ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 46

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 46

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

У мене померла бабуся, яка проживала у приватному будинку. За нею доглядала моя мати, яка є вдовою учасника бойових дій та має пільги по сплаті за комунальні послуги (газ, електроенергія). Мати зареєструвалася після смерті бабусі у її будинку та постійно там проживає. Я наразі вступаю у спадщину та буду власником вказаного будинку, але у ньому не буду реєструватися, оскільки зареєстрований за іншою адресою. У газовому господарстві моїй маті сказали, що у такому випадку вона позбавляється пільг за користування газом, оскільки не є власником будинку, а тільки в ньому зареєстрована, а власник будинку не має ніяких пільг. Як бути у цьому випадку?

Відповідь експерта

Пільги членам сімей загиблих (померлих ветеранів війни) на оплату житлово-комунальних послуг надаються відповідно до ст. 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а саме:

- 50% знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. м загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні та має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. м на сім'ю);

- 50% знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. м опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні та має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. м на сім'ю.

- 50% знижка вартості палива в межах норм, встановлених для продажу населенню, - для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

Не зовсім вірно Вам відповіли у газовому господарстві. Маєте право захистити свої інтереси аж до подачі в суд позову.

Запитання 2. Гість

Маю Розпис від 23.01.1962 про те, що лічильник води типу М-15 був зданий власником будинку садибного типу на баланс Управлінню Водоканалу. Майже 50 років Управління справно виконувало свої обов’язки по експлуатації приладу обліку води згідно балансової належності, в т.ч. ремонт і заміну. А наразі вимагає виконати заміну лічильника за рахунок споживача-фізичної особи. Виникло спірне питання - кому належить(перебуває на балансі) лічильник? Поки це питання вирішується, Водоканал письмово погрожує мені відключенням води, незважаючи на те, що я не маю заборгованості по оплаті. Питання:1.Так на чиєму балансі перебуває прилад обліку? 2.Чи передбачені Законом норми по припиненню водопостачання фізичних осіб (не суб’єкта підприємницької діяльності? Якщо є то які?

Відповідь експерта

Відповідно до п. 9 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими ПКМУ № 630 від 21.07.2005 року, у квартирі (будинку садибного типу) роботи з  установлення засобів  обліку  води  і теплової енергії (далі - квартирні засоби обліку)  проводяться  спеціалізованою  організацією,   виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача. Квартирні засоби  обліку  беруться виконавцем на абонентський облік. Таким чином, водоміри, які встановлюються в квартирі, будинку садибного типу є приватною власністю споживача та встановлюються, замінюються за його власний рахунок. Ви можете не замінювати лічильник, тобто взагалі від нього відмовитися, в такому випадку законодавство передбачає нарахування Вам по відповідному нормативу споживання для будинків садибного типу.

Запитання 3. Гість

Скажіть, будь ласка,чи має право ЖБК та ОСББ на підставі рішення загальних зборів відключити, не маючи індивідуального договору з «Водоканалом», боржника від водопостачання та каналізації, тому що його борг не дозволяє нашому дому розрахуватися з цією організацією згідно договору та загального водоміра встановленого на будинок? А також відключити від електроенергії боржника, який за своїм договором перед постачальником боргу не має, але має борг по утриманню будинку, що не дозволяє обслуговувати на належному рівні електромережі в під'їзді, які живлять боржника і знаходяться на балансі будинку?

Відповідь експерта

Таких заходів, на жаль, законодавство не передбачає. У випадку, якщо учасник ОСББ не виконує своїх зобов’язань по сплаті коштів на утримання будинку, правління ОСББ може лише звернутися з позовною заявою до суду про стягнення суми заборгованості. Відключення від системи водопостачання та каналізації як спосіб впливу на боржника також прямо не передбачений ані Законом України «Про житлово-комунальні послуги», ані Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими ПКМУ № 630 від 21.07.2005 року, тому прийняття таких рішень правліннями ОСББ чи ЖБК буде за межами правового поля.

Запитання 4. Гість

Моя квартира постраждала від залиття з покрівлі внаслідок довготривалого нелагодження зливової системи. УЖГ готує кошторис на відновлення коштів на ремонт квартири. Якими документами вона керується при розрахунках і в який термін кошторис має бути завершений? Які існують варіанти процедури повернення мені коштів? Чи можу я надати запит на копію кошторису?

Відповідь експерта

При обрахунку кошторису на відновлення та ремонт квартири УЖГ має користуватися наявними вихідними даними про пошкодження в квартирі, які зазначені в дефектному акті про залиття, відповідними нормативами та ДБН «Будівельні роботи», а також цінами, що існують на ринку на той чи інший вид матеріалів. Вас як потерпілого від затоплення мають ознайомити з результатами оцінки витрат та кошторисом. У разі Вашої незгоди Ви за власні кошти маєте право замовити альтернативний звіт про оцінку збитків та кошторис на ремонт квартири у будь-якої ліцензованої будівельної організації. У випадку, якщо УЖГ в добровільному порядку не відшкодує завдані збитки, Ви маєте право звернутись до суду з позовом про стягнення збитків та відшкодування моральної шкоди.

Запитання 5. Гість

Будинок, в якому проживаємо з лютого 1980 року капітально жодного разу не ремонтувався. Самостійно мешканці проводять ремонти водопостачання та каналіцації, а також систем теплопостачання, тому за 32 роки експлуатації мереж вони знаходяться в аварійному стані. Чи є законними вимоги житлово-експлуатаційної організації у стягненні офіційно оплати за відключення стояків? Мається лише Розпорядження по житлоуправлінню за підписом начальника управління, рішення ні районної, ні міської Ради немає.

Відповідь експерта

Якщо ремонт плановий, виконується ЖЕКом у відповідності з планом попереджувально-ремонтних робіт з відновлення та ремонту внутрішніх мереж – то така вимога не правомірна, витрати на ці роботи є в складі тарифу на надання послуг. Якщо відключення здійснюється на індивідуальне замовлення споживача, який проводить ремонт у власній квартирі, замінює стояк – то це вже позатарифна діяльність ЖЕКу, госпрозрахункова, тому вимога плати за виконані роботи є правомірною, адже діяльність здійснюється на договірних засадах на замовлення споживача.

Від редакції:
 
Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (0)