ГоловнаПублікаціїАналітика Підсумки тижня: «зліт» іпотеки та «приземлення» ОСББ

Підсумки тижня: «зліт» іпотеки та «приземлення» ОСББ

Основною темою минулого тижня можна було б вважати програму іпотечного кредитування. Однак законотворча діяльність парламентаріїв також додала бадьорості і динамізму інформаційному простору...

Серед основних акцентів минулого тижня навряд чи вдасться визначити лише один. Принаймні, за великого бажання ним би можна було вважати тему озвученої і  гарантованої Президентом програми іпотечного кредитування житла під «пільгову» відсоткову ставку. Однак законотворча діяльність українських парламентаріїв також додала бадьорості і динамізму інформаційному простору...

 

Отже, у понеділок, 12 березня, перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова заявила на брифінгу, що підтримка у купівлі житла під низьку процентну ставку буде стосуватися лише певної категорії людей – які мають у цьому гостру потребу...

При цьому, сплачувати кредит за житло під 3% річних вигідніше, ніж орендувати квартиру в столиці. Такі підрахунки  озвучив народний депутат України, перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Владислав Лук`янов.

Наступного дня стало відомо, що Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі почати уточнення макроекономічних показників розвитку на 2012 рік відповідно до росту економіки. На їх основі Міністерству фінансів доручено розробити відповідні зміни в бюджет-2012. З 12 березня Міністерство фінансів почало розробку змін до бюджету на поточний рік з метою втілення соціальних ініціатив, проголошених Президентом України 7 березня.

При цьому для забезпечення квартирами людей, які стоять у квартирних чергах, необхідно будувати 100 тис. доступного житла щорічно. Про це 13 березня заявив Микола Азаров під час спілкування із столичними метробудівцями. «У нас півтора мільйона людей перебувають у чергах на житло. При чому ця черга практично не рухається. Люди стоять у черзі по 20-30 років. Для того, аби зрушити цю чергу з місця, необхідно будувати хоча б 100 тис. доступного житла у рік. Тоді років через 10 можна було б цю проблему вирішити», - зазначив М.Азаров, додавши, що для цього необхідно зменшувати вартість житла, оскільки зараз ціни на квартири надвисокі.

Читайте також: Будівельні пазли

У середу надійшла інформація з дещо іншої інформаційної площини, якій, однак, судилося стати більш ніж актуальною на цьому пленарному тижні: станом на цей день у Львові функціонує 448 ОСББ. Причому у створенні об’єднань співвласників житла в обласному центрі існує певна сезонність. За словами керівника профільного підрозділу Львівської міськради, «у період із січня до березня спостерігається зниження активності мешканців у створенні ОСББ. Найбільшу кількість створених ОСББ зазвичай фіксують у травні-червні та вересні-листопаді».

У четвер стало відомо, що народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства і регіональної політики Ігор Лисов вважає за можливе зниження в Україні ставок за іпотекою до 10%. За підрахунками заступника голови комітету, для вирішення житлової проблеми черговиків необхідно побудувати 50 млн. кв. м житла, інвестиції в будівництво якого оцінюються в 260 млрд грн при собівартості 5,2 тис. грн/кв. м.

Водночас уряд чітко регламентував використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла. Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Мінрегіону. За твердженням міністерства, це дасть можливість забезпечити у поточному році житлом понад 1500 сімей, які потребують поліпшення житлових умов. Відповідний Порядок затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 29.02.2012 № 193.

Читайте також: Іпотечний ілюзіон

Тоді ж, 15 березня, сталася визначна подія у сфері правового регулювання діяльності ОСББ – народні  депутати у ході пленарного засідання прийняли у другому читанні і в цілому як закон законопроект № 8474 від 5 травня 2011 р. про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку. «За» відповідний законопроект проголосували 235 депутатів, з мінімально необхідних 226. Закон передбачає передачу майна ОСББ, будинку та прибудинкової території, протягом трьох місяців у власність об’єднанню співвласників. Крім того, закон встановлює, що форма управління спільним майном багатоквартирного будинку може бути змінена в будь-який час у встановленому законом порядку.

А напередодні, 14 березня, уряд створив Національну раду з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, як тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України. Проект відповідної Постанови представив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександр Аліпов.

В останній робочий день тижня стало відомо, що в Україні вже створено 14 тис. 250 ОСББ, але державна програма передбачає створення 45 тис. ОСББ до кінця 2014 року. Про це під час прес-конференції поінформувала заступник директора Департаменту житлової політики Мінрегіон України Валентина Радченко. За її словами, усі зміни відповідної загальнодержавної програми спрямовані на те, щоб збільшити кількість ОСББ в Україні.
 

Тож, підбиваючи підсумки тижня, що минув, можна лише констатувати наявність широкого поля для подальшої діяльності як урядовців, так і законотворців в Україні. Однак, хто і наскільки глибоко зможе зорати це поле, чим його здобрить і що, зрештою, на ньому виросте, зараз однозначно сказати важко. Як не крути, але нардепів по осені рахують. Як і плоди їхньої діяльності...

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)