ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 60

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 60

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1. Гість

Доброго дня. У нас 9-поверховий будинок на 4 під’їзди, а контейнерів для сміття лише 2: сміття постійно накопичується навколо них, гниє, стоїть жахливий запах. Я хочу подати заяву у ЖКГ з приводу збільшення кількості контейнерів для сміття. Підкажіть будь-ласка, як її правильно оформити?

Відповідь експерта 

Заява повинна відповідати вимогам Закону України «Про звернення громадян» -   має бути зазначено прізвище,  ім'я,  по батькові, місце  проживання громадянина,  викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Звернення може   бути   усним   (викладеним   громадянином  і записаним посадовою особою на особистому  прийомі)  чи  письмовим, надісланим  поштою  або  переданим  громадянином  до  відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, якщо ці повноваження оформлені відповідно до чинного законодавства.     Подається як окремою особою (індивідуальне), так і групою осіб (колективне).     Письмове звернення   повинно   бути    підписане    заявником  (заявниками) із зазначенням дати.

Питання 2. Гість

Скажіть, будь ласка, як бути у такій ситуаці. Масив приватної забудови (м. Київ) практично впритул прилягає до багатоповерхової. ЖЕК малоповерхової забудови в свій час демонтував сміттєві контейнери, якими користувалися приватники, рекомендував укласти договір і користуватися послугами приватного перевізника. Умови, які запропонував цей перевізник, мешканців не влаштовують (вивезення 1-2 рази на тиждень, тобто весь інший час сміття зберігається на території домоволодіння, що при 40-градусній спеці є прямим порушенням 145-го наказу МОЗ і т.д., на інше не згоден перевізник), економічно недоцільно. Мешканці змушені користуватися контейнерами багатоповерхівок, не заперечують за це платити, але ЖЕК не має права приймати плату у сторонніх осіб за цей вид послуг. Тож, до кого звернутися у подібній ситуації і з ким можна укласти договір на користування жеківськими контейнерами разом з жителями багатоповерхівок (варіант «з іншим перевізником» не влаштовує)?

Відповідь експерта 

Звернутися з відповідною заявою про врегулювання та облаштування майданчику для викидання сміття до відділу благоустрою районної адміністрації за місцем Вашого проживання або оскаржити самовільні дії по демонтажу контейнерів з боку ЖЕКу «по малоповерховій забудові» до районної прокуратури.

Питання 3. Гість

Доброго дня. Наш будинок входить до складу ОСББ. Розпочався опалювальний період, а ми знову замерзаємо. Тепломережа не працює. У будинку інші квартири опалюються, а наш стояк ні. В ОСББ чуємо кожного разу відмовки. Сусід на 9-му поверсі не сплачує послуги близько 5 років. Його практично немає дома. З квартири – жах. На кого мені скаржитися, кути йти, писати, щоб не мерзнути?

Відповідь експерта 

Згідно Закону України «Про об’єднання  співвласників багатоповерхових будинків» Ви як учасник ОСББ маєте право оскаржити бездіяльність правління Вашого ОСББ щодо неприйняття заходів з надання послуг з теплопостачання та невжиття заходів з погашення заборгованості до Вашого сусіда до суду за місцем знаходження ОСББ.

Питання 4. Гість

Чи є наш ЖКГ кредитором за визначенням і чи повинен я платити 3% річних та інфляційні?

Відповідь експерта 

Згідно ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є  правовідношення,  в  якому  одна  сторона (боржник)   зобов'язана   вчинити   на   користь   другої  сторони (кредитора) певну дію (передати  майно,  виконати  роботу,  надати послугу,  сплатити  гроші  тощо) або утриматися від певної дії,  а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Тому споживач по відношенню до ЖЕКу, або іншого комунального підприємства є боржником у правовідносинах зі сплати за спожиті комунальні послуги, які як кредитор надає комунальне підприємство. Згідно ст. 625 Цивільного кодексу України Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого  індексу інфляції за весь час прострочення,  а також три проценти річних  від  простроченої  суми

Питання 5. Гість

Допоможіть, будь-ласка, зверталася в ЖЕК із проханням відремонтувати покрівлю - ані відповіді, ані послуги... Поскаржилася в прокуратуру - ні слуху, ні духу. За власні кошти провела ремонт покрівлі. Як відшкодувати немалі кошти, а також моральні збитки?

Відповідь експерта 

Згідно ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода,  завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю  особистим  немайновим правам фізичної або юридичної особи,  а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Моральна  шкода,  завдана  фізичній  або  юридичній  особі неправомірними рішеннями,  діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою,  яка її завдала,  за наявності  її  вини. Згідно ст. 3 Цивільного процесуального кодексу України кожна   особа  має  право  в  порядку,  встановленому  цим Кодексом,  звернутися  до  суду  за  захистом   своїх   порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Тому Ваш прямий шлях – до районного суду за місцем Вашого проживання.

Питання 6. Гість

Підкажіть, які документи потрібно підготувати для звернення до суду про відшкодування моральних та матеріальних збитків, внаслідок залиття квартири через несправність покрівлі. покрівлю змушена була ремонтувати власними коштами, хоча вчасно сплачую за послуги ЖЕКу. Я одинока мама і знаходжуся в дикретній відпустці через поганий стан здоров’я дитини, тому ми живемо тільки на соціальну допомогу, оплатити адвоката я не маю можливості.

Відповідь експерта 

Копія Акта комісії ЖЕК №, копія висновку про вартість проведення ремонту у квартирі, копія квитанції про оплату послуг експерта, фотографія ушкоджень, завданих квартирі  внаслідок залиття, завірені експертом, довідка дільничного терапевта про різке погіршення здоров’я, квитанція про сплату судового збору  за подання позовної заяви.

Питання 7. Гість

Проживаю у приватному будинку, земельна ділянка приватизована. На межі ділянки перед входом в будинок службою Міськсвітла встановлена електрошафа, в якому знаходяться трансформатори і реле часу вмикання освітлення вулиці. Шафа встановлена за час моєї відсутності і без моєї згоди. Шафа мені заважає, не дає можливості облаштування кордону ділянки, розширення входу, крім того постійне гудіння трансформаторів у нічний час під вікном. Чи маю я законні підстави, щоб вимагати перенесення шафи, так як всі мої прохання залишаються без уваги?

Відповідь експерта 

Якщо Ви вважаєте, що такими діями міської ради Ваші права як власника порушені, відповідно до ст. 6 Цивільного кодексу України Ви маєте право звернутися до суду з позовною заявою про усунення перешкод в користуванні будинком та прибудинковою територією, а також земельною ділянкою та зобов’язання демонтувати електрошафу.  

Питання 8. Гість

Мешкаємо у гуртожитку блочного типу міської громади Кіровограда. Родина складається з трьох чоловік. На блоці місця загального користування. До 2004 була у нас кімн.12кв.м. За рахунок кімнати поруч(нам її приєднали за ордером)стало 35кв.м. За рішенням Вищого Апеляційного Суду України, у нас забрали цю кімнату і площа для опалення стала такою ж - 12,8кв.м. Звернулися до ЖЕКу-10 за довідкою про зменшення опалювальної площі. ЖЕК відсилає до Теплоенерго, а ті до ЖЕКУ. Підкажіть, будь ласка, що робити? До них усіх ми зверталися ще в кінці серпня - початку вересня цього року.

Відповідь експерта 

Згідно ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Ви маєте право оскаржити в районному (міському) суді бездіяльність посадових осіб «Теплоенерго» та ЖЕКу і зобов’язати їх здійснити перерахунок за надані послуги.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)