ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 42

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 42

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Добрий день! Підкажіть, будь ласка, де я можу знайти перелік комунальних послуг, який входить в абонентську плату (зокрема, цікавить ремонт під'їздів).

Відповідь експерта

19 серпня 2011 року Кабінетом Міністрів України була оприлюднена Постанова від 01.06.2011 року № 869, якою були затверджені новий Порядок формування тарифів на послуги з утримання житлових будинків і споруд та утримання прибудинкової території, а також Новий Типовий Перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Відповідно до цього нового Порядку формування тарифів Тариф на послуги розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням переліку послуг згідно з додатком до цього Порядку.

Послуги надаються з урахуванням встановленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг. Копія такого рішення є невід’ємною частиною договору про надання послуг.

Читайте також: Тарифна географія

Сам же Новий Типовий перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій  мало чим відрізняється від старого і включає в себе наступні послуги:

- прибирання прибудинкової території;

- прибирання сходових кліток;

- вивезення побутових відходів (збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізація, знешкодження та захоронення);

- прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі;

- технічне обслуговування ліфтів;

- обслуговування систем диспетчеризації;

- технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем (гарячого водопостачання, холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення, зливової каналізації);

- дератизація;

- дезінсекція;

-обслуговування димовентиляційних каналів;

- технічне обслуговування та поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем у разі їх наявності;

- поточний ремонт конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків);

- поливання дворів, клумб і газонів;

- прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами;

- експлуатація номерних знаків на будинках;

-освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води;

- енергопостачання ліфтів;

- періодична повірка, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку води та теплової енергії, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки.

Запитання 2. Гість

Протягом майже десяти років в багатоквартирному будинку відсутня гаряча вода, відповідно згідно постанови кабміну нараховується подвійний тариф на газ (хоча і простий тариф - шахрайство в особливо великих), переважна кількість мешканців використовує електроводонагрівачі, витрати на електроенергію ростуть. Чи існує можливість, крім встановлення лічильника на газ, перемогти цей, по суті, цинічно прорахований грабіж?

Відповідь експерта

Нормативи нарахування за спожитий газ та електроенергію встановлені Національною комісією регулювання електроенергетики в Україні, в тому числі для квартир, в яких відсутнє гаряче водопостачання. Акти НКРЕ є обов’язковими для виконання всіма юридичними та фізичними особами. Як рекомендація – встановити газовий лічильник, це дасть можливість не переплачувати газопостачальному підприємству. Якщо у Вас на руках буде експертний висновок незалежного аудитора, економіста про захищеність чи необґрунтованість тарифів – тоді можливо звернутися до Окружного адміністративного суду м. Києва та оскаржити постанови НКРЕ про встановлення тарифів.

Запитання 3. Гість

Дайте, будь ласка, роз’яснення щодо нових тарифів. Чи потрібно буде доводити відсутність центрального опалення та газу при оплаті за електроенергію?

Відповідь експерта

 НКРЕ встановила нові тарифи на електроенергію для населення з 1 травня 2012 року. Вони стосуються споживачів, які споживають понад 800 кВт/год на місяць.

Для міського населення, яке споживає понад 800 кВт/год на місяць, тариф становитиме 54,72 коп. за 1 кВт/год, для сільського населення — 50,58 коп. за 1 кВт/год.

Читайте також: Тарифна несправедливість

Для міського і сільського населення, що проживає у будинках, обладнаних електроплитами, і споживає понад 800 кВт/год на місяць, тариф становитиме 42 коп. за 1 кВт/год.

Для міського і сільського населення з електроопалювальними установками, а також для населення, яке проживає в багатоквартирних негазифікованих природним газом будинках і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання, за умови споживання понад 800 кВт/год на місяць, із 1 травня по 30 вересня тариф становитиме 42 коп. за 1 кВт/год.

Впевнений, що в кожному виконкомі є реєстр будинків, в яких відсутне централізоване опалення та газопостачання, аналогічні дані мають і обленерго через ЖЕКи та ОСББ. Тому самостійно доводити таку відсутність прийдеться в крайніх випадках, а також у випаку переукладання договору з обленерго.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)