ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: ЖКГ задає темп на 2013 рік

Підсумки тижня: ЖКГ задає темп на 2013 рік

Незважаючи на розміреність та святковість минулого тижня, галузь житлово-комунального господарства зуміла зберегти свою звичну динамічність та насиченість цікавими подіями

Про це свідчить хоча би той факт, що 1 січня на своєму робочому місці зустрів Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник. Це можна сприйняти просто як цікавий збіг обставин, або навпаки розцінити як свідчення того, що галузь ЖКГ завжди напоготові.

Однак 1 січня було продуктивним не усюди. Зокрема, анонсоване Міністерством   інфраструктури на цей день запровадження іменного продажу залізничних квитків так і не відбулось. Поки що проїзні документи реалізують за старими правилами. Однак у Міністерстві інфраструктури запевняють, що продаж квитків за документами, що посвідчують особу, таки введуть, проте коли саме – поки не відомо.

Разом з тим це ніяк не впливає на рівень популярності залізничного транспорту у населення. За результатами опитування, яке проводили маркетологи «Укрзалізниці», 60,7% українців для здійснення поїздки обирають саме залізничний транспорт. Вибір громадян на користь поїздів, не в останню чергу обумовлений високим рівнем безпеки даного виду транспорту. На користь цього свідчать й інші статистичні дані, про те, що протягом минулого року поїздами  дальнього сполучення скористалися понад 125 млн пасажирів.

Однак безпека не завжди означає якість. Це зокрема стосується частих поломок швидкісних потягів Hyundai. Про важливість вирішення даної проблеми минулого тижня вкотре наголосив Президент Віктор Янукович. Аналізуючи роботу поїздів Hyundai, Віктор Янукович зазначив, що у літній період вони справлялися зі своїми завданнями, однак українська зима показала повну неготовність даних поїздів. За словами голови держави, оминути дану проблему можна було б  використавши вітчизняний досвід виробництва поїздів.

«Потрібно було вкладати кошти у налагодження свого серійного виробництва, а не придбання імпортної техніки, адже Україна володіла власною моделлю швидкісного потягу», - зазначив Віктор Янукович.

Не оминула увагу Президента й інша не менш болюча тема, на цей раз у газовій сфері країни. Мова йде про підписання Держінвестпроектом скандальної угоди щодо співпраці в рамках будівництва LNG-терміналу з іспанською компанією Gas Natural Fenosa. Зокрема  Віктор Янукович оголосив про намір, якщо не поставити крапку у вирішенні даного інциденту то хоча б внести певну ясність у розуміння проблеми, яка склалась. Адже за словами глави держави жодні технічні труднощі не повинні завадити реалізації проекта LNG-терміналу.

Читайте також: Куди прямує LNG-термінал?

«Ми розуміємо, що на цьому шляху нас очікують перешкоди. Але ніякі технічні неув'язки нас не зупинять. Проект LNG-терміналу повинен бути реалізований. Випадок з сумнівним підписанням документа повинен бути розслідуваний і зроблені конкретні висновки», - заявив Віктор Янукович.

Не менш цікавою новиною стала відмова Держінвестпроекту співпрацювати з американською компанією APCO Worldwide Inc. Нагадаємо, що PR- технологи даної компанії мали працювати над покращенням іміджу проекту LNG-терміналу та налагодженням контактів з потенційними інвесторами, щодо його будівництва. За попередньою домовленістю послуги спеціалістів APCO Worldwide Inc мали обійтись Держінвестпроекту у 330 тис. дол.

Проте якщо повернутися до газових реалій сьогодення, то на тижні Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що найближчим часом будуть оприлюднені обсяги імпорту російського газу на період 2013 року. За словами посадовця ціна на російський газ також поки що залишається під питанням. Обговорити «газові питання» з російською стороною має намір Міністр закордонних справ Леонід Кожара. Чиновник повідомив, що 13-14 січня під час візиту до Києва Міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова буде продовжено обговорення питань співпраці України з Митним союзом.

Однак Росія з цього приводу висловила однозначну і прямолінійну позицію. Це зокрема підтверджується заявою директора департаменту економічного співробітництва МЗС Російської Федерації Олександра Горбаня, про те що Україна не отримає знижки на газ допоки не вступить у Митний союз.  

«Що ж стосується вимог продавати Україні газ за такими ж цінами, як Білорусії, то вони нездійсненні. Росія на це не піде» - додав чиновник.

Така категоричність висловлювань з боку Міністерства закордонних справ Росії, привернула увагу європейських політиків. Зокрема Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт назвав заяву пана Горбаня економічним шантажем по відношенню до України. На думку Карла Більдта створення умов залежності ціни на газ від членства у Митному союзі є спробою змінити політичний курс України.

    Читайте також: Шлях до дешевого газу лежить через Митний союз

Однак у газовій сфері країни відбулись і цілком позитивні події. На тижні НАК «Нафтогаз України» перерахував ДАТ «Чорноморнафтогаз» черговий кредитний транш у розмірі 246,6 млн грн для оплати самопідйомної плавучої бурової установки. Нещодавно «Чорноморнафтогаз» придбав дві самопідйомні бурові установки сінгапурської компанії Keppel FELS за ціною близько 400 млн дол кожна. Одна із бурових установок уже прибула в Україну з турецького порту Гіресун, та готується до запуску на одеському родовищі природного газу.

На тижні «Чорноморнафтогаз» також оприлюднив статистичні дані про збільшення у 2012 році видобутку газу на 11,2% в порівнянні з показниками 2011 року. Річний план компанії, затверджений на рівні 1,2 млрд. куб м газу, було перевиконано на 3 млн куб м.

Заразом компанія оголосила про амбітний план по триразовому збільшенню видобутку газу до 2016 року, та виходу рівень щорічного видобутку в об’ємі 3 млрд куб м природного газу.

У сфері житлового будівництва не менш амбітних результатів планує досягнути уряд країни. Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, повідомив, що наразі у пошуках найбільш ефективної моделі вивчаються всі державні програми щодо будівництва доступного та соціального житла. За словами чиновника, результатом даного аналізу стане нова детальна програма дій щодо активізації будівництва доступного житла. Підготувати програму планується до кінця місяця.

Контролювати процес реалізації та терміни виконання державних програм по будівництву житла зобов’язався Прем’єр-міністр Микола Азаров. Особливу увагу у цьому плані Прем’єр-міністр приділив програмі індустріального будівництва житла, та зазначив, що відповідальність за виконання цієї програми покладено на Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула та очільника Мінрегіону Геннадія Темника.

Якщо не про контроль, то принаймні про моніторинг та спостереження за розвитком конкуренції на кінець тижня заговорив Антимонопольний комітет. Як виявилося під пильний нагляд органів Антимонопольного комітету у 2013 році потраплять окремі сфери галузі ЖКГ, а саме: тепло-, водопостачання і водовідведення та збір, вивезення, переробка і поховання побутових відходів.

Отож перший тиждень 2013 року виявився не скупим на цікаві події. Незважаючи на присутню у заявах чиновників абстрактність, події минулого тижня втілюють надію на те що головні гравці галузі готові до роботи у новому 2013 році.

 
Коментарі (1)
Иван Смольный1
07 Січня 2013 p. 22:11
Цитата - "Як виявилося під пильний нагляд органів Антимонопольного комітету у 2013 році потраплять окремі сфери галузі ЖКГ, а саме: тепло-, водопостачання і водовідведення та збір, вивезення, переробка і поховання побутових відходів." Ой че-то мало верится! Во всяком случае, до сих пор, получая жалобы, АМК лихо переводил стрелки и отписывался, не глядя ни на природные монополии ни на защиту конкуренции и тп. и тд. Правда несколько раз удалось их розшевелить (после пинка под зад из АПУ и КМУ), но это стоило неадекватных усилий, да и носило разовый характер. В большинстве случаев - " я не я и хата не моя"