ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 41

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 41

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Після установки котла автономного опалення на першому поверсі будинку з виходом гарячого повітря в перший вентканал (котел працює на опалення 6 міс. 24 ч/з) по будинку пішли наскрізні тріщини, взимку з тріщини йде пар і вона мокра, на стіні першого поверху в районі шахти вентканала стіна покрита грибком. УЖКГ встановив на тріщинах маяки (рухаються, відпадають), горзаз пише що висновок і установка вірні. як домогтися визнання будинку аварійним, зшити будинок і змусити власника вивести вихід з котла на вулицю не через вентканал?


Відповідь експерта

Є такий принцип, зазначений в ст. 322 Цивільного кодексу України – власник несе тягар утримання майна. Є ще один принцип, зазначений в ст. 1166 Цивільного кодексу України - майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Читайте також: ЖКГ дорожче за гроші

В цьому випадку власником (балансоутримувачем) будинку є ЖЕК, або керуюча компанія або ОСББ, які зобов’язані утримувати в належному стані майно. Тобто тільки ці суб’єкти можуть звертатись до відповідних органів з метою визнання будинку аварійним. Для цього повинна бути створена спеціальна комісія з представників всіх сторін, виконкому міської чи районної ради та архітектурної інспекції та проектного інституту.

Крім цього, якщо ЖЕК, ОСББ або інший балансоутримувач вважають, що такими діями по встановленню автономного опалення будинку нанесені збитки та ЖЕК поніс матеріальні збитки – вони можуть звернутися до суду з позовом про стягнення збитків.

Запитання 2. Гість

Квартиронаймач (3-и кімнатна квартира, не приватизована!) має величезну заборгованість по квартплаті (понад 30 тис. грн) і не збирається сплатчувати за комунальні послуги, посилаючись на те, що не має грошей, при цьому ніде не працює і не працювала жодного дня. Але має (у віці 25-ти років!) аж чотирьох малолітніх дітей і регулярно отримує допомогу на дітей, у тому числі, і виплати при народженні дітей. Остання дитина народилася 2 місяці тому назад і цій матері держава повинна виплатити більше, а ніж 100 тисяч гривень, на які вона і збирається жити у майбутньому. При цьому з нею проживає і її співмешканець (цивільний чоловік), який теж користується усіма комунальними послугами. Періодично у квартирі проживають квартиранти, які сплачують за це гроші. Як заставити цю жінку платити за квартиру, якщо ЖЕК не звертається до суду і не вимагає, щоб ця людина платила за те, чим вона користується. Невже немає в нашій країні механізмів, для того, щоб примусити таких людей платити або їх виселяти чи переселяти у інше житло. При цьому ця жінка не слідкує за своєю квартирою, у першу чергу за сантехнікою і, як результат, періодично затоплює сусідів, які проживають під нею. Можна продовжувати, у тому числі і те, як вона себе поводить і постійно порушує правила співіснування серед мешканців багатоквартирного будинку. Що у цій ситуації можна зробити і хто може примусити ЖЕК виконувати свої обов’язки?


Відповідь експерта

ЖЕК як самостійна юридична особа має право на свободу господарської діяльності, яка гарантується Господарським кодексом України. Тобто виключно ЖЕКові належить право формувати та визначати свою господарську діяльність, шляхи досягнення цілей створення підприємство. В тому числі виключно ЖЕК формує та визначає претензійно-позовну роботу на підприємстві. Змусити подати  ЖЕК на ту чи іншу особу до суду не вправі ніхто, це буде порушувати принцип свободи підприємництва, гарантований ст. 41 Конституції України. А от вказати на недоліки можуть як контролюючі органи, насамперед Державна фінансова інспекція, під час здійснення перевірки дотримання фінансової дисципліни. Якщо в акті планової перевірки ДФІ вкаже на недостатню претензійно-позовну роботу в ЖЕКу, то останній повинен усунути недоліки, зокрема і збільшити обсяг судових позовів.

Читайте також: Тарифний пасьянс

Щодо ситуації із систематичним порушенням Вашою сусідкою правил співіснування та систематичних затоплень та руйнувань майна – то формально Житловий кодекс УРСР, який діє і донині, дає право ЖЕКу звернутися до суду з позовом про позбавлення права на житлове приміщення. Однак враховуючи статус багатодітної матері-одиначки  Вашої сусідки навряд чи суд задовольнить такий позов. Дітей не можна виселяти, якщо іншого житла не має.

Запитання 3. Гість

У місті Дніпродзержинську немає гарячої води з 2001 року. Але не думайте, що ми вже 11 років не миємося. Миємося, звичайно, але гарячу воду в квартирах маємо тільки завдяки електричним водонагрівачам, які кожен купив і встановив собі сам за свої гроші. Ну ось так доводиться виживати. Однак, міськгаз бере з нас доплату за підігрів води. Ми платимо з розрахунку 14,61 грн на 1 особу), а якщо б у нас було гаряче водопостачання, платили б 7,82 грн.

Читайте також: Комунальна кара для боржників

Переплата за підігрів води становить 6,79 грн. Але воду мало хто в місті гріє у відрах на газу. У переважної більшості є водонагрівачі і ми платимо за електроенергію за встановленими тарифами. Тут ще цікавіше. За обсяг до 150 кВт ми повинні платити 0,28 грн, понад - 0,365 грн, а народ, що має електричні плити платить 0,21 грн і 0,28 грн відповідно. Таким чином, і тут ми переплачуємо 0,064 грн і 0,084 грн відповідно. Маючи електричний водонагрівач неможливо вкластися в 150 кВт на місяць, тому ми знову переплачуємо. Жителі міста, що мають середню заробітну плату 3616 грн станом на червень 2012 найбагатші в країні? До речі, і по оплаті за опалення ми попереду всієї планети- 7,26 - 7,51 грн. Хто заступиться за нас?


Відповідь експерта

Нормативи нарахування за спожитий газ та електроенергію встановлені Національною комісією регулювання електроенергетики в Україні, в тому числі для квартир, в яких відсутнє гаряче водопостачання. Акти НКРЕ є обов’язковими для виконання всіма юридичними та фізичними особами. Як рекомендація – встановити газовий лічильник, це дасть можливість не переплачувати газопостачальному підприємству. Якщо у Вас на руках буде експертний висновок незалежного аудитора, економіста про захищеність чи необґрунтованість тарифів – тоді можливо звернутися до Окружного адміністративного суду м. Києва та оскаржити постанови НКРЕ про встановлення тарифів.

Запитання 4. Гість

У Києві, по вул Туполєва № 18 обіцяли включити гарячу воду: 02.06.2012 року, але по сьогоднішній (17.07.2012) день її немає?

Відповідь експерта

В разі ненадання або надання послуг Виконавцем неналежної якості споживач має право викликати його  представника для складення та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються  строки,  види, показники порушень тощо. Це право гарантовано ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та Типовим договором про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Зокрема, Представник виконавця повинен з'явитися за викликом споживача для підписання акта-претензії не пізніше ніж протягом двох робочих днів.

У разі неприбуття представника виконавця  у визначений цим договором строк або необґрунтованої відмови від підписання акт-претензія вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два інших споживачі.

Акт-претензія подається виконавцеві, який вирішує протягом трьох  робочих днів питання щодо проведення перерахунку платежів або надає споживачеві  обґрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.

Спори між сторонами  розв'язуються  шляхом  проведення переговорів або у судовому порядку.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)