ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 71

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 71

Кожен з нас щодня ризикує потрапити у проблемну житлово-комунальну ситуацію. Як не залишитися з носом? - роз'яснить «Україна Комунальна».
запитання
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:

Я проживаю у сільській місцевості. Чи має право місцева влада при утворенні тарифів на водопостачання включати у цей розрахунок наявність у дворі автомобіля?

Відповідь експерта:

Не дуже чітке і зрозуміле запитання. Наявність у дворі автомобіля жодним чином не впливає на формування тарифу місцевого водопостачального підприємства, оскільки до тарифу закладаються планові витрати підприємства. А от якщо у Вас не має лічильника холодної води, але проте є автіка, яку Ви миєте використовуючи водопровідну воду, то тоді водопостачальне підприємство просто нараховує Вам по нормативу з поливом. Кращим виходом стане встановлення лічильника холодної води.

Питання 2:

Два роки тому придбала квартиру в новобудові, але не проживаю там і не проживала жодного дня в силу деяких обставин. Подзвонили з ОСББ і пред'явили рахунок на 7,5 тис. грн за два роки за загальне обслуговування будинку, кожен місяць більше 100 грн - лише адміністративні витрати, плюс ліфт, плюс вивіз сміття тощо. Хотілося б уточнити наскільки правомірні такі вимоги?

Відповідь експерта:

Згідно ст. 322 Цивільного кодексу власник несе тягар утримання майна та зобов’язаний утримувати його в належному стані, в тому числі нести витрати по утриманню прибудинкової території. Тобто в незалежності від того, мешкаєте чи не мешкаєте Ви в цій квартирі, прописані чи не прописані, а як власник Ви повинні були сплачувати за послуги по утриманню прибудинкової території.

Питання 3:

Працюю в іншому місті, у своїй квартирі практично не проживаю. За послуги зовсім не плачу, оскільки  скрізь встановлені лічильники. Але за опалення доводиться платити у повній мірі, хоча квартира стоїть порожня. Як відключитися від центрального опалення за не потребою?

Відповідь експерта:

Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом МінЖКГ України від 22.11.2005 року №4 не передбачена можливість встановлення індивідуального опалення в окремій квартирі. Передбачена можливість відключення від ЦО тільки цілим будинком або під’їздом.

Питання 4:

Кілька будинків в ОСБ. Як, куди використовуються кошти невідомо. Голова ОСБ не хоче спілкуватись з мешканцями. Під’їзд, прилегла територія в жахливому стані. Куди звертатись, щоб вирішити проблему?

Відповідь експерта:

Згідно ст.14 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків» Власник - член об'єднання має право брати участь в управлінні об'єднанням,  знайомитися з протоколами  загальних  зборів,  робити  з  них виписки; одержувати в  установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання. Крім цього, на вимогу члена об'єднання воно зобов'язане надати  йому  для ознайомлення всі свої фінансові звіти. Тож, скористайтеся своїми законними правами та відновіть Ваші порушені інтереси.

Питання 5:

За який період робиться перерахунок плати за теплопостачання, якщо опалювальна площа квартири згідно тех.паспорту менше на 2 кв.м?

Відповідь експерта:

Такий перерахунок здійснюється з моменту подання Вами відповідної заяви про здійснення перерахунку за надані послуги у межах загального строку позовної давності, який становить три роки.

Питання 6:

Я сплачую за тепло по квартирному лічильнику. У квитанцію мені додають більше 60% від моєї суми за тепло на споживання тепла на сходову площадку. Мотивують тим, що це різниця в показаннях між споживанням тепла квартирами (всі квартири в будинку мають лічильники) і показаннями будинкового лічильника. Цю різницю розподіляють на всі квартири пропорційно площі. Виходить, що ми платимо 100% за спожите тепло в квартирі і кожна квартира сплачує додатко більше 60% від свого платежу за тепло. Чи законно це і яка методика розрахунку плати за площу загального використання?

Згідно п. 12 постанови КМУ №630 від 21.07.2005 року у  разі  встановлення  будинкових засобів обліку теплової енергії  споживач  оплачує  послуги  згідно   з   їх   показаннями пропорційно  опалюваній площі (об'єму) квартири (будинку садибного типу).

Питання 7:

Зараз ОСББ перевіряє «Охорона праці». Які документи повинен мати голова, щоб уникнути штрафів?

Відповідь експерта:

Голова повинен мати ось такий перелік документів.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (2)
Иван Смольный1
10 Лютого 2013 p. 22:22
К ответу № 3 "Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом МінЖКГ України від 22.11.2005 року №4 не передбачена можливість встановлення індивідуального опалення в окремій квартирі. Передбачена можливість відключення від ЦО тільки цілим будинком або під’їздом." Про під'їзд там слова немає. А щодо "не передбачена", так і не заборонена. На даний момент це питання повно колізій. Одначе згідно ЗУ "Про житлово-комунальні послуги" Ви маєте право відмовитися від послуг шляхом розірвання договору. Але прийдеться або добре повоювати самому, або разом з комунальним юристом. Легко не буде, бо Ви - це гроші для тепловиків, а гроші втрачати ніхто не бажає.
Иван Смольный1
10 Лютого 2013 p. 22:35
До Питання 6. Щось дуже вилики показники розбіжності витрат теплової енергії за загально-будинковим приладом та сумарно-поквартирними показниками. Тут щось не так. Або загальнобудинковий прилад неналежно працює. Або хтось підворовує. Чи теплову енергію, чи гроші.