ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 58

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 58

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами. 

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1. Гість

У 2009 році у нашому будинку встановили будинковий лічильник обліку тепла. У цьому році його викрали, а теплокомуненерго відмовляється встановлювати новий, і в подальшому буде проводити нарахування згідно з тепловим навантаженням. Хто відповідає за збереження будинкових засобів обліку і яким нормативним актом це передбачено? Також прошу підказати, яким нормативним актом передбачено розподіл відповідальності між балансоутримувачем будинку та виконавцями послуг?

Відповідь експерта

Зазначені правовідносини регулюються Правилами користування тепловою енергією, затвердженими постановою КМУ №1198 від 03.10.2007 року. Відповідно до п. 18 цих Правил прилади комерційного обліку  теплової  енергії  в  діючій системі  теплопостачання,  які використовуються для розрахунків за теплову енергію між теплопостачальною організацією та  споживачем, повинна  придбати  і  встановити  теплопостачальна  організація за умови,   що   такі   витрати   передбачені   в   договорі.    Якщо використовуються    інші   джерела   фінансування   придбання   та встановлення  приладів  комерційного  обліку,  то  відносини   між теплопостачальною  організацією та споживачем визначаються окремою угодою відповідно до законодавства. Відтак, якщо лічильник на Вашому будинку було встановлено за бюджетні кошти, то теплокомуненерго має право відмовитися від встановлення нового лічильника замість вкраденого, адже відповідні кошти не закладені до його тарифу. Відповідальність за збереження будинкових засобів обліку несе фактичний їх власник. Це можуть бути або теплопостачальні підприємства або ЖЕКи чи ОСББ, в залежності від того, як в проекті на встановлення вузлу обліку визначена межа відповідальності. Розподіл відповідальності між балансоутримувачем будинку та виконавцями послуг відповідно до п. 23 цих Правил здійснюється на підставі договору між теплопостачальною організацією та виконавцем чи споживачем.

Питання 2. Гість

У п’ятиповерхівці сусіди у 11 квартирах встановили домофони. У мене грошей таких не було, тому собі не встановила. Хворіла, не могла викликати лікаря, бо не могла сидіти біля під’їзду (живу сама). Чи правомірна згода на встановлення домофона більшості хазяїв квартир, а не усіх? І як тепер викликати швидку, хто вночі відкриє?

Відповідь експерта

На жаль, діючим законодавством послуга з обладнання квартир домофонами не визнається як житлово-комунальна послуга, тому прямо неврегульовані нюанси щодо надання цієї послуги. Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» власники  квартир  багатоквартирних  будинків та житлових приміщень  у  гуртожитку  є співвласниками допоміжних приміщень у будинку    чи   гуртожитку,   технічного   обладнання,   елементів зовнішнього  благоустрою  і  зобов'язані  брати участь у загальних витратах,   пов'язаних   з   утриманням  будинку  і  прибудинкової території   відповідно   до   своєї  частки  у  майні  будинку  чи гуртожитках. Відповідно до ст. 335 Цивільного кодексу України Майно,   що   є   у   власності   двох   або  більше  осіб (співвласників),  належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Відповідно до ст. 369 цього ж Кодексу розпоряджання майном,  що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників. Зважаючи на ці норми і на Вашу відмову від сплати грошей на встановлення домофону, Вам доведеться змиритися з цим дискомфортом, оскільки сусіди питали Вашої згоди на встановлення домофону, тож ними норми діючого законодавства дотримані.
 
Питання 3. Гість

Проживаю у Свердловську Луганської області. У міськраді для підключення індивідуального опалення в квартирі вимагають акт на вентиляцію і на водопостачання, до чого тут вода? Підкажіть, будь ласка, потрібен цей акт, чи це просто спекуляція? І чи не має міськрада сама складати такі акти? Чому ми маємо купувати їх у приватних фірмах?    

Відповідь експерта

Питання відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води в багатоповерхових житлових будинках регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 21.07.2005 р. №630, та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, який затверджено наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 22.11.2005 р. №4. При встановленні індивідуального опалення розробляється проект спеціалізованою організацією, який складається у відповідності з вимогами  СНиП та ДБН Він погоджується всіма зацікавленими організаціями на підставі попередньо виданих технічних умов. У них зазначається варіант індивідуального опалення, враховуючи і особливості мікрорайону, будинку тощо з максимальним унеможливленням впливу шкідливої дії від роботи індивідуального опалення для мешканців будинку. Після погодження проекту комісією, утвореною при органі місцевого самоврядування, видається дозвіл на встановлення індивідуального опалення. Тож вимоги газопостачальної організації щодо надання акту на вентиляцію та на водопостачання є правомірними за умови, якщо вимоги щодо наявності цих актів містяться в технічних умовах та проекті.

Питання 4. Гість

Скажіть, будь ласка, чи мають прово мешканці одноповерхового будинку вимагати від ЖЕКу заміни електропроводки, яка розташована на горищі?

Відповідь експерта

У випадку, якщо ЖЕК є балансоутримувачем Вашого будинку та є виконавцем послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, відповідно до Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу №150 від 10.08.2004 року, він зобов’язаний здійснювати часткову заміну електропроводки, але не довше від 10% загальної її довжини (поточний ремонт). Що стосується повної заміни проводки, капітального ремонту, то фінансування такого ремонту здійснюють виключно органи місцевого самоврядування в межах наявних коштів в міському бюджеті.

Питання 5. Гість

Газова служба відключила газову колонку у зв'язку з відсутністю вентиляційного каналу. Служби АЖЕО відмовилися від виконання роботи і направили в приватну службу БУСТЕР, КОЛЕКТИВНЕ НВП (Луганська обл., М. Алчевськ). Організація теж відмовилася виконати роботи, бачте, я попросила у них акт виконаних робіт, а такі роботи вони не виконують. Хоча пічник у них є, причому він же працює пічником в АЖЕО. Він відмовився виконувати такі роботи навіть через приватну організацію. Прошу роз'яснити, чому служби АЖЕО відмовляються від виконання своїх робіт?

Відповідь експерта

У випадку якщо Ви користуєтеся газовою колонкою, то окремий вентиляційний канал для витяжки є обов’язковою вимогою. Це пов’язано з тим, що в процесі згоряння газу виділяються речовини, що вимагають, для їх виведення, окремої ефективної гравітаційної вентиляції. Слід зауважити, що дана вимога пред’являється до всіх пристроїв, в основі яких лежить згоряння газу. Острівна витяжка, розташована в центрі кухні, може бути оснащена воздуховодом з наступним його висновком в димар або (це найгірший варіант) в отвір в стіні. В цьому випадку сам повіртевід слід розмістити в перекритті або в підвісній стелі. Тому Вас все ж таки доведеться замовити роботи по облаштуванню вентиляційного каналу, хоч і без акту виконаних робіт.

Питання 6. Гість

До якої організації звернутись для отримання експертної оцінки тарифів на послуги теплопостачання з оплатою за рахунок теплопостачальної приватної організації, яка відмовляється надати детальний розрахунок з вхідними даними своїх завищених тарифів (абонплата становить 2,43 станом на 28 вересня 2010 року, надаючи тільки вартість складових цього тарифу? Вартість складової «заробітна плата робітників основного виробництва» становить 89 коп. за 1 кв. м загальної площі квартир, за умови, що на будинках встановлені дахові котельні і тарифи виставляються по двоскладовій формулі.

Відповідь експерта

Згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги є прерогативою виключно або Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, або органів місцевого самоврядування. Тому якщо Ви вважаєте тарифи, встановлені цими органами для конкретного теплопостачального підприємства завищеними, Ви маєте право звернутися до окружного адміністративного суду з позовом про скасування рішення про встановлення тарифів. При цьому в судовому засіданні Ви маєте право заявити клопотання про призначення судово-економічної експертизи, на розгляд якої поставити питання про підтвердження чи спростування факту завищеності тарифів. У випадку, якщо Ваш позов задовольнять, то теплопостачальна організація буде зобов’язана відшкодувати Вам витрати на здійснення експертизи.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (3)
Sergiy1
27 Листопада 2012 p. 11:00
Відвовідь експерта по питанню 6, вводить в оману гостя та читачів. Встановлення тарифів на комунальні послуги , перелік яких визначено законом про ЖКП є виключним правом місцевих органів самоврядування та вокремих випадках їх виконавчих органів.
Андрій Осадчий
29 Листопада 2012 p. 10:35
Шановний Sergiy, вдячний за коментар до моїх відповідей. З Ваших коментарів так і вбачається, що Ви маєте якесь безпосереднє відношення до регулятора. У мене буде дуже велике побажання - спрямуйте будь-ласка Ваш креатив та конструктив на покращення діяльності регулятора, так воно буде краще....
Sergiy
30 Листопада 2012 p. 13:21
,,ЗАКОН ПЛОХ - НО ОН ЗАКОН,,