ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 68

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 68

Кожен з нас щодня ризикує потрапити у проблемну житлово-комунальну ситуацію. Як не залишитися з носом? - роз'яснить «Україна Комунальна».
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:

Новий будинок був зданий в експлуатацію на тимчасовій схемі обслуговування по електроенергії в серпні 2012року. Після цього були встановлені лічильники електроенергії без повідомлення власників квартири та без фіксації показників. Мешканці будинку отримали від ЖЕКу квитанції на оплату електроенергії за листопад. Чи може ЖЕК мати відповідні підстави для здійснення нарахувань? Чи є у власника квартири зобов’язання по оплаті такого нарахування?

Відповідь експерта:

Щоб розібратися у Вашому питанні об’єктивно та неупереджено, потрібні не лише слова, але й документи. Адже при погодженні проекту будівництва місцеве обленерго мало право включити до технічних умов обов’язковий облік споживання електричної енергії. Таким чином лічильники електроенергії були встановлені відповідно до проекту і є власністю обленерго, а не мешканців квартир. Якщо ж Ви вважаєте дії по встановленню лічильників неправомірними, то маєте право звернутися до суду і оскаржити показники лічильників. При цьому, вимагати перерахунку, щоправда якщо у Вас на руках будуть всі належні і допустимі докази.

Питання 2:

Які пільги передбачені при споживанні комунальних послуг для працівників закладів освіти, пенсіонерам. Чи діє зараз постанова уряду №879 від 1 серпня 1996 року «Про встановлення норм використання житлово-комунальних послуг громадянам, що мають право на пільги при здійсненні їх оплати».

Відповідь експерта:

Надання таких пільг чинне законодавство України пов’язує з фактом проживання пенсіонера – освітянина в сільській місцевості. Абзацом першим 4 ч. ст. 57 Закону «Про освіту» передбачено, що педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, що раніше працювали педагогічними працівниками в цих населених пунктах, і проживають у них, держава забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм. Якщо зараз Ви не мешкаєте в тій сільській місцевості, де раніше працювали в системі освіти, то відповідно  до вищенаведеного право на пільгу Ви втратили.

Питання 3:

Якою є норма споживання електроенергії для квартири, яку в 1993 році отримала багатодітна сім’я? В помешканні встановлений єдиний прилад обліку, а мешкають три сім’ї, які, відповідно, використовують три електричних водонагрівача, пральні машини, холодильника та іншу побутову техніку.

Відповідь експерта:

Чинне законодавство передбачає два способи споживання електричної енергії: обліковане та нормоване, тобто або споживач сплачує за показаннями лічильника, або за відсутності лічильника – за нормами споживання, встановленими відповідними Правилами. Ніяких окремих норм для багатодітних родин та квартир, де вони мешкають, не існує. У Вашому випадку кращим виходом з ситуації є розподіл особових рахунків на три родини окремо, тоді у кожної родини буде окремий лічильник і кожен сплачуватиме сам за себе.

Питання 4:

В моєму місті зараз функціонує одне комунальне підприємство та управляюча компанія. З нового року обидва підприємства зміняться на нові, але вже ТОВ. Чи не суперечить це чинному законодавству, і за яких умов КП може переходити з громадської власності до приватного володіння акціонерів?

Відповідь експерта:

Згідно ст. 78 Господарського кодексу України єдиним засновником та власником комунальних підприємств є відповідні міські, селищні, сільські ради, що діють від імені територіальних громад. Тому виключною компетенцією цих рад згідно ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування» є створення, реорганізація та ліквідація комунальних підприємств.  Перетворенню та реорганізації комунального підприємства повинні передувати численні процедури: аудит, згода контролюючих органів, оцінка майна тощо. Тільки після завершення всіх підготовчих процедур депутатами ради на сесії приймається остаточне рішення.

Питання 5:

В 16-поверховому будинку відключили всі ліфти за несплату за послуги. Я мешкаю на 14-му поверсі та не маю боргів за ЖКГ. Як змусити знову включити ліфт?

Відповідь експерта:

Скористатися нормою ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та звернутися до виконавця послуг з претензією, в якій вимагати належного надання послуг. А, якщо претензія залишиться без задоволення, звернутися з відповідною позовною заявою до суду і оскаржити неправомірні дії комунальників.

Питання 6:

Мешкаю на третьому поверсі. 20 років ліфт на нашому поверсі не зупинявся, і, раптом, зупинку включили. Чим це регламентується? Потреби в жильців для цього немає. Всі молоді, а поки чекаєш ліфт з 9-го поверху можна 2 рази піднятись і спуститись униз.

Відповідь експерта:

Згідно постанови Кабінету Міністрів України №869 від 1 листопада 2011 року, послуги з утримання прибудинкової території та утримання житлових будинків, і споруд розраховуються у відповідності з особливостями кожного будинку, а не окремими побажаннями мешканців цього будинку. Тому відмовитися від окремої послуги, зокрема, і від зупинки ліфту на Вашому поверсі не дозволяє чинне законодавство.

Питання 7:

Я мешкаю в 16-поверховому будинку («хрущівка»). Місцева влада змушує відключитися від системи централізованого опалення, аргументуючи свої вимоги підняттям тарифів на опалення. Повідомили, що тим мешканцям, хто не дасть згоди перейти на автономну систему, все одно відключать опалення без узгодження з ними. Чи мають органи місцевої влади відрізати мені опалення?

Відповідь експерта:

Відключення від системи централізованого опалення, згідно постанови Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2005 року, є справою абсолютно добровільною. Тому будь-які вимоги про обов’язкове встановлення автономного опалення без відповідного бюджетного фінансування є незаконними, та можуть бути оскаржені в прокуратурі чи в суді.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут

 
Коментарі (0)