ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: кредитна «щедрість» від Президента та повернення до Кіотського протоколу

Підсумки тижня: кредитна «щедрість» від Президента та повернення до Кіотського протоколу

Минулий тиждень ознаменувався для України перш за все гучними промовами та обіцянками Президента України Віктора Януковича про державні кредити на придбання житла та новиною про те, що Україна відновить участь в механізмах Кіотського протоколу.

Минулий тиждень ознаменувався для України перш за все гучними промовами та обіцянками Президента України Віктора Януковича про державні кредити на придбання житла та новиною про те, що Україна отримала позитивне рішення в питанні відновлення повноцінної участі в механізмах Кіотського протоколу.

Так, інформаційний простір понеділка, 5 березня, розпочався для «У.К.» перш за все новинами з регіонів. 

А саме, стало відомо, що у Хмельницькому обіцяють побудувати завод з переробки сміття. Розмістити завод планують на території існуючого полігону, який передбачається розширити на 6,0 га. Діючий полігон потребує окремого проекту рекультивації, оскільки з початку його експлуатації (1956 рік) накопичено більше 3 мільйонів тонн побутових відходів. Загальна площа ділянки 8,8 га. Основними складовими відходів, які вивозяться і захоронюються на полігоні, є рештки харчових відходів – 40 %, папір і картон – 20 %, пластмаса і пет-пляшки – 18 %, будівельне сміття – 9 %.

З інформації зі Львову стало відомо, що стан дороги міста Великі Мости Сокальського району викликає серйозну тривогу. На цьому наголосив голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк під час виїзного засідання у Великомостівській міській раді. Михайло Костюк зазначив, що головною проблемою руйнівного стану дороги у місті Великі Мости  є повна відсутність водовідведення, неналежне утримання доріг та відсутність тротуарів.
 
В цей час, у Кіровограді, повідомили, що тарифи на водопостачання та водовідведення у місті з 1 березня 2012 року не змінювалися і залишаються такими, як вони були до цього. Кіровоградці мають розраховуватись з водоканалом за сумарним тарифом 6,876 гривень за кубічний метр спожитої води.
 
Крім того, у Одесі в.о. директора Департаменту міського господарства в Одеській міськраді Олександр Козловський повідомив, що однією з найгостріших проблем міста є проблема аварійних і старих будинків. За словами Олександра Козловського вона повинна вирішуватися на рівні держави, оскільки місцевий бюджет з нею впоратися не може. У місті сьогодні налічується близько 1000 старих та аварійних житлових будинків.
 
Що стосується столиці, то начальник ГУ транспорту та зв'язку КМДА Євген Водовозов заявив, що незабаром інтервал руху автобусів і тролейбусів в столиці може скоротитися до 6-7 хвилин замість нинішніх 15-18. Це стане можливим завдяки оновленню парку громадського транспорту. 
 
У вівторок, 6 березня, Прем’єр-міністр Микола Азаров поставив завдання підготувати нормативно-правову базу для збільшення вдвічі будівництва доступного житла. Як зазначено у повідомленні, глава уряду доручив Міністерству фінансів, Міністерству економічного розвитку та торгівлі, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ спільно з Національним банком напрацювати проекти нормативно-правових актів, які б забезпечили спрощення та прискорення  програм будівництва доступного житла.
 
В свою чергу, Президент України заявив, що вже в цьому році  в Україні запрацює програма іпотечного кредитування «Доступне житло», у відповідності до якої на 10-15 років населення буде отримувати кредити на будівництво житла під дуже низькі відсотки. За його словами,  до цієї «давно назрілої програми» держава вже готова.  «Це підніме не тільки рівень економіки в державі і внутрішній ринок, а це, безумовно, дасть можливість нашим громадянам отримати житло, тому що ми будемо видавати кредити на 10-15 років під дуже малі відсотки людям і будувати таке житло», - зазначив Президент.
 
Крім того, Віктор Янукович повідомив, Україна не погодиться з вимогою Міжнародного валютного фонду (МВФ) про підвищення цін на газ для населення, заявив президент України Віктор Янукович. Водночас він вважає, що все це на краще, оскільки Україні вдалося скоротити зовнішні борги.
 
У той час, у Верховній Раді пропонують звільнити підприємства ЖКГ від сплати судового збору, якщо вони домагаються виплати заборгованості. За даними Держстату, заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги на початок 2012 року досягла майже 12 млрд грн. Водночас підприємства ЖКГ через свою збитковість не мають фінансової можливості вести активну роботу для стягнення цих коштів.
 
У цей день нагадали про себе й представники ОСББ, так стало відомо, що голови ОСББ і ЖБК Києва прийняли звернення з проханням залучити представників ОСББ і ЖБК до доопрацювання трьох законопроектів. Голови ОСББ і ЖБК Києва на вільному експертному форумі, присвяченому проблемам ОСББ, прийняли звернення до голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства і регіональної політики Володимира Рибака з проханням залучити представників ОСББ і ЖБК до доопрацювання трьох законопроектів.
 
Читайте також: Державна епідемія ОСББ
 
Також, очільник Мінрегіону Анатолій Близнюк під час зустрічі із керівництвом Фонду сприяння реформуванню житлово-комунального господарства Російської Федерації заявив, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України активно вивчає іноземний досвід реформування ЖКГ, зокрема, і накопичений у країнах СНД.
 
У середу, 7 березня, стало відомо, що Промінвестбанк виділить ПАТ «Укргідроенерго» (Вишгород, Київська область) кредити на загальну суму 250 млн гривень, які підуть на оплату будівництва Дністровської гідроакумулюючої електростанції. Відповідні угоди сторони підписали 29 лютого 2012 року. Згідно із повідомленням, кошти залучаються строком на один рік під 20% річних.
 
Також, у середу, Президент України Віктор Янукович доручив уряду втричі збільшити бюджетні витрати на забезпечення житлом ліквідаторів аварії на ЧАЕС та інвалідів війни - до 317 млн грн. Про це він заявив, виступаючи на засіданні уряду. За його словами, питання забезпечення житлом інвалідів війни та ліквідаторів ЧАЕС є вкрай болючим, оскільки «багато хто з них йдуть з життя, так і не дочекавшись обіцяних квадратних метрів».
 
Крім того, Віктор Янукович заявив, Програма іпотечного кредитування в Україні «Доступне житло» запрацює вже з травня поточного року і буде надавати громадянам України кредити на житло не дорожче 2-3% річних на 10-15 років. 
 
 
Відгукнулася на проблеми з недобудовами в Україні і Державна іпотечна установа. Так, за рахунок залучення коштів ДІУ забудовники зможуть завершити будівництво та ввести в експлуатацію понад 390 тис. кв м житла. За словами В.Міргородського, голова уряду поставив завдання збільшити іпотечне кредитування вдвічі. Він повідомив, що механізм реалізації цієї програми передбачає досягнення двох основних цілей: перша – це забудова об’єктів незавершеного будівництва через надання фінансового ресурсу ДІУ забудовникам, а також стимулювання попиту на ці об’єкти.
 
У четвер, 8 березня, Міністерство інфраструктури розробило нову схему ціноутворення в сфері залізничних перевезень. При цьому до кінця 2013 року купе подорожчають на 14,3%, і буде введено гнучку схему зміни вартості квитків залежно від днів тижня. Наказ міністерства передбачає поетапне підвищення рівня тарифів на перевезення пасажирів у купейних вагонах, кожен раз на 3,4%: з 30 березня, 1 квітня, 1 липня і 1 жовтня. 
 
У пятницу, 9 березня, стало відомо, що Україна має намір включити в умови приватизації підприємств з газопостачання та газифікації (міськ- і облгазів) обов'язкове встановлення лічильників. Про це повідомив глава Фонду державного майна (ФДМ) України Олександр Рябченко.За його словами, зараз обговорюється розмір пакета, при продажу якого буде включатися така умова.
 
Також, заговорили у цей день про транспорту революцію і у Черкасах. Так, нову транспортну схему, яку має намір запровадити міська влада, спершу обговорюватимуть із громадою. І після врахування усіх побажань втілюватимуть у життя.
 
 
Тим часом, Виконком Ялтинської міськради прийняв рішення про підвищення тарифу на теплопостачання та гаряче водопостачання для бюджетних організацій та інших споживачів. Зокрема, підвищення тарифу стосується споживачів, які обслуговуються котельнями підприємств «Кримтеплокомуненерго» і «Ялтакурорттеплоенерго».
 
 
Крім того,  у місті Бонн (Німеччина) на 19-му засіданні спеціального підрозділу секретаріату ООН Україна отримала позитивне рішення в питанні відновлення повноцінної участі в механізмах Кіотського протоколу. Це означає, що Україна відновила участь у міжнародній торгівлі викидами і зможе використовувати механізми спільного впровадження за національною процедурою вповні.
 
Крім того, під час офіційного візиту до Черкас, Президент України Віктор Янукович доручив Віце-прем’єр-міністру України – Міністру інфраструктури України Борису Колеснікову звернути увагу на забезпечення належної транспортної інфраструктури Черкаської області. Йдеться зокрема про будівництво в регіоні автобану до кінця 2012 року. 
 
Підготувала Анна Недогибченко
 
Коментарі (0)