановлені для «старого виконавця», то звичайно, що новий виконавець згідно ст. 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» повинен подати свій розрахунок економічно обґрунтованих витрат на виробництво послуг, а міська рада повинна затвердити тарифи саме для «нового» виконавця з урахуванням вимог та правил формування тарифів, які діють на сьогодні.

Запитання 3. Гість

Чи можуть діяти Норми забезпечення населення тепловою енергією затверджені Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 30.09.1998 року №219, якщо ЗУ «Про теплопостачання» - 2005 року, ДБН.В.2,5-39 = 2008 року, ЗУ «Про будівельні норми» - 2009 року?

Відповідь експерта

Норми забезпечення населення тепловою енергією затверджені Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 30.09.1998 року №219 наразі не є нормативно-правовим актом, оскільки відсутня реєстрація в Міністерстві юстиції України.

Запитання 4. Гість

Збрираємося відкрити салон краси (надання послуг з нігтьового сервісу перукарні). Підкажіть, будь ласка, які норми споживання використовуються в цьому випадку і в якому правовому документі про це йдеться?

Відповідь експерта

Для того, щоб надавати послуги перукарні, Вам доведеться реєструватися в якості фізичних осіб підприємців. Відповідно до Господарського кодексу України фізичні особи – підприємці є суб’єктами господарювання. Відтак, комунальні підприємства будуть Вам нараховувати за тими тарифами та нормами споживання житлово-комунальних послуг, які встановлені відповідною міською радою для інших споживачів (підприємства, установ, організацій, приватних підприємців).

Запитання 5. Гість

Підкажіть, будь ласка, чи зобов'язані працівники ЖЕКу проводити два рази на рік, навесні та восени, перевірку стану батарей у квартирах?

Відповідь експерта

Якщо квартира в багатоповерховому будинку не приватизована, то так, дійсно зобов’язані. А якщо приватизована, то згідно ст. 322 Цивільного кодексу України власник несе тягар утримання майна, і в тому числі приладів опалення, йому і утримувати батареї.

Запитання 6. Гість

Хто несе відповідальність, якщо не попереджаючи мешканців, роблять перевірку опалювальної системи в будинку при подачі холодної води під тиском? У мене в квартирі під час перевірки води під тиском зірвало болти, залило квартиру мою і сусідів, хто несе відповідальність за це?

Відповідь експерта

Якщо у Вас в квартирі на момент пориву вся запірна арматура була у справному стані та відповідала вимогам ДБН та СНиП – то звичайно, що сусіди, які постраждали мають право звернутися з позовом до ЖЕКу та водоканалу з вимогами про відшкодування збитків. Якщо ж буде встановлено, що запірна арматура на вводах у Вашій квартирі не відповідала технічним нормам – Ви як власник квартири повинні відшкодувати завдані збитки.

Запитання 7. Гість

Чи є згідно чинного законодавства власник приватизованої квартири в багатоповерховому житловому будинку без організації ОСББ користувачем прибудинкової території? Якщо так, то яким положенням нормативного акта це встановлюється?

Відповідь експерта

Згідно ст. 151 Житлового кодексу УРСР (чинного до цього часу із змінами) громадяни, які  мають  у  приватній  власності  житловий будинок (квартиру),  зобов'язані забезпечувати його схоронність, провадити за  свій  рахунок  поточний  і  капітальний  ремонт,  утримувати в порядку прибудинкову територію. Згідно ст. 156 цього ж таки кодексу члени сім'ї власника будинку (квартири) зобов'язані  дбайливо ставитися до жилого будинку  (квартири).  Повнолітні  члени  сім'ї власника зобов'язані брати участь у витратах по утриманню  будинку (квартири) і придомової території  та  проведенню  ремонту.  Суперечки між власником та членами його сім'ї про розмір участі  в  витратах вирішуються в судовому порядку.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (1)
Михаил
30 Жовтня 2012 p. 17:57
Как составить акт-претензию: http://jkg-portal.com.ua/ru/publication/one/jak-sklasti-akt-pretenzju-do-zheku-27625