ГоловнаПублікаціїАналітика Регіони розташували в енергоефективному порядку

Регіони розташували в енергоефективному порядку

Якщо енергоефективність української економіки досягне рівня ЄС, то ми будемо споживати наполовину менше енергії, економлячи щорічно понад 13,8 млрд євро.

Які регіони володіють найбільшим потенціалом економії, а які - найбільш енергоємні, показали результати другого Рейтингу енергоефективності областей України Ukrainian Energy Index. Ініціатор проекту - компанія System Capital Management.

За основу рейтингу була взята методологія аналізу енергоефективності, розроблена Міжнародним енергетичним агентством (МЕА), а в якості еталону - середнє енергоспоживання галузями в ЄС у 2007 році. 

Результат вийшов невтішним - енергоефективність української економіки вдвічі нижче, ніж у ЄС. Найбільші споживачі енергоресурсів в Україні - промисловість та житловий сектор. Аналітики підрахували, що підвищення енергоефективності до європейського рівня дозволить скоротити кінцеве споживання паливно-енергетичних ресурсів у чотирьох секторах - сільському господарстві, промисловості, сфері послуг та житловому секторі на 57% або на 31,9 млн тонн нафтового еквівалента (кожна тонна еквівалентна 41,868 ГДж) . А це близько 39 млрд кубометрів газу - більше, ніж ми імпортуємо з Росії.

У першому рейтингу, проведеному в минулому році, враховувалися тільки показники 2008 року. Другий рейтинг охопив період 2007-2010 років. Зробивши результати дослідження більш репрезентативними. З'ясувалося, що за окреслений період споживання енергії в Україні знизилося, але енергозбереження тут ні при чому - провиною всьому спад в економіці. Саме з цієї причини показник енергоеффективності української економіки в 2010 році, в порівнянні з 2007 роком, знизився на 10 відсоткових пунктів і склав 43% від середнього рівня країн ЄС. Головним чинником стала світова економічна криза і, а її наслідком - падіння виробництва в Україні. Аналіз змін в енергоспоживанні показує, що зниження відбулося виключно через падіння виробництва. Водночас енергоефективність основних споживачів енергоресурсів або залишилася без змін, або значно знизилася, констатують експерти.

Приблизно так справи йдуть і в Вінницькій області, яка другий рік поспіль є лідером рейтингу UEI. «Золота акція» регіону - найбільш енергоефективний житловий сектор країни: 90,7% від рівня ЄС. Іншими словами, формально вінничани, облаштовуючи свій побут, споживають енергії стільки, скільки, скажімо, мешканець Парижа або Лондона. Але при найближчому розгляді виявляється, що вражаючий показник - результат аж ніяк не економії при користуванні послугою, а відсутність її як такої. Тільки в кожному п'ятому будинку є гаряче водопостачання, що істотно знижує споживання енергоресурсів. Приблизно так само йдуть справи і в інших областях, які займають перші позиції в рейтингу в секторі ЖКГ. Низький відсоток забезпечення гарячою водою, низький рівень доходів населення, половина якого проживає у сільській місцевості та просто фінансово не в змозі обладнати будинок великою кількістю побутових приладів.

Читайте також: Чотири причини неефективного ЖКГ

У цілому масштаби модернізації в житловому господарстві настільки мізерні, що їх вплив на енергоефективність даного сектора країни просто не простежується.

На нижчих позиціях рейтингу опинилися Запорізька область з енергоефективністю 34,1%, Луганська - 30,2% і Дніпропетровська - 30,1%. Остання перемістилася на саму нижню сходинку - з 16 на 25 місце. А Запорізька та Донецька області розділили пальму першості по падінню - мінус 14 пунктів. Причина, на думку аналітиків, в значному зниженні енергоефективності промисловості.

Наслідком стала ротація інших областей на верхні позиції. Львівська область піднялася на 9 позицій, Полтавська - на 5, Івано-Франківська та Сумська - на 4. У енергоефективності інших областей України протягом чотирьох років істотних змін не відбулося. Найбільший потенціал енергозбереження зосереджений в Донецькій, Дніпропетровській, Луганській, Тернопільській, Харківській та Київській областях. А в цілому потенціал енергозбереження в Україні становить 47,6% від поточного енергопоспоживання. У грошовому еквіваленті це близько 13,8 млрд євро.

Енергоефективність залізничного транспорту України в рази вище Європи: пасажирських перевезень - у 2,5 рази, а вантажних - в 5 разів. Головна причина - у великих обсягах. Річний вантажообіг української залізниці становить 60% вантажообігу всього ЄС. При цьому щільність залізниць у нас значно нижча. Що стосується пасажирських перевезень, їх висока енергоефективність забезпечується значно більшою завантаженістю поїздів ближнього і дальнього слідування. В Україні залізничний транспорт забезпечує майже 50% пасажирських перевезень і більше 70% вантажних (без урахування трубопровідного транспорту). Головною перевагою залізничних перевезень є їх низька собівартість. На відміну від України в країнах ЄС залізниця постійно втрачає частку ринку вантажоперевезень на користь автомобільного транспорту. Зокрема, в країнах Західної Європи лише 25% вантажообігу припадає на залізничний транспорт, 40% - на автомобільний, а інші 35% - на внутрішній водний, морський і трубопровідний транспорт.

 
Коментарі (1)
Михаил
26 Листопада 2012 p. 16:43
Если бы промышленность в стране не находилась в коме, энергоэффективность наша была бы в разы меньше. Спасает только, что народ сам повышает свою энергоэффективность