ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: погодні негаразди та тарифні непорозуміння

Підсумки тижня: погодні негаразди та тарифні непорозуміння

Минулий тиждень у сфері ЖКГ ознаменувався тим, що українцям вкотре довелося переживати погодні та тарифні казуси. Разом із тим, почали надходити й втішливі звістки з «іпотечних» фронтів...

Літо, а отже, і сезон відпусток. Для когось це час відпочинку, а для працівників сфери ЖКГ це час підготовки до наступного опалювального сезону. 

Минулий тиждень у сфері ЖКГ ознаменувався тим, що українцям вкотре довелося переживати погодні та тарифні казуси. Разом із тим, почали надходити й втішливі звістки з «іпотечних» фронтів... 

Отже, інформаційний простір понеділка, 9 липня, розпочавсяз новини, що через негоду на Волині пошкоджено покрівлі 37 будинків, а шквальний вітер повалив півсотні дерев.  

Пізніше стало відомо, що в ніч з 9 на 10 липня внаслідок несприятливих погодних умов (дощ, пориви вітру), через спрацювання систем захистуліній електропередач, знеструмлено 124 населених пункти у шести областях. У Київській області знеструмлено 32 населені пункти, у Чернігівській - 22, у Хмельницькій - 21, у  Житомирській - 20, у Вінницькій - 18. 

Цього ж дня, з’явилася інформація, що українцям загрожують штрафи до 1700 грн за неправильне використання кабелю в будинках. Так, депутат Валентин Ландик пропонує на законодавчому рівні збільшити штрафи за порушення правил користування житловими будинками і житловими приміщеннями. 

Читайте також: Тарифна несправедливість

А тим часом, прем'єр-міністр Микола Азаров під час відвідин ТОВ «Качинський+» в рамках своєї робочої поїздки в АР Крим доручив газифікувати село Андріївка Севастопольського району.  

У вівторок, 10 липня, в ході селекторної наради Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк заявив, що загальна сума дебіторської заборгованості підприємств житлово-комунального господарства складає 15 млрд грн станом на 1 червня 2012 року.  

Крім того, у цей день стало відомо й про те, що голова Херсонської обласної державної адміністрації Микола Костяк обговорив шляхи подальшого співробітництва в енергетичній сфері із президентом компанії «ROLSTON Invest a.s.» Саймоном Лекехел Юнесом (Чеська Республіка). Зокрема, були розглянуті питання щодо впровадження інвестиційних проектів з будівництва сонячної електростанції у Херсонській області. 

Ранок середеи 11 липня приніс невтішливі новини з регіонів.Так, за данними прес-служби МНС в ніч з 10 на 11 липня внаслідок несприятливих погодних умов (зливи, пориви вітру), через спрацювання систем захисту ліній електропередач, знеструмлено 79 населених пунктів у трьох областях України. У Рівненській області знеструмлено 31 населений пункт, у Львівській - 29, у Тернопільській - 19. 

Водночас, представники АК «Нафтогаз» заявили, що компанія розплатилася перед «Газпромом» за поставки газу за червень до 7 липня. Раніше повідомлялося, що «Нафтогаз» перерахував 648 млн дол. за травневий газ «Газпрому». 

Також, у цей день, під час неформальної зустрічі з Клубом головних редакторів країн СНД, Балтії та Грузії, Президент України Віктор Янукович наголосив, що Україна зацікавлена в розвитку співпраці з Азербайджаном у газовій та нафтопереробній галузях. Президент також повідомив, що Україна зацікавлена в участі в різнопланових енергетичних проектах. Йдеться, зокрема, про будівництво газотранспортних систем. 

У четвер, 12 липня, тарифні непорозуміння охопили столицю. Так, люди отримали платіжки за червень і не повірили своїм очам. Згідно з ними, холодна вода подорожчала до 3,5 гривні (раніше 3,18) за кубічний метр, гаряча – до 17,41 гривні (до цього 16,24 гривні). Також приблизно на 30 гривень подорожчало утримання будинків та опалення. 

Читайте також: Тарифна гра українських комунальників

В цей день, ознаменувався й тим, що Фонд держмайна виставив на продаж перший з шести облгазів, які планують приватизувати в цьому році.

25% акцій «Миколаївгазу» були оцінені в 18,4 млн грн, що, на думку експертів, мінімум в 10 разів нижче його ринкової вартості. 

Також, у ніч проти 12 липня внаслідок несприятливих погодних умов (зливи, пориви вітру), через спрацювання систем захистуліній електропередач, було знеструмлено 22 населених пункти у двох областях. Зокрема у Волинській області без світла залишилися 18 населених пунктів, у Черкаській – 4. 

Крім того, у четвер стало відомо, що Мінрегіон готовий компенсувати відсоткову ставку за іпотечними кредитами у рамках соціальної ініціативи Президента 30 тисячам позичальників.

Читайте також: Іпотека поза законом

Саме на таку орієнтовну кількість розрахований 1 млрд грн, передбачений у державному бюджеті на 2012 рік. Головне – щоб громадяни визначилися щодо своєї участі у цій програмі. На цьому наголосив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк. 

У п'ятницю, 13 липня, представники МНС повідомили, що в ніч з 12 на 13 липня внаслідок несприятливих погодних умов (зливи, пориви вітру), через спрацювання систем захистуліній електропередач, знеструмлено 41 населений пункт у трьох областях України. Без світла в Одеській області залишилось 30 населених пунктів, в Київській - 8, в Черкаській - 3. 

Заговорили у цей день і про необхідність реформування «Укрзалізниці». За словами генерального директора «Укрзалізниці» реформу залізничного транспорту України планується завершити до 2019 року. «Так плани амбітні. На все про все - усього сім років. Я наведу такі приклади - Deutsche Bahn реформувався майже 20 років. Росія почала реформи у 2000 році. Україна довго спостерігала, робила висновки. Однак у нас накопичилося багато проблем, і їх потрібно вирішувати», - заявив гендиректор «Укрзалізниці». - Сьогодні ми нарешті почали створювати умови для нормального розвитку залізниць». 

Отже, незважаючи на погодні негаразди та тарифні казуси, хочеться побажати українцям гарного відпочинку.

 
Коментарі (0)