ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 63

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 63

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
Випуск 63
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1. Гість

Чи має право водоканал, при нарахуванні вартості послуг, не брати до уваги довідку про склад сім’ї, а керуватись лише актом обстеження матеріально-побутових умов виданим міською радою? У цьому акті зазначається менша кількість проживаючих осіб, хоча вони зареєстровані в даній квартирі чи будинку, але мешкають за іншою адресою.

Відповідь експерта

Згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти органів місцевого самоврядування обов’язкові для виконання всіма фізичними та юридичними особами, які зареєстровані на території відповідного села, селища, міста. Крім цього, до повноважень органів місцевого самоврядування належить встановлення нормативів водоспоживання для населення, які можуть містити в собі норми щодо нарахування по фактичній кількості мешканців в квартирі.

Питання 2. Гість

Ми з сусідами встановили лічильники холодної та гарячої води, одна з сусідок відмовляється платити за встановлення лічильників, стверджуючи що втратить пільги. Якщо вона відмовиться платити то нам не оформлять установку лічильників, які ми вже поставили та опломбували. Як бути у такій ситуації?

Відповідь експерта

У випадку, якщо споживач, згідно із законодавством, має пільги з оплати послуг, у договорі з обслуговуючою організацією робиться відповідна позначка, причому дані про пільгу вносяться у договір між виконавцем та постачальником. При отриманні права на пільги споживач подає виконавцю письмову заяву та документи, що підтверджують його, а оплата послуг з урахуванням пільг нараховується з дати подання цих документів. У разі встановлення лічильників у квартирі, де проживає пільговик, їх показання діляться пропорційно числу мешканців квартири. Пільги споживачам з оплати послуг надаються на частку, отриману після такого розділу, за фактичними витратами, але не менш норм споживання, визначених законодавством (п. 22 Постанови КМУ № 630 від 21.07.2005 року). Тобто встановлення лічильника не позбавляють Вашу сусідку пільг.

Питання 3. Гість

Чи зобов’язаний я, як власник нової квартири у якій наразі не проживаю, сплачувати у повному обсязі житлово-комунальні послуги? Чи можу я відмовитись від укладання договору із ЖЕКом, натомість уклавши такий договір із іншими організаціями галузі? Яким чином громада може зняти начальника ЖЕКу?

Відповідь експерта

Згідно ст. 151 Житлового кодексу УРСР (чинного донині) згідно якої  громадяни, які  мають  у  приватній  власності  жилий будинок  (квартиру),  зобов'язані забезпечувати його схоронність, провадити за  свій  рахунок  поточний  і  капітальний  ремонт,  утримувати в порядку придомову територію. Безгосподарне утримання громадянином належного  йому  будинку (квартири) тягне за собою наслідки, передбачені Цивільним кодексом. Крім цього, згідно ст. 322 Цивільного кодексу України власник зобов’язаний утримувати майно, яке йому належить. Таким чином, Ви як власник квартирі в новобудові зобов’язані нести витрати на утримання будинку та прибудинкової території незалежно від того, проживаєте Ви в ній чи ні, або зареєстровані в ній  чи ні. Якщо у порядку, визначеному законодавством ЖЕК визначений як балансоутримувач Вашого будинку та є виконавцем послуги з утримання будинку та прибудинкової території, то Ви згідно ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» зобов’язані укласти договір, запропонований виконавцем на основі типового договору про надання послуг з утримання будинків, споруд, прибудинкових територій, затвердженого ПКМУ № 529 від 20.05.2009 року. Начальник ЖЕКу – це посадова особа, трудовий договір з якою укладений роботодавцем у порядку, передбаченому ст. ст. 21-24 КЗпП України. Ст. 36 КЗпП України не містить такої підстави розірвання трудового договору з найманим працівником як клопотання територіальної громади села, селища, міста.

Питання 4. Гість

Сусіди на верхньому поверсі замурували стояк, через який у мене протікає стеля. Працівники ЖЕКу в цій ситуації не мають права втручатися, тому що квартира приватизована. Як бути?

Відповідь експерта

Оскільки через дії сусідів шкода заподіяна Вашому майну та Вашому звичному способу життя – раджу звернутися до міського (районного) суду за місцем Вашого проживання із позовною заявою про зобов’язання Ваших сусідів забезпечити безперешкодний доступ до стояка та стягненні моральної та матеріальної шкоди, залучивши при цьому ЖЕК в якості третьої особи по справі.

Питання 5. Гість

Чи можу я несплачувати екс-витрати  у новій квартирі в якій не проживаю? (у квартирі час від часу проводяться ремонтні роботи)

Відповідь експерта

Судова практика в таких випадках спирається на норму ст. 151 Житлового кодексу УРСР (чинного донині) згідно якої  громадяни, які  мають  у  приватній  власності  жилий будинок (квартиру),  зобов'язані забезпечувати його схоронність, провадити за  свій  рахунок  поточний  і  капітальний  ремонт,  утримувати в порядку придомову територію. Безгосподарне утримання громадянином належного  йому  будинку (квартири) тягне за собою наслідки, передбачені Цивільним кодексом. Крім цього, згідно ст. 322 Цивільного кодексу України власник зобов’язаний утримувати майно, яке йому належить. Таким чином, Ви як власник квартири в новобудові зобов’язані нести витрати на утримання будинку та прибудинкової території незалежно від того, проживаєте Ви в ній чи ні, або зареєстровані в ній  чи ні.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)