ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 57

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 57

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
Випуск 57
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами. 

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1. Гість

Чи маю я право як власник кімнати у комунальній квартирі зареєструвати особу на своїй площі без згоди інших співвласників квартири.

Відповідь експерта

Згідно Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» для реєстрації особа подає: письмову заяву; паспортний документ; квитанцію про сплату державного мита або документ про звільнення від його сплати; два примірники талона зняття з реєстрації. Забороняється вимагати для реєстрації місця проживання подання особою інших документів.

Однак, слід звернути увагу, що Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження зразків документів, необхідних для реєстрації місця проживання в Україні» затверджено зразок відповідної заяви, в якій передбачена графа «Згода власника/співвласників житла або їх уповноважених органів, наймача та членів його сім'ї на реєстрацію місця проживання заявника у разі відсутності документів, зазначених як підстава для реєстрації».

Підставою для реєстрації місця проживання заявника за зазначеною адресою є ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди) або інші документи. Отже, в цій графі одна із вищенаведених осіб (залежно від ситуації) повинна поставити свій підпис, таким чином дати свою згоду на реєстрацію.

Так, якщо у Вашому Свідоцтві про право власності на квартиру вказано, що Ви є співвласником на праві спільної сумісної власності, то в такому випадку необхідна згода іншого співвласника (ів). У разі, коли квартира поділена на частини, і Ви є власником саме окремої частини (даний факт також підтверджується у свідоцтві про право власності), то в такому випадку Ви є одноособовим власником своєї окремої частини і згода власника іншої частини непотрібна.

Питання 2. Гість

Чи має право ЖЕК зривати підлоги в квартирі, для ремонту труби гарячого водопостачання будинку?

Відповідь експерта

Згідно ст. 17 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач   зобов'язаний   забезпечити  доступ  до  мережі, арматури,  засобів  обліку,  розподільчих   систем   представників виконавця/виробника за наявності в них відповідного посвідчення: 1) для ліквідації аварій - цілодобово;      2) для   встановлення   і   заміни   санітарно-технічного  та інженерного обладнання,  проведення  технічних  та  профілактичних оглядів,  зняття  контрольних  показників  засобів  обліку  тощо - згідно з істотними умовами договору. Таким чином, якщо у Вашому договорі із ЖЕКом відсутні взаємні зобов’язання на такий випадок, як описано Вами – рекомендую Вам  скласти угоду про розподіл відповідальності під час здійснення ремонту, в якій чітко зазначити суму компенсації за пошкодження Вашого майна.

Питання 3. Гість

Чи може особа, яка відноситься до пільгової категорій громадян учасники війни, розраховувати на безкоштовне встановлення лічильника гарячого та холодного водопостачання?

Відповідь експерта

Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» не передбачено пільгове встановлення лічильників холодної та гарячої води. Відповідно до постанови № 630 КМУ від 21.07.2005 року лічильник має придбаватися за кошти споживача, а монтуватися за рахунок виконавця послуг.

Питання 4. Гість

Чи має право філія експлуатації газового господарства вимагати у мене як у власника вуличного газопроводу, до якого приєднано близько 20 абонентів заключення договору на обслуговування?

Відповідь експерта

Якщо Ви як власник вуличного газопроводу не давали згоди на під’єднання та врізку  до вуличного газопроводу інших споживачів, якщо Ви його не передавали на баланс ФЕГГ, то Ви маєте повне право звернутися до суду за захистом Вашого порушеного права як власника газопроводу та не укладати договір на обслуговування з ФЕГГ.

Питання 5. Гість

Чи має право Водоканал, встановлювати загальний лічильник на будинок, та змушувати ОСББ підписувати з ними договір, якщо лічильники стоять у кожній квартирі?

Відповідь експерта

Якщо у проекті забудови відносно Вашого будинку внесено технічні умови Водоканалу щодо встановлення будинкового засобу обліку – тоді дії Водоканалу щодо встановлення вузла обліку будуть правомірними.

Питання 6. Гість

Чи маю я право проживаючи на першому поверсі багатоквартирного будинку власноруч демонтувати лавочку через яку на території двору постійно порушується громадський спокій та порядок?

Відповідь експерта

Лавочка – це частина прибудинкової території, яку утримує ЖЕК або інша юридична особа, яка визнана органом місцевого самоврядування виконавцем послуги з утримання будинку та прибудинкової території. Тому ніхто, окрім ЖЕКу не має права демонтувати предмети, що належать до прибудинкової території. Якщо Ви самовільно її демонтуєте – Ви повинні будете відшкодувати вартість лавочки власнику, тобто ЖЕКу. Раджу Вам у мирному порядку звернутися із відповідною заявою до ЖЕКу та органів внутрішніх справ щодо порушення спокою та громадського порядку.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут. 

 
Коментарі (0)