ГоловнаПублікаціїПитання експертуПроблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 29

Проблеми з комуналкою? Запитуйте – ми пояснимо. Випуск 29

«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем у сфері житлово-комунального господарства.
Новини по темі
«У.К.» продовжує цикл щотижневих публікацій в форматі запитання-відповідь, в рамках яких наші експерти дають кваліфіковані відповіді на запити читачів щодо актуальних проблем у сфері житлово-комунального господарства. Цього тижня на запитання відповідає експерт «У.К.», юрист Андрій Осадчий.
 
Запитання 1. Гість
 
Чотири  послуги з водопостачання надає фізична особа-підприємець, чи може сільський бюджет надавати йому фінансову підтримку - придбання основних засобів?
 
Відповідь експерта
 
Це скоріше питання до працівників Державної фінансової інспекції, ніж до звичайного юриста-практика. Відомі випадки коли селищні та сільські ради передають водоводи в користування приватним підприємцям, а ті, в свою чергу, збирають плату за надані послуги.
 
Зазвичай в таких правовідносинах є багато порушень: такий приватний підприємець не визнається виконавцем послуг, здійснює оренду водонапірних башт за символічні суми тощо, але ці всі порушення повинні бути зафіксовані Держфінінспекцією (КРУ по-старому). Якщо самі основні засоби перебувають на балансі селищної ради, а приватний підприємець здійснює лише їх технічне обслуговування – то виділення бюджетних коштів на поліпшення основних засобів законне. Якщо відділення бюджетних коштів відбулося по державно-приватному партнерству – теж законне.

В будь-якому випадку – встановлення законності чи незаконності витрат бюджетних коштів – це справа ДФІ та казначейської служби.

Запитання 2. Гість
 
ЖЕК №5 відмовляється міняти двері в підвалі будинку, мотивуючи тим, що квартра приватизована. Це значить, що і в підвалі міняти двері потрібно самому. Підкажіть, як вирішити це питання?
 
Відповідь експерта
 
Відповідно до Типового  Переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою КМУ № 869 від 01.06.2011 року, послуги з прибирання та поточного ремонту конструктивних елементів підвальних та цокольних приміщень обов’язково входять до переліку послуг, які надає виконавець з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (ЖЕК).
 
Від того, чи приватизована у Вас квартира, чи ні, ЖЕК зобов’язаний виконувати функції по утриманню будинку, в тому числі і підвального приміщення, адже Ви є тільки власником жилої площі.
 
Тому, якщо ЖЕК відмовляється виконувати роботи по заміні дверей в підвалі – необхідно скласти претензію в порядку ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», бажано колективну, а якщо не допоможе - скаргу на місцевий виконавчий комітет.
 
Запитання 3. Гість 
 
Чи має право «Київенерго» встановити тепловий лічильник без згоди мешканців? І чи можуть мешканці на законних підставах відмовитися від вже встановленого теплолічильника?
 
Відповідь експерта
 
Якщо встановлення лічильника відбувається на виконання державних програм з енергозбереження та обліку тепла і фінансується з відповідного бюджету, місцевого чи державного, - встановлення лічильника обов’язкове, але споживачі за це платити не повинні.
Якщо це просто примха підприємства або побажання і Вас змушують брати технічні умови, виготовляти проект і за це платити коштом споживачів – від таких пропозицій Ви можете відмовитись, головне що всі дії були зафіксовані в письмовій формі.
 
Від редакції:
 
Шановні користувачі порталу «У.К.»! Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут

 

 
Коментарі (0)