ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 69

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 69

Кожен з нас щодня ризикує потрапити у проблемну житлово-комунальну ситуацію. Як не залишитися з носом? - роз'яснить «Україна Комунальна».
питання відповідь
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1:

КП «Броваритепловодоенергія» ввело тариф на теплову енергію для населення і плату за одиницю приєднанного теплового навантаження - ПТН, цей тариф був невід’ємною частиною комунального тарифу, входив у загальний тариф, сплачувався не окремо від сплати за послуги з водопостачання та опалення, та який було необхідно сплачувати щомісячно з кожного житлового помешкання (комунальної та приватної форм власності) незалежно від площі чи об’єму житла, від кількості зареєстрованих осіб на цій площі, які використовують для своїх потреб централізовану підігріту воду чи опалення. Щомісячна сплата фіксована, не заплатиш, накопичується як борг (несплата за комунальні послуги), тобто, якщо немає гарячої води у квартирі, чи закінчився період опалення, все рівно ПТН нараховується, вписується у розрахунок, та має сплачуватися. Розрахунок ПТН: загальний чи для кожного оселі окремо, мені невідомий. Є споживачі, які мають підписані Договори з КП «Броваритепловодоенергія», а більшість населення ніякий Договор не підписували. Цей ПТН раптово як почався, так і скінчився. Проіснував три роки, але в новий тариф за 2011рік, за 2012 рік вже не вписувався. Питання експертам: для учасників сторін-споживача та вказанного підприємства що є правомірним, обов’язковим, а що ні? Чи можна довести неправомірність дій підприємства, шахрайство, вимагання із споживача сум на нецільове використання, і т.д. та звернутися до суду з позовом (заявою) про відшкодування (повернення) цих сум споживачеві? Яку можна використати нормативно-правову базу для подання позову, та законного вирішення такого питання?

Відповідь експерта:

Якщо Ви маєте намір звернутися до суду за захистом своїх порушених прав, Ви повинні знати наступне. Згідно ст. 10 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Якщо у Вас замість доказів (актів-претензій про неякісні послуги та відсутність гарячої води, висновків контролюючих органів про завищеність тарифу, актів перевірок АМКУ) є тільки Ваші міркування про неправомірність застосування ПТН – у задоволенні позову буде відмовлено. Крім того, Ви повинні пам’ятати, що строк позовної давності встановлений Цивільним кодексом України становить 3 роки (це якщо позовні вимоги стосуватимуться зобов’язання здійснити перерахунок за надані послуги) і шість місяців для оскарження рішення місцевої ради про встановлення тарифів на послуги з ПТН.

Запитання 2:

Наш будинок залишився без теплопостачання через заборгованість за комунальні послуги. Справа у тому, що мова йде про колишній гуртожиток: будівля була віддана у власність громадській організації, проте квартири в ній досі не приватизовані. Люди бояться, що будинок у них заберуть, тому не сплачують за ЖКП. Що робити у такій ситуації? Ви пропонуєте вимагати в судовому порядку передачу будівлі на баланс міської рада, але мешканці багатоповерхівки як раз і хвилюються з цього приводу: люди не довіряють міським посадовцям, бояться що з квартир, які вже встигли «вирости» на місці колишніх кімнат, їх можуть виселити і продати іншим власникам.

Відповідь експерта:

Нарощування заборгованості за послуги ЖКГ жодним чином не впливає на можливість «забрати» як Ви кажете будинок у мешканців. Законодавство просто не передбачає іншого виходу за відсутності балансоутримувача гуртожитку як передачу його на баланс органам місцевого самоврядування. А згідно Цивільного кодексу України (ст. 526) кредитор, тобто тепло мережа, має право притримати надання послуг за наявності заборгованості.

Запитання 3:

За нашим колективним зверненням до Миколи Азарова та у Генеральну прокуратуру про різке підвищення тарифів на комунальні послуги у Харкові у 2012 році ми отримали результати перевірки Державної фінансової інспекції у Харківській області, в яких зазначається, що завищення тарифів тільки за 1 квартал 2012 року склали 457 тис. грн. Питання: що нам робити далі?

Відповідь експерта:

Якщо Державна фінансова інспекція дійсно таки знайшла фінансові порушення у господарській діяльності комунальних підприємств, то за результатами перевірки цим підприємствам ДФІ були висунуті вимоги про відшкодування збитків та здійснення перерахунку завищених тарифів, які обов’язкові для виконання комунальниками. Так що справедливість святкує і без Вашої прямої участі.

Запитання 4:

Чи має право сім'я, яка складається з двох інвалідів, встановити індивідуальне опалення? Чому місцева влада не йде на зустріч таким сім'ям?

Відповідь експерта:

Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом МінЖКГ України від 22.11.2005 року №4 не передбачена можливість встановлення індивідуального опалення в окремій квартирі. Передбачена можливість відключення від ЦО тільки цілим будинком або під’їздом. Крім цього, цей нормативно-правовий акт не містить жодних спеціальних норм щодо інвалідів та сімей з дітьми.

Запитання 5:

Як правильно нараховується плата за опалення опалювального підвалу в громадських будівлях? Правила визначення опалювальної площі опалювального підвалу,із коефіцієнтом 0,4 чи на загальних підставах? Якщо можливо, прошу відповісти із посиланням на відповідні нормативні документи?

Відповідь експерта:

Розмір таких платежів визначається відповідно до  Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення яка затверджена наказом Мінбуду від 31.10.2006 №359. Згідно з Посібником до Норм та вказівок по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні КТМ 204 України 244-94 затвердженим наказом Держбуду від 30.02.2001 року №82 при розрахунку потреби теплоти на теплопостачання житлового будинку слід керуватись поняттям «Загальна площа житлового будинку», замість поняття «загальна опалювальна площа житлового будинку».

Відповідно до ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди» додатку В «правила підрахунку площі квартири у житловому будинку і гуртожитку, площі житлового будинку, площі приміщень, площі забудови, будівельного об`єму, поверхності житлового будинку та перелік обов`язкових техніко-економічних показників» площу житлового будинку визначають як суму площ поверхів будинку, виміряних у межах внутрішніх поверхонь зовнішніх стін, а також площ балконів лоджій. Площа сходових кліток, ліфтових та інших шахт включається до площі поверху з урахуванням їх площ на рівні даного поверху. Площа горищ і технічних поверхів та підвалів до площі будинку не включається, тому для них затверджено коефіцієнт 0,4 та 0,2 відповідно.

Запитання 6:

Згідно якого ГОСТу нормується вологість повітря в житлових приміщеннях на терріторії України?

Відповідь експерта:

Згідно Будинки і споруди ДБН В.2.2-15-2005 ЖИТЛОВІ БУДИНКИ.ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ у теплотехнічних розрахунках  конструкцій житлових приміщень приймають відносну вологість 55%.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (5)
Елена1
27 Січня 2013 p. 08:16
Мы купили квартиру в новострое. С декабря нам запустили отопление и сформировали ЖЭК. Мы живем на 18 этаже с годовалым ребенком с 28 мая 2012 года. Все это время ребенка и продукты таскаем на себе, т.к. лифтов нет. Строительная фирма их еще даже не смонтровала. Освещение производится только на лестнице и то потому, что строителям это необходимо. С декабря убощица стала заметать лестницу и все. Придомовой территории просто не существует, грязь поколено. Альфатеры устоновили только 25 января 2013 г. И вот ЖЭК обрадовал нам новостью что за ВЭР с момента подключения отопления, т.е. с 1 декабря 2012 г мы будем платить 2.70. Объясните насколько это законно? И можно ли как-то оспорить плату за несуществующие услуги?
Андрій Осадчий2
28 Січня 2013 p. 13:38
Уважаемая Елена! очень трудно ответить на Ваш вопрос, не видя конкретных документов, например договор купли-продажи квартиры либо договор с ЖЕКом (если таковые вообще имеются). Если Вы считаете, что платите за услуги, которые фактически не оказывались, то добиться правды Вам поможет ст. 18 Закона " О жилищно-коммунальных услугах", которая дает Вам право вызвать представителя ЖЕКа для составления акта-претензии, а если не удастся мирно урегулировать Ваши претензии - то Вы имеете право подать иск в суд, он то и поставит точку в споре
Иван Смольный1
30 Січня 2013 p. 01:02
Щодо відповіді на № 4. Шановний експерт обмежує Вас у ваших правах, та довільно трактує НПА. 1. Зазначені правила не регулюють відключення від ЦО окремих приміщень, а тільки будинків і не регулюють порядок встановлення індивідуального опалення у приміщенні. Що не заборонено, на те маєте право! 2. У якості маленької безкоштовної допомоги. Відключайтеся від ЦО. Ізолюйте транзитні стояки. Викликайте представників виконавця послуг, складайте акт про відсутність приладів опалення в квартирі. І з моменту складання акту, а в ідеалі з моменту звернення, Вам не мають права нараховувати платну за ЦО. Якщо будуть й далі нараховувати, скаржитесь: Прокуратура, місцева влада, ОГСБЕП, КМУ, АПУ, Обласна адм., Нацкомпослуг, АМКУ, преса, телебачення и т.д. Лейтмотив - "Рятуйте інвалідів обкрадають", а так воно і є.. Гарантую, не відразу, але залишать Вас у спокої та перестануть нараховувати плату. Перевірено неодноразово.
Михаил
30 Січня 2013 p. 11:38
Лично знаю человека, который уже лет 5 живет без батарей, но при этом у него растет долг за отопление, и суды встают не на сторону потребителя. Акт об отсутствии приборов отопления есть, труба изолирована, но это никого не волнует.
Андрій Осадчий1
30 Січня 2013 p. 12:18
З повагою ставлячись до Вашої думки, Ivan, я все ж таки як професійний юрист хотіб би застерегти Вас і всіх читачів УК і просив би утриматися від явно незаконних дій, які Ви пропонуєте як рецепт вирішення проблеми. Самовільний демонтаж системи опалення в квартирі може бути витлумачено як спричинення шкоди майну теплоенерго і у відношенні споживача автоматично відкривається кримінальне провадження. Хто від цього виграє????