ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 55

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 55

Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.
Випуск 55
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами. 

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1. Гість

ЖЕК категорично відмовляється встановлювати насос для підкачки води за свій рахунок, посилаючись на те, що в тарифах на послуги з обслуговування будинку немає статті на установку підкачувальної станції. Як правильно вирішити проблему з підкачкою води?

Відповідь експерта

Згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації» Ви маєте право звернутися до органу місцевого самоврядування (виконкому) із запитом про надання Вам структури витрат тарифів ЖЕКу та звіту форми №2 «Фінансовий стан». Щодо питання про встановлення підкачувального насосу – звичайно Ви можете звернутися до суду з позовом про зобов’язання ЖЕКу його встановити, і вразі отримання позитивного рішення суду – примусити ЖЕК встановити цей насос через органи Державної виконавчої служби.

Питання 2. Гість


Чи має право міський водоканал встановлювати індивідуальний водомір на підключення до міського водоводу? А також, чи мають право працівники водоканалу без присутності абонента складати акт, в якому змінюють норму споживання води?

Відповідь експерта

Якщо Ви вважаєте, що дії «Донецькміськводоканалу» порушують права та законні інтереси Вас чи Вашого близького родича – Ви маєте право звернутися до органів прокуратури із скаргою на їх дії. Якщо Ваша скарга обґрунтована, прокуратура має право видати припис «Донецькміськводоканалу» про припинення протиправних дій.

Питання 3. Гість


У квартирі немає лічильника, проте гаряча вода нараховується за тарифом. Але з 22:00 гарячої води ніколи немає. У Тепломережі нічого зробити не можуть, так як не дозволяє обладнання. Чи повинні мені нараховувати менше, ніж за тарифом?

Читайте також: За що ми платимо комунальникам?

Відповідь експерта

Якщо Ви вже складали акти-претензії про неналежне надання послуг з гарячого водопостачання у відповідності зі ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», але реакції Тепломережі не було, Ви маєте право оскаржити бездіяльність Тепломережі в суді. Але найкращим виходом з цієї ситуації буде встановлення лічильника гарячої води – Ви будете сплачувати лише за фактично спожиту воду.

Питання 4. Гість

Проживаючи в приватному секторі, чи маю я право користуватися шлангом для поливу городу при встановленому та офіційно оформленому водомірі?

Відповідь експерта


Постанова №630 Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року, якою затверджені Правила надання послуг   з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, не містить прямої заборони на користування поливними пристроями у випадку встановлення лічильника води при умові, що місце приєднання шлангу до водопроводу обліковується лічильником.

Питання 5. Гість


Чи повинна я сплачувати комісію в банку при оплаті житлово-комунальних послуг. Хіба ця комісія не входить в тариф компанії, що надає дані послуги?

Відповідь експерта


Згідно постанови КМУ №869 від 01.06.2011 року «Про встановлення єдиного підходу до формування тарифів» до тарифів на комунальні послуги включається комісійний збір банківських установ за обробку платежів від споживачів, тобто цей збір відноситься до сфери взаємовідносин банку та комунального підприємства. Коли Ви як споживач користуєтеся послугами банку, то Ви сплачуєте банку за надані послуги по прийманню платежу комісію, яка виникає із правовідносин між Вами та банком, тобто це різні правовідносини, які не співпадають  а ні за предметом, а ні за суб’єктивним складом.

Читайте також: Як не оплачувати послуги ЖКГ

Питання 6. Гість

Чи повинні встановлюватися на багатоквартирних будинках громовідводи? Чи повинен їх встановлювати ЖЕК?

Відповідь експерта

Згідно  ДБН В.2.2-15-2005. Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення встановлення громовідводів є обов’язковим. Оскільки громовідвід є невід’ємною частиною житлового будинку, то відповідальність за його утримання та ремонт повинен  нести балансоутримувач, тобто житлово-експлуатаційна організація (ЖЕК) або інша юридична особа яка є виконавцем послуги з утримання будинків та прибудинкових територій.

Питання 7. Гість

Чи має право ЖЕК нараховувати пеню на заборгованість з 2012 року?

Відповідь експерта


Відповідно до положень Закону України «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» з 1 січня 2011 року за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги (включаючи також газ і електричну енергію) має нараховуватись та стягуватись пеня, але розмір такої пені та умови її нарахування і стягнення досі на даний час не визначені.

Питання 8. Гість

Я громадянка України, але наразі не проживаю на території України. Мій родич хоче прописати мене в його квартиру. Якою є ця процедура і чи можливо це зробити без приїзду на територію України?

Відповідь експерта

Діюча з 05.07.2012 року редакція Законі України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» дозволяє здійснити реєстрацію місця проживання фізичної особи через законного представника, тобто без Вашої особистої участі. Вам необхідно у нотаріуса оформити довіреність на право здійснити від Вашого імені реєстрацію місця проживання та подати необхідний пакет документів в орган реєстрації.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)