ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: увертюра до опалювального сезону та операція монополізація

Підсумки тижня: увертюра до опалювального сезону та операція монополізація

Тиждень, що промайнув, запам’ятається насамперед тим, що українська влада «успішно» почала розпродувати облагази, а «газові» олігархи вигідно їх скуповувати.

Тиждень, що промайнув, запам’ятається насамперед тим, що українська влада «успішно» почала розпродувати облагази, а «газові» олігархи вигідно їх скуповувати. Крім «газової» епопеї, минулий тиждень відзначився й «сталою» підготовкою чиновників до опалювального сезону. 

Отже, інформаційний простір понеділка, 3 вересня, розпочався з інформації про те, що під час лекції в Київському інституті архітектури та будівництва Прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що Україні дуже потрібні сміттєпереробні заводи, адже сміттям вже захаращена вся країна.  Він наголосив, що будівництво сміттєпереробних комбінатів це не те завдання від якого можна відмахнутись. 

Читайте також: Автономне опалення: труднощі переходу

Стало відомо й про те, що ПАТ Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ) приступить до серійного випускудвоповерхових вагонів в 2014 році. Дослідний зразок такого вагона буде виготовлений в 2013 році, потім почнуться його випробування.  

Цього ж дня, представники КМДА повідомили, що близько 800 мільйонів гривень інвестиційних коштів планується залучити для впровадження енергозберігаючих технологій у столичних школах. У рамках подготовки до 2012-2013 навчального року вже цього літа близько 100 приміщень шкіл були включені до програми термосанації та утеплення фасадів

У вівторок, 4 вересня, чиновники «Укрзалізниці» вихвалялися тим, скільки було відремонтовано і побудовано залізничних вокзалів. Так, у поточному 2012 році проводиться  реконструкція 6 вокзалів і 6 вокзальних комплексів на загальну суму 73,4 млн грн. Більшість об’єктів, розміщених на шляху швидкісних поїздів, що зв’язували міста України де проходив чемпіонат Європи з футболу, було завершено до початку чемпіонату, на інших – роботи закінчаться до кінця року. 

Цього ж дня, розпочалася «газова» епопея. Так, стало відомо, що Фонд державного майна пустив з молотка «Севастопольгаз». Переможцем аукціону стала компанія «Газтек», що запропонувала за 25% акцій (460 тис. шт) «Севастопольгаза» 4,4 млн грн. Стартова вартість пакета становила 4,2 млн грн.  

Крім того, стало відомо, що Компанія «Київводоканал» домовилася з підприємством «Будівельне управління №813» про реконструкцію споруд першої черги Бортницької станції аерації (насосної станції першого підйому) за 318,95 млн грн. Реконструкція буде проведена в ІV кварталі 2012 року - ІV кварталі 2015 року. Кінцевий термін укладення договору - 1 жовтня 2012 року.  

У середу, 5 вересня, під час засідання Кабінету Міністрів, Прем'єр- міністр Микола Азаров повідомив, що рівень готовності об'єктів житлово-комунального господарства до опалювального сезону  в середньому складає 90%. Він також наголосив, що в темпах підготовкі відстають, зокрема АР Крим, Донецька, Львівська, Луганська, Чернівецька та Херсонська області. За його словами, сьогодні будуть заслухані звіти керівників цих регіонів.  

Читайте також: Газова галузь розлучається з монополією

Згодом, під час брифінгу Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк заявив, що стала динаміка підготовки до опалювального періоду 2012/2013 особливих занепокоєнь не викликає. Для забезпечення сталого проходження опалювального періоду необхідно підготувати більше 200 тис. житлових будинків, майже 24 тис. котелень, капітально відремонтувати та замінити 2200 котлів, більше 2 тис. км водопровідних та каналізаційних мереж та замінити 500 км тепломереж.  

Цього ж дня, компанія «Газтек», контрольована Group DF Дмитра Фірташа, знову перемогла в конкурсі з приватизації 26% акцій підприємства з газопостачання та газифікації ПАТ «Дніпропетровськгаз» з ціною 58,65 млн грн при стартовій ціні 58 млн грн. 

У четвер, 6 вересня, Фонд державного майна провів аукціон з продажу 25% акцій ПАТ «Запоріжжягаз», за результатами якого газопостачальна компанія була продана за 16,8 млн грн. Це на 2,7 млн грн більше за початкову вартість пакета, яка до початку торгів складала 14,1 млн грн. Власником облгазу знову ж таки стала компанія «Газтек». 

А тим часом, під час засідання Комітету з економічних реформ, Президент Віктор Янукович сказав, що забезпечення громадян доступним житлом є важливим соціальним проектом, який влада продовжить реалізовувати в наступні роки. Вже найближчим часом, на переконання Віктора Януковича, необхідно вирішити питання активізації будівництва, розвитку виробництва будматеріалів, врегулювати проблему довгобудів.  

6 вересня, Верховна Рада прийняла в першому читанні і за основу законопроект №10547  «Про внесення зміни до статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (щодо отримання інформації співвласниками багатоквартирного будинку)», запропонований Прем’єром-міністром Миколою Азаровим.

Згідно з пояснювальною запискою прийняття проекту закону дозволить співвласникам багатоквартирного будинку отримувати з Держреєстру речових прав на нерухоме майно інформацію про суб'єктів права власності на житлові та нежитлові приміщення в такому будинку. 

Ранок п’ятниця, 7 вересня, розпочався зі звістки про те, що компанія олігарха Дмитра Фірташа «Газтек» перемогла в приватизаційному конкурсі з продажу 26% акцій ПАТ «Луганськгаз». «Газтек» заплатив за пакет 81,41 млн гривень, при початковій ціні у 80,6 млн гривень. 

Стало відомо йпро те, що Україна та ЄІБ парафували проекти угод про отримання позики 200 млн євро на реалізацію проекту «Реабілітація гідроелектростанцій».  

Читайте також: Монополія гарантує газ

Цього ж дня, Уряд затвердив механізм використання бюджетних коштів для реалізації заходів, передбачених Загальнодержавною цільової програмою передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки. Зокрема, визначено порядок використання коштів на проведення капітального ремонту гуртожитків, що передаються у власність територіальних громад.  

Отже, підсумовуючи події минулого тижня, хочеться вірити в те, що з приходом холодів українцям не доведеться «грітися» обіцянками чиновників.

 
Коментарі (0)