ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: житловий міф та операція «утилізація»

Підсумки тижня: житловий міф та операція «утилізація»

Подієва картина минулого тижня в українському ЖКГ характеризувалася насамперед виступами чиновників щодо соціальних ініціатив Президента України.
Подієва картина минулого тижня в українському ЖКГ характеризувалася насамперед виступами чиновників щодо соціальних ініціатив Президента України. Так, зокрема, від Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолія Близнюка українці дізналися про загальні параметри нової іпотечної системи.
 
Отже, у понеділок, 30 квітня стало відомо, що Кабінет Міністрів збільшив на 34 млн грн статутний капітал Державного фонду сприяння молодіжному будівництву.
 
Крім того, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк заявив, що починаючи з травня має запрацювати житлова програма, на яку додатково у держбюджеті передбачено 1 млрд грн, завдяки чому держава розраховує значно посилити свою житлову політику.
У вівторок, 1 травня, надійшла інформація, що у місті Южний Одеської області в травні починається зведення будинків за програмою «Доступне житло». Квартири в рамках програми «Доступне житло» можна буде придбати в кредит за іпотечними схемами. Причому чверть вартості буде виплачена з міського бюджету.
 
Наступного дня стало відомо, що протягом поточного року у Чернігівській області за програмами Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву планується ввести в експлуатацію 160 тис кв. м житла, протягом I кварталу вже введено 25 тис кв. метрів. Усього в будівельну галузь завдяки цій програмі спрямовано 22,46 млн грн, з них: власних коштів громадян 16,11 млн грн, бюджетних коштів 6,35 млн гривень.
 
У середу, 3 травня, інформаційний простір для редакції «У.К.» розпочався з новин із Мінрегіону. Так, директор Департаменту благоустрою територій і комунального обслуговування Міністерства Олександр Ігнатенко повідомив, що в Україні 92% побутових відходів доводиться відвозити на захоронення на полігони. Чиновник розповів, що в Україні щорічно утворюється близько 50 млн м. куб. побутових відходів, це понад 12 млн тонн. Практично всі ці відходи захоронюються на 6 тис. полігонах, які мають площу 9 тис. га. 
Читайте також: Іпотечний ілюзіон 
Водночас стало відомо, що Україні потрібно 160 мільярдів гривень для запровадження переробки й утилізації побутових відходів. Олександр Ігнатенко зазначив, що наразі розробляється проектна документація з будівництва сміттєсортувального заводу в місті Донецьку. У Києві, за його словами, впроваджено чотири сміттєсортувальних станції.
 
А тим часом у Харкові, мешканці міста отримали перерахунок тарифу на вивезення сміття. Тариф буде перерахований за двома основними напрямками: для тих, хто не проживає за адресою прописки (що знаходяться за межами України, в місцях позбавлення волі, у морських рейдах і т.д) і для тих, кому послуга не була надана і була надана в неповному (невідповідному, несвоєчасному) вигляді.
 
Також цього дня знову говорили про Президентську програму кредитування житла. Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк заявив, що виняткового значення для успішного запровадження матиме діяльність обласних державних адміністрацій, а також загальна координація зусиль центральних і місцевих органів влади.
 
Крім того, за його словами, для подальшого розгортання масового житлового будівництва на місцях потрібно забезпечити відведення земельних ділянок для початку будівництва доступного житла та забезпечити ці ділянки інженерно-транспортною інфраструктурою. Насамкінець на місцях мають визначити кращих, порядних забудовників, які на визначених земельних ділянках будуть швидко будувати дешеве і якісне житло. 
 
Окрім цього, пан Близнюк зазначив, що соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича дозволять забезпечити житлом більше 40 тис. громадян України. За його словами, пріоритетом в реалізації програми є первинний ринок, зокрема,довгобуди. Об'єкти житлового будівництва будуть вибиратися і контролюватися органами місцевої влади. Як зазначив пан Близнюк, в програмі будуть задіяні банки першої і другої групи згідно з критеріями НБУ. 
Наступного дня стало відомо, що у Кіровограді планують розібратися з півсотнею довгобудів. Основною причиною припинення будівництва та появи довгобудів, як зазначають забудовники, є відсутність фінансування. За такої причини не будувалися 92,4% об’єктів. 76 об’єктів, що знаходились у стадії незавершеного будівництва, за даними обстеження налічувалося станом на 1 січня 2012 року в Кіровограді. 
 
В той час надійшла інформація, що Чернівецька область отримає 1,5 мільйона гривень в якості державної підтримки за программою «Доступне житло». Вказаної суми буде достатньо для надання підтримки 10-15 сім’ям, залежно від їхнього складу та вибраних квартир. Наразі ж за соціальними програмами доступного житла державну підтримку отримали шість родин у Чернівецькій області.
 
Отже, підбиваючи підсумки минулого тижня, хочеться вірити в те, що «Доступне житло» для українців виявиться не міфом, а реальністю…
 
Анна Недогибченко

 

 
Коментарі (0)