ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 70

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 70

Кожен з нас щодня ризикує потрапити у проблемну житлово-комунальну ситуацію. Як не залишитися з носом? - роз'яснить «Україна Комунальна».
Випуск 70
Новини по темі

У сфері житлово-комунального господарства немає ні вихідного, ні прохідного – це надскладна система, яка дає можливість компаративіського повернення у вчора і впорядковує не лише наше сьогодення, але й прийдешнє, тому досить важливо не загубитися у таких, здавалося б на перший погляд, простих побутових речах. Не знаєте, як бути, до кого звернутися? - «У.К.» продовжує освітлювати ваш шлях житлово-комунальними просторами.

На запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:

Чи можливе існування ОСББ без укладання договорів з мешканцями? Як у такому випадку захистити права мешканців?

Відповідь експерта:

Не досить конкретно поставлене запитання. Які саме договори не укладає ОСББ з мешканцями? Якщо не укладені договори про утримання будинку та прибудинкової території, то правовідносини виникають з факту членства в ОСББ. Якщо не укладені договори про співпрацю між ОСББ та мешканцями – не учасниками ОСББ, то окрім самого мешканця в суді ніхто його права не відстоїть.

Питання 2:

Після придбання квартири я зробив заміну труб опалення та водопостачання за свій рахунок (чеки є), оскільки вони знаходилися в жалюгідному стані. На моє прохання в ЖКГ про списання кварплати в рахунок куплених матеріалів, мені  відповіли відмовою, мотивуючи це тим, що я самовільно здійснив заміну систем, які не потребують ремонту. 

Відповідь експерта:

По-перше, згідно ст.322 Цивільного кодексу України саме власник несе тягар утримання майна та зобов’язаний зберігати його в належному стані. Тому, якщо Ви придбали квартиру на праві приватної власності, то звісно і Вам нести витрати по ремонту комунікацій, що в ній знаходяться. По-друге, якщо Ви самовільно без погодження з ЖЕКом, без укладання попереднього договору про співпрацю здійснили ремонт комунікацій, балансоутримувачем яких є саме ЖЕК, то ви вчинили самоуправство, відтак відмова ЖЕКу у компенсації придбаних Вами матеріалів правомірна.

Питання 3:

Лічильники на воду встановлені самостійно під час ремонту, одночасно із заміною труб, ще у червні 2011 року. Однак лише зараз вирішили їх узаконити. У ЖЕКу кажуть, що прийдеться заплатити за всю кількість кубометрів за показниками лічильників. Чи є спосіб узаконити встановлені лічильники?

Відповідь експерта:

Відповідно до п. 9 Правил надання послуг з централізованого опалення, холодного та гарячого водопостачання і водовідведення, затверджених постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 року квартирні засоби обліку обов’язково повинні бути взяті виконавцем на абонентський облік. З цього часу нарахування плати здійснюється за показаннями лічильника. Лічильник, який не опломбований представником виконавця фактично не може використовуватися для обліку спожитої води, тому нарахування здійснюються за нормативним споживанням допоки лічильник не буде взято на абонентський облік. Законодавчо не передбачено узаконення самовільно вставленого лічильника.

Питання 4:

Проживаю у приватному секторі. В ході реконструкції водопровідних мереж, школа обрізала водопровід в місці загального підключення чим залишила без водопостачання мій будинок та ще кілька будинків сусідів. Відповідальність за це водоканал і районне управління освіти на себе не беруть, та відмовляються відновлювати водопостачання. Чи правомірні їх дії?

Відповідь експерта:

Складно дати пораду лише з Ваших слів, не маючи перед очима відповідних документів. Як правило, реконструкція водопроводу здійснюється на підставі проекту реконструкції, який погоджений в тому числі водоканалом та управлінням архітектури і будівництва. Якщо управління освіти мало такий проект на реконструкцію і роботи виконані згідно цього проекту, то для того, щоб відновити водопостачання Вам необхідно звернутися із заявою до управління освіти як власника (балансоутримувача) трубопроводу про надання дозволу на приєднання до цього трубопроводу, виготовити проект, погодити його у водоканалі та здійснити врізку згідно проекту. Якщо ж Ви вважаєте, що діями управління освіти Ваші законні інтереси порушені – Ви маєте право звернутися із позовною заявою до суду, де вимагати відновлення водопостачання.

Питання 5:

Протягом трьох років я щомісяця оплачую ЖЕКу з 80 грн лише 20 грн. (так як крім роботи двірника більш нічого не робиться). Через це, на думку ЖЕКу утворилася заборгованість у розмірі 2 тис. грн. На мої запити надати акти виконаних робіт, або надати виписки з інших документів про надання послуг на зазначені 80 грн. ЖЕК мені відмовив. Підкажіть, де можна дізнатися який перелік послуг та за якою вартістю повинні надавати ЖЕКи, аби мотивовано обгрунтувати свою оплату в суді?

Відповідь експерта:

Згідно ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» одним з основних обов’язків споживача є своєчасна сплата за спожиті комунальні послуги. Також споживач має право на відповідне зменшення ціни за неякісно надані послуги. Але споживач не має право самовільно зменшувати плату без складання відповідних актів-претензій, на підставі яких ЖЕК зобов’язаний здійснити перерахунок. З Вашого запитання вбачається, що Ви не оформлюючи відповідних актів-претензій самовільно зменшили суму оплати за спожиті комунальні послуги, тобто порушили порядок зменшення ціни, який визначений чинним законодавством. Раджу Вам сплатити борг або реструктуризувати його, а на майбутнє дотримуватись норм чинного законодавства.

Питання 6:

На які статті можна посилатися при стягнені заборгованості за комунальні послуги, коли квартира приватизована та договір на надання комунальних послуг не заключений?

Відповідь експерта:

Згідно ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженнями в установленому порядку тарифами. Відповідно до ст. 68 ЖК України споживачі зобов'язані своєчасно вносити плату за комунальні послуги. Згідно ст. 162 ЖК України плата за комунальні послуги у жилому приміщенні, що належить громадянинові береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами, у строки визначені угодою сторін. Наймач зобов’язаний своєчасно вносити плату за комунальні послуги. Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання або зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Відтак, договір між позивачем та відповідачами є укладеним незважаючи на відсутність письмового договору, так як сторони тривалий час виконують конклюдентні дії: позивач надає послуги по водовідведенню, а відповідач отримує ці послуги, та частково їх оплачує.  

Питання 7:

У квартирі з автономним опаленням прорвало трубу (стояк на будинок) внаслідок чого немає опалення в цілому будинку. Сусідка пише в ЖЕК та прокуратуру на мене, що я відключаюся від опалення в опалювальний період. ЖЕК замість того, аби усунути аварію вимагає у мене акти з відключення опалення. Що робити у такій ситуації?

Відповідь експерта:

Доводити всіма засобами, в тому числі і в суді, що завдання шкоди сталося не з Вашої вини, адже згідно ст. 1166 Цивільного кодексу України матеріальна шкода відшкодовується лише винною особою.

Питання 8:

Якщо мій колишній чоловік, який помер мав борг перед ЖЕКом, а я не була прописаною та не проживала розом з ним, але відповідно рішення суду мала 1/2 частку цієї квартири у власності, то чи можу я розраховувати на списання його боргів по квартплаті?

Відповідь експерта:

Згідно ст.322 Цивільного кодексу України власник несе тягар утримання майна та зобов’язаний утримувати його в належному стані, в тому числі нести витрати по утриманню прибудинкової території. Тобто в незалежності від того, прописані чи не прописані Ви в цій квартири, а як власник Ви повинні були сплачувати за послуги ЖЕКу. Оскільки ЖК УРСР передбачає солідарну відповідальність за несплату комунальних послуг, то за умови, що особові рахунки у Вас з колишнім чоловіком не були розділені згідно рішення суду, Вам доведеться сплатити існуючу заборгованість. Втім, все ж таки варто звернутися до ЖЕКу з відповідною заявою – можливо вони підуть Вам назустріч.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.

Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)