ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 50

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 50

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Запитання 1. Гість

Скажіть, будь ласка, що мене очікує, якщо я припиню платити за квартиру (квартира неприватизована, договір з ЖЕКом я не підписувала і  протягом 20 років до нього не зверталася)? Дякую.

Відповідь експерта

Згідно ст. 68 Житлового кодексу УРСР (чинного дотепер) наймач зобов'язаний  своєчасно  вносити  квартирну  плату  та  плату за комунальні послуги, причому незалежно від того, чи є підписаний договір, оскільки правовідносини у Вас із ЖЕКом виникли з факту Вашого проживання в квартирі, яка знаходиться в багатоквартирному будинку, що обслуговує ЖЕК. Останній має право стягнути з Вас заборгованість за надані послуги за рішенням суду та через державних виконавців накласти арешт на Ваше майно або накласти стягнення на доходи (заробітну плату, пенсію тощо). Раджу Вам сплатити заборгованість за комунальні послуги та надалі сплачувати за них вчасно, інакше потім доведеться платити власним майном.

Запитання 2. Гість

Добрий день. За законом, споживач має право відмовитися від центрального опалення, якщо надані послуги не відповідають нормам. Ми купили квартиру два роки тому. На сходовій клітці безпритульні забрали батареї ще в перший рік. Першої зими холод у квартирі був такий, що перемерзли всі рослини і ми, по суті, спали в спортивних костюмах і шкарпетках 3-місяці. Другий рік було трохи тепліше, але якість опалення не відповідала нормам.Викликалися комісії, писалися акти. Опісля стало відомо, що багато мешканців провели підігрів підлоги від опалення, встановили допоміжні батареї, відповідно рахунки за опалення приходять великі, тому в підвалі стоїть лічильник, який рахує к-ть тепла і все це ділить на кв. метри житлової площі кожної квартири, не залежно від того, як вони опалюються. Чому я не можу відмовитися від централізованого опалення (безболісно для інших мешканців), якщо розподіл подачі тепла йде індивідуально на квартиру? Чому я не можу поставити індивідуальний лічильник на опалення і платити за тепло, яким користуюся я, а не інші мешканці в будинку?

Відповідь експерта

Відповідно до п. 12 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення у разі  встановлення  будинкових засобів обліку теплової енергії  споживач  оплачує  послуги  згідно   з   їх   показаннями пропорційно  опалюваній площі (об'єму) квартири (будинку садибного типу) за умови здійснення  власником,  балансоутримувачем  будинку та/або   виконавцем   заходів   з   утеплення   місць   загального користування будинку.

Ви можете звернутися із письмовою заявою до теплопостачальної організації про здійснення спільної ревізії теплопостачального обладнання та запірної арматури, оскільки встановлення додаткових секцій батареї та інших опалювальних приладів є порушенням технічних умов на встановлення ЗВТ теплової енергії.

Читайте також: Автономне опалення: труднощі переходу

Крім цього, згідно Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 4 від 22.11.2005 року, надання дозволу на відключення окремої квартири від централізованого опалення не передбачено, відключення від ЦО здійснюється у відношенні житлового будинку або цілого під’їзду при наявності письмових заяв всіх мешканців будинку або підїзду.

Запитання 3. Гість

Підкажіть, будь ласка, де можна дізнатися які ремонтні роботи зобов'язані виконувати служби ЖКГ, платні вони і чи можна мешканцям проводити будь-які ремонтні роботи за рахунок оплати за квартиру?

Відповідь експерта

Згідно Переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджених постановою КМУ № 869 від 01.06.2011 року, до тарифу ЖЕКу включаються наступні ремонтні роботи поточний (не більше 5%) ремонт конструктивних           елементів, внутрішньобудинкових систем гарячого і  холодного  водопостачання, водовідведення,  централізованого опалення та зливової каналізації і  технічних   пристроїв   будинків   та   елементів   зовнішнього упорядження,  що  розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків). Чинним законодавством не передбачена можливість зарахування витрат на ремонтні роботи в рахунок оплати за надані ЖЕКом послуги. Але Ви маєте можливість звернутися до суду із заявою про зобов’язання здійснити перерахунок за надані послуги ЖЕКом та зарахування проведених ремонтів як плати за квартиру.

Запитання 4. Гість

У моїй квартирі справжній водоспад - протікає дах. Я звернулася до комунальної служби про проведення ремонту, а мені відповіли що відремонтують тільки за мій рахунок. Я не знаю, як мені бути, воювати з комунальниками - потрібно витратити багато часу, а чекати – ніколи?!

Відповідь експерта

Якщо у Вас приватизована квартира, вона є Вашою власністю, а згідно ст. 322 Цивільного кодексу України власник зобов’язаний утримувати майно. Тому комунальна служби в цьому випадку лише підрядник, який виконуватиме роботи за Вашим замовленням та Ваші ж кошти.

Запитання 5. Гість

Хто є власником, а відповідно, і відповідальною юридичною особою за ремонт водопровідних та каналізаційних стояків у багатоповерховому будинку, який знаходиться на балансі ЖЕКу? Назвіть, будь ласка, нормативно-правові акти, у яких висвітлюється питання щодо межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін з обслуговування внутрішньобудинкових водопровідних та каналізаційних мереж багатоповерхового будинку.

Відповідь експерта

Якщо, як Ви кажете, Ваш  багатоповерховий будинок знаходиться на балансі ЖЕКу, то відповідно і всі внутрішньобудинкові мережі, стояки та трубопроводи знаходяться також на його балансі. Тобто, з Ваших слів, у Вашому будинку ЖЕК є виконавцем послуг з утримання прибудинкової території та утримання будинку. До тарифу ЖЕКу включаються наступні ремонтні роботи поточний (не більше 5%) ремонт конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем гарячого і  холодного  водопостачання, водовідведення,  централізованого опалення та зливової каналізації. Відповідно до п. 22 Типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 року, точкою  розподілу,  в  яких здійснюється передача послуги з   постачання холодної   та   гарячої   води  від виконавця споживачеві, є  точка після  першої водозапірної  арматури  на  відгалуженні  від  стояка  у  квартирі споживача послуг у багатоквартирному будинку; а водовідведення - зливний отвір санітарно-технічних приладів.

Запитання 6. Гість

Компанія «Вода Донбасса» не пломбує водомір після держперевірки, змушуючи споживачів отримувати техумови на діючий півстоліття водопровід, причому, попередньо бере 213 грн за давно справне водопостачання. Компанія тільки недавно стала новим господарем. Правочинні її дії?

Відповідь експерта

Якщо Ви вважаєте дії «Води Донбасу» неправомірними, Ви маєте право звернутися зі скаргою, до якої долучити всі документи, які доводять неправомірність дій «Води Донбасу» в районну прокуратуру або в міський (районний) суд із позовом про визнання дій «Води Донбасу» неправомірними.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (1)
Гудвин Бугров1
30 Вересня 2012 p. 06:19
Думаю, что ответ на "Вопрос 5. Гость", можно дополнить и самим определением, соответствующих внутридомовых систем. Смотрите в пункт 13 (касательно "ПОРЯДОК формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій" http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1200.886.2&nobreak=1 Внутрішньобудинковою системою гарячого, холодного водопостачання та централізованого опалення є система ВІД ЗОВНІШНЬОЇ СТІНИ БУДИНКУ (крім транзитних трубопроводів) ДО ПЕРШО ЗАПШРГОЇ АРМАТУРИ на відгалуженні від стояка або (у разі її відсутності) трійника (врізки) включно, ЩО ЗНАХОДИТЬСЯ У КВАРТИРІ СПОЖИВАЧА (житлового приміщення у гуртожитку), нежитлового приміщення у житловому будинку (гуртожитку). Внутрішньобудинковою системою водовідведення є система ВІД МІСЦЯ СКИДАННЯ стоків у перший колодязь на випуску з будинку (колодязь не належить до внутрішньобудинкової системи) ДО ТРІЙНИКА ВКЛЮЧНО на відгалуженні від стояка, ЩО ЗНАХОДИТЬСЯ У КВАРТИРІ СПОЖИВАЧА (житлового приміщення у гуртожитку), нежитлового приміщення у житловому будинку (гуртожитку).