ГоловнаПублікаціїВодопостачання«Водна» криза поглинає Крим

«Водна» криза поглинає Крим

Скільки тепер вартуватиме водозабезпечення для Криму, як складуться «водні» відносини України та Росії та яким чином остання сторона буде «поїти» мешканців півострова, – читайте у щотижневому огляді новин від «У.К.».

Нацкомпослуг підвищила тарифи на водопостачання та водовідведення для Криму. Нові ціни стосуватимуться як населення так і для інших категорій споживачів. Тарифи на водозабезпечення Криму та Севастополя зростуть з 1 червня. Відповідне рішення прийняла Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг. Згідно з рішенням, Комісія встановила Кримському республіканському підприємству «Виробниче підприємство водопровідно-каналізаційного господарства Південного берега Криму» тарифи на централізоване водопостачання на рівні 5,82 грн за 1 куб. м (без ПДВ); на централізоване водовідведення - 4,98 грн за 1 куб. м (без ПДВ).

Окрім того, Нацкомпослуг встановила КП «Севміськводоканал» Севастопольської міської ради тарифи на централізоване водопостачання в розмірі 5,03 грн за 1 куб. м (без ПДВ) і на централізоване водовідведення - 3,36 грн за 1 куб. м (без ПДВ). 

Обидва рішення вступають в силу з 01 червня 2014 р.Дані тарифи поширюються на послуги центрального водопостачання та водовідведення для потреб населення, так і на послуги центрального водопостачання для бюджетних установ та інших споживачів.
 
Нагадаємо, раніше Нацкомпослуг встановила тарифи Кримському республіканському підприємству «Виробниче підприємство водопровідно-каналізаційного господарства Південного берега Криму»на послуги централізованого водопостачання для потреб населення на рівні 2,11 грн за 1 куб. м (без ПДВ) та на послуги централізованого водовідведення - 1,67 грн за 1 куб. м (без ПДВ), КП «Севміськводоканал» Севастопольської міської ради на послуги водопостачання для потреб населення на рівні 2,84 грн за 1 куб. м (без ПДВ) та на послуги з централізованого водовідведення - 1,66 грн за 1 куб. м (без ПДВ).
 
 
У цей час браку води в Криму шукають все нові пояснення. Голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Одарченко допускає, що водопостачання Криму зірване через непрофесійність самопроголошеної влади півострова. «Вода через Північно-Кримський канал не надходить з України на півострів через непрофесійні дій фахівців, які «захопили» кримську частину споруд», – заявив він. Чиновник зазначив, навіть якщо кримчани знайдуть фахівців, які вже зараз змогли б працювати на каналі, то потрібен десь місяць на замочування каналу. І тільки після цього, за технологічним процесом, можна подавати воду.
 
В Росії надалі думають, як вирішити проблеми водозабезпечення на півострові. Спеціалісти припускають, що поливати поля можна водою, яка буде накопичуватися після дощів та снігів. «Ресурсів прісних підземних вод для питтєвого водозабезпечення населення Криму цілком достатньо», – заявив замдиректора Всеросійського науково-дослідницького інституту гідрогеології та інженерної геології Валерій Лук’янчиков. При цьому, пан Лук’янчиков підкреслив, що сільське господарство можна забезпечити водою, якщо її запасати в період дощів та снігопадів.
 
Попри борги та відсутності домовленостей з Україною, у Криму продовжують брати воду з Північно-Кримського каналу. Більш того, півострів збільшив несанкціонований забір води з нього. Якщо минулого тижня він становив 13,8 куб. м/с, то станом на понеділок - 18,7 куб. м/с. – зазначають у прес-службі Державного агентства з водних ресурсів. Окрім того, додається, що Управління Північно-Кримського каналу досі не отримало конкретних пропозицій щодо укладення договірних відносин водопостачання Криму.
 
Хто перший піде на поступки у переговорах щодо водо забезпечення – покаже час. Але наразі у Росії не збираються торгуватися з Україною щодо води для Криму. Про це на брифінгу в Сімферополі заявив Міністр природних ресурсів і екології Росії Сергій Донський. Рада міністрів Криму створила робочу групу, яка буде займатися підготовкою плану забезпечення півострова водними ресурсами і стабілізації водопостачання. Пан Донський додав, що встиг відвідати Північно-Кримський канал і визначити, що ситуація досить складна. «Каналом давно не займалися. Техніка ще залишилася 1966 року. Це, звичайно, позначається на роботі, на вартості обслуговування каналу», - зауважив він.

 
Нагадаємо, у Росії розглядають варіант передоплати Україні за водозабезпечення Криму. На такі дії РФ наштовхнула вкрай скрутна ситуація з водою на півострові. За її відсутності мешканці Криму ризикують залишитися без врожаю.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», самопроголошений Прем’єр Криму Сергій Аксьонов звинуватив Україну у проблемах півострова з водою. Він заявив, нібито Україна перешкоджає подачі води до Північно-Кримського каналу у необхідній кількості.
 
Нагадаємо, 19 березня в Херсонській області відбувся пуск дніпровської води у Північно-Кримський канал, який традиційно починає поливний сезон і подачу води.  Інформацію щодо каналу дивіться в інфографіці «України Комунальної».
 
Коментарі (0)